RSS

Author Archives: Acai

K-LIP Batch 1 in the news AGAIN

Kejayaan demi kejayaan yang berjaya ditempa oleh pelajar2 batch pertama ini sepanjang 6 bulan atau lebih tepat lagi 8 bulan mereka belajar di Kyung Hee University Seoul, Korea. 

Kejayaan yang mereka tempa ini bukan sahaja membanggakan kami ibu bapa tetapi juga pihak Kyung Hee University sendiri. 

Kejayaan mereka sepanjang belajar di sana telah diabadikan dalam beberapa portal berita Korea yang dikeluarkan hari ini. 

Uncle Chai share link portal berita tentang kejayaan mereka dalam link2 berikut. Tapi semuanya dalam bahasa Korea. Yang tak pandai baca maybe boleh guna apa2 aplikasi terjemahan seperti Google Translate. Tapi macam biasalah kalau translate entah apa2 yang diterjemahkan…haha. 

Portal 1:

http://www.dongponews.net/news/articleView.html?idxno=34750

Portal 2:

http://www.yonhapnews.co.kr/bulletin/2017/08/10/0200000000AKR20170810034400371.HTML?input=1179m

Portal 3:

http://v.media.daum.net/v/20170810091708756?f=o

Advertisements
 
2 Comments

Posted by on August 11, 2017 in KLIP, Korea

 

Tags: , ,

Completed K-Lip Program

Hari ini puteri Uncle Chai completed her K-Lip program setelah mengikutinya selama 14 bulan. Walaupun program ini asalnya adalah 12 bulan iaitu 6 bulan di UniKL dan baki 6 bulan lagi di Kyung Hee University, Korea, tetapi pihak Kyung Hee telah bermurah hari memberikan extra 1 bulan setengah tanpa kos tambahan kepada pelajar2 batch pertama ini. 

Sebenarnya bukanlah free atau tiada kos tambahan seperti yang Uncle Chai tulis di atas tetapi ia adalah sebagai ganti kepada mata pelajaran matematik yang sepatutnya mereka belajar di sana. Oleh kerana mata pelajaran matematik tidak diajar kepada mereka disana, dan kami telah membayar yuran untuk mata pelajaran matematik, pihak universiti menggantikan dengan lanjutan pelajaran Bahasa Korea untuk sebulan setengah. 

Perbincangan bersama dekan


Mereka mula belajar di Kyung Hee Universiti pada 13 Disember 2016 dan berakhir semalam 9 Ogos 2017. Mereka juga telah menduduki dua peperiksaan TOPIK sepanjang disana. Yang pertama pada bulan March dan yang kedua pada bulan Julai lalu. 


Alhamdulillah puteri Uncle Chai berjaya memperbaiki keputusan TOPIK beliau melalui TOPIK yang kedua. TOPIK pertama puteri Uncle Chai hanya memperolehi Level 4 manakala untuk TOPIK kali kedua beliau berjaya mendapat Level 5 dan hanya kurang lima markah untuk mendapat Level 6.  InsyaAllah, puteri Uncle Chai akan mengambil sekali lagi TOPIK. Kali ini hanyalah untuk personal satisfaction sahaja. Dia berazam untuk mendapat highest level possible. Untuk cerita lanjut tentang keputusan TOPIK yang lalu, rujuk post sebelum ini. 


Tahniah diucapkan kepada semua pelajar2 batch pertama K-Lip. Banyak kejayaan dan kecemerlangan yang telah mereka lakukan sepanjang belajar di Kyung Hee University hingga mendapat pengiktirafan Dekan dan pihak universiti. Mereka telah meletakan bench mark yang tinggi untuk diikuti oleh pelajar2 batch yang akan datang. Mereka juga telah menunjukan yang pelajar Malaysia bukan calang2 pelajar. 

GOOD JOB GUYS. YOU ALL HAVE MADE US PARENTS AND MALAYSIA PROUD!

 
Leave a comment

Posted by on August 10, 2017 in KLIP

 

Tags: , , , , , , ,

UniKL oh UniKL 

Coming soon…….. 😂

 
Leave a comment

Posted by on July 13, 2017 in Uncategorized

 

Blogging ke Vlogging

Hello guys. Lama Uncle tak update post blog ni sebab sekarang Uncle sudah lebih banyak beralih ke VLOGGING daripada Blogging. Kalau korang nak tengok vlog2 Uncle, korang boleh subscribe di YouTube channel Uncle di link berikut:

👉 Uncle Chai TV 👈

 
Leave a comment

Posted by on June 8, 2017 in Uncategorized

 

Group K-LIP Berpuasa di Korea

Assalamualaikum semua. Hari ini ialah hari pertama berpuasa untuk tahun 2017 ini. Uncle Chai agak sedih puasa tahun ini kerana inilah kali pertama, seumur hidup kami, kami berpuasa tanpa puteri kami. Nothing special puasa hari pertama untuk Uncle Chai especially tanpa anak tunggal kami. So Uncle Chai bukan nak bercerita tentang pengalaman puasa hari pertama  Uncle Chai tetapi puasa pertama puteri kami di perantauan. 

Untuk tiga minggu puteri Uncle Chai akan berpuasa sendirian di Korea sebelum dia pulang menyambut Hari Raya bersama kami. Dia dan rakan2 K-LIP lain kecuali seorang, akan pulang bercuti pada 18 Jun nanti. Kebetulan mereka bercuti untuk dua minggu. So dapatlah mereka berada seminggu sebelum raya dan seminggu selepas raya di Malaysia. 12 hari to be exact mereka akan berada di Malaysia. Mereka akan kembali ke Korea pada 1 Julai. 

Puasa di Korea lebih panjang berbanding di Malaysia. Kebetulan mereka sudah memasuki summer atau musim panas sekarang so siang lebih panjang berbanding malam. 

Waktu subuh di Korea sekarang ialah jam lebih kurang 3:30 pagi. Manakala waktu maghrib sama dengan kita jam 7 lebih. Mereka berpuasa selama 16 jam lebih! 


Semalam puteri Uncle Chai sangat excited kerana untuk pertama kali dia bersahur sendiri. Sebelah petang mereka ke Ittaewon untuk membeli stok makanan halal. Mereka sampai ke hostel jam 11 malam dan terus memasak untuk sahur. Puteri Uncle Chai masak simple untuk dia bersahur. Just omelet dengan nasi dan cili serta kimchi. 

Memandangkan subuh jam 3:30 pagi, puteri Uncle Chai bersahur jam 2 lebih sebelum tidur sebentar dan bangun semula untuk solat subuh. 

Mereka bernasib baik kerana ibu salah seorang rakan pelajar berada di Korea untuk menghantar stok makanan raya untuk anaknya. Dia sampai semalam. Stok makanan raya perlu dihantar kerana anak dia iaitu Sofea tidak bersama yang lain pulang ke Malaysia menyambut raya. Dia menyambung pelajaran untuk 3 bulan di Ewha Women University. 

Sebelum ke Korea, pelajar2 K-LIP menyertai pertandingan Public Speaking yang dianjurkan Kedutaan Korea di University Bandar Utama. Sofea memenangi Grand Prize dan hadiahnya ialah Scholarship untuk 3 bulan belajar di Ewha University. Itulah sebabnya dia tidak pulang bersama lain semasa raya nanti. 

Ibu Sofea memasakan juadah berbuka hari pertama untuk mereka. Mereka dihidangkan ayam goreng berempah beserta nasi himpit dan kuah kacang. Dah macam juadah raya pulakkan….hehe. 


Mereka berbuka secara berjemaah di bilik Sofea. Selesai makan mereka dihidangkan pula kuih raya……


Haha…memang dah macam sambut raya awal pulak. Takut nanti semua stok habis sebelum raya. Kesian Sofea dah tak ada makanan masa raya nanti. Dah la tinggal seorang diri raya nanti. 

Anyway kami parents berterima kasih kepada ibu Sofea kerana memasak untuk juadah berbuka hari pertama untuk anak2 kami. 

Jam 10:00 malam tadi puteri Uncle Chai dah tidur. Awal sungguh. Hari2 biasa dia tidur jam 12. Terpaksalah tidur awal untuk bangun sahur jam 2 nanti. Malam disana pendek sekarang. Jam 2 kita disini masih sedap lena. Kalau bangun Qiamulail pun pukul 4 nanti. 

So Itulah serba sedikit pengalaman pelajar2 K-LIP berpuasa di perantauan untuk pertama kali dalam hidup mereka. Jika hari2 biasa masing2 masak makanan sendiri tapi sepanjang bulan puasa ini mereka merancang untuk memasak beramai2 dan berbuka puasa beramai2. 

Tak jadi masalah untuk masak dan makan bersama kerana bilik mereka semua bersebelahan sahaja. 

Untuk kami parents disini, kami harap mereka tabah berpuasa dalam jangkamasa yang panjang daripada kebiasaan mereka. Next kami hanya tunggu mereka pulang ke pangkuan kami pada 18 Jun nanti. 

Sekian sahaja untuk post ini. Jumpa lagi dalam post yang akan datang. 

 
Leave a comment

Posted by on May 28, 2017 in Daughter, KLIP, Korea

 

Tags: , , , ,

Blogging to Vlogging

Blogging to Vlogging

Assalamualaikum semua. 

Uncle Chai kurang update blog ini lately. Banyak sebabnya. Antaranya kerana kesuntukan masa dan Uncle Chai lebih aktif vlogging sekarang. 

Apa itu vlogging? Mungkin vlogging ini masih baru untuk kita rakyat Malaysia tapi vlogging adalah sesuatu yang telah lama meletup di Amerika dan Eropah. 

Vlogging adalah blog dalam bentuk video. Tak perlu menulis, hanya rakamkan sahaja cerita yang hendak kita kongsikan. Ramai yang melakukan daily vlogging. Mereka menceritakan apa yang mereka lakukan setiap hari. 

Uncle Chai tidaklah sampai buat daily vlogging kerana ia mengambil masa yang banyak. Untuk shoot video memang tak makan masa. Just shoot sahaja apa yang kita buat. Tetapi untuk proses editing dan membuatkan VLOG kita menarik selain pilihan lagu yang sesuai juga mengambil masa. Secara purata untuk proses editing video mengambil masa lebih kurang 4 jam untuk editing yang biasa2. Kalau Nak lebih menarik dan profesional akan mengambil masa yang lebih panjang. 

Uncle Chai hanya akan VLOG bila ada sesuatu yang menarik yang hendak Uncle kongsikan. Contoh seperti kepulangan puteri Uncle Chai dari Korea bercuti untuk seminggu. Boleh tengok VLOG tersebut di link ini Daughter Back For Holiday

Why not you all subscribe ke YouTube channel Uncle Chai dengan klik pada link ini Uncle Chai TV

Okay, thats it for this entry. Jumpa lagi di entri2 lain… 

 
Leave a comment

Posted by on May 1, 2017 in Cerita ku, Family, Myself, Vlog

 

Tags: , , , ,

K-LIP – Sudah Tukar ke Lapan Bulan

Dah lama Uncle Chai tak update blog ini. Uncle Chai agak sibuk dan Uncle Chai lebih kepada Vlogging sekarang. Kalau sesiapa nak tengok vlog Uncle Chai boleh subscribe Channel YouTube Uncle Chai di link berikut:

Uncle Chai TV
Minggu lepas Uncle Chai bersama parents kawan2 puteri Uncle Chai iaitu Batch Pertama K-LIP UniKL yang sekarang sedang berada di Korea mengadakan mesyuarat dengan pihak UniKL. 

Tujuan mesyuarat diadakan adalah untuk meminta nasihat dan bantuan pihak UniKL tentang hala tuju anak2 kami di peringkat ijazah selepas mereka tamat program K-LIP di Kyung Hee University Jun nanti. 

Walaupun mesyuarat kami agak tegang di peringkat permulaan, kami tidak pasti mengapa wujud ketegangan tersebut. Tak semena2 kami dimarahi oleh Mr. Qwon atas sebab yang kami sendiri tidak pasti. 

Outcome mesyuarat tersebut Uncle Chai akan share dalam entri seterusnya. 

Uncle Chai difahamkan oleh seorang pembaca blog Uncle Chai, Farhan namanya, yang program K-LIP UniKL ini sekarang memakan masa 8 bulan bukan lagi 6 bulan di UniKL seperti batch pertama puteri Uncle Chai dahulu. 

Didalam mesyuarat kami, Uncle Chai ada bertanya tentang perkara ini kepada pihak UniKL. Memang benar program ini telah dilanjutkan kepada 8 bulan. 

Tujuannya ialah supaya tiada gap selepas tamat program K-LIP di Korea dengan kemasukan universiti sana nanti. 

Uncle Chai ambil contoh kes batch pertama. Mereka tamat program K-LIP pada bulan June nanti dan peperiksaan TOPIK akan diadakan pada bulan Julai. Kemasukan atau intake untuk program ijazah universiti2 di Korea adalah pada bulan September. Bermakna akan ada gap selama lebih kurang dua bulan. 

Walaupun mereka tidak perlu pulang ke tanah air kerana dalam tempoh gap dua bulan tersebut, pihak Kyung Hee University akan mengadakan kelas bahasa tambahan untuk mereka sebagai ganti kepada kelas mathematics yang tidak dijalankan sebagaimana sepatutnya sepanjang tempoh 6 bulan mereka di sana. 

Sebagai pengetahuan, universiti di Korea mempunyai dua intake. First intake adalah pada bulan Mac dan second intake adalah pada bulan September. So batch puteri Uncle Chai akan masuk universiti untuk second intake

Jadi bila UniKL melanjutkan program K-LIP kepada 8 bulan, maknanya Just nice untuk intake universiti nanti. Contoh pengambilan K-LIP UniKL bulan June, mereka tamat pada bulan Februari tahun berikutnya. Kemudian belajar lagi 6 bulan di Kyung Hee Universiti, bermakna mereka tamat bulan Ogos. Just nice untuk second intake universiti Korea iaitu bulan September. 

Uncle Chai rasa info terbaru tentang program K-LIP yang dilanjutkan hingga 6 bulan ini betul. Jika salah harap pihak UniKL perbetulkan. 

Sekian dulu untuk entri ini. Uncle Chai akan menyusul dengan entri2 lain jika masa mengizinkan. 

 
5 Comments

Posted by on April 30, 2017 in Daughter, Korea

 

Tags: , , , , , ,