RSS

Monthly Archives: September 2013

Piala Malaysia: Johor DT vs Kelantan

20130929-100203.jpg

Malam tadi berlangsung perlawanan suku akhir peringkat pertama Watson Piala Malaysia 2013 antara pasukan Uncle Chai Johor Darul Takzim dengan musuh utama Kelantan. Perlawanan berlangsung di Stadium Tan Sri Datuk Hj Hassan Yunos, Larkin, Johor.

Perlawanan ini boleh dikatakan sebagai perlawanan ulangan akhir Piala FA. Dalam perlawanan akhir tersebut, JDT tumpas tipis 0-1 yang membolehkan Kelantan mengekalkan kejuaraan Piala FA milik mereka.

20130929-100505.jpg

Perlawanan ini juga menarik kerana kedua2 pasukan mempunyai permusuhan yang Uncle Chai sendiri tak tau macam mana boleh wujud. Mungkin kerana kemarahan penyokong pasukan The Red Warrior (TRW) kerana JDT berjaya mencuri penyerang kesayangan mereka Norshahrul Idlan Talaha atau Mat Yo.

Perlawanan ini menjadi tambah menarik terutama bagi peminat kedua2 pasukan yang mahu menyaksikan penampilan Mat Yo selepas kontroversi video isteri beliau memaki dan menyerang pengawal keselamatan di Subang Skypark tersebar secara meluas di internet.

Tak tau siapa yang upload video yang dirakam sendiri ini di internet. Ada yang mengatakan ianya disebarkan oleh penyokong TRW dgn tujuan untuk mengganggu persediaan Mat Yo menghadapi perlawanan yang penting ini.

Sebelum kita pergi jauh tentang perlawanan semalam, Uncle Chai nak sentuh sikitlah tentang kontroversi isteri Mat Yo ni. Pada Uncle Chai isteri dia memang bersalah dan kurang ajar. Memandang rendah pada orang lain dan tak menghormati orang tua. Siap mengaku keretanya tu milik kerabat DiRaja lagi. Perasan…! Lepas tu siap keluar statement nak saman Pakcik Guard tu lagi. Dalam kes ini Uncle Chai berpihak pada Pakcik Azman tu.

20130929-094030.jpg

Beberapa hari lepas isteri Mat Yo ni ada keluar statement di akhbar meminta maaf kepada rakyat Malaysia atas kesalahannya. Boleh tahan juga eksen minah ni. Bukan dia nak minta maaf pada Pakcik tu tapi minta maaf pada rakyat yang takde kena mengena dengan kes mereka.

20130929-094538.jpg

Balik pada perlawanan semalam yang disiarkan secara langsung oleh Astro Arena, Uncle Chai boleh katakan yang ini adalah antara aksi terbaik yang dipamerkan oleh JDT. Sebelum perlawanan Uncle Chai tak berani nak predict siapa yang akan menang. JDT performance mereka yo-yo sikit. Kadang2 okay kadang2 hampeh!

JDT juga terkenal dengan defense yang tidak boleh beraksi secara consistent untuk 90 minit. Selalu mereka akan buat mistake untuk membolehkan lawan menjaringkan gol. Mereka juga selalu kalah pada pasukan yang boleh dikatakan lemah. Aksi terakhir mereka diperingkat kumpulan dalam Piala Malaysia ni ketika menentang PKNS yang mereka hanya perlu seri sahaja pun mereka kalah 0-2. Di tempat sendiri pulak tu. Nasib dapat advanced ke quarter final ni.

Tengok persembahan mereka menentang PKNS tu, Uncle Chai dah give up. Memang tak boleh pergi jauh dalam saingan Piala Malaysia ni. Lawan mereka pasukan Kelantan pulak tu. Uncle Chai siang2 dah angkat tangan kata yang Kelantan easily boleh kalahkan JDT. Sampai Uncle Chai dah cakap pada diri Uncle Chai, buang duit beribu aku belanja beli jersey dan baju2 original JDT. Kalau aku tau, tahun depan je aku support dia orang.

20130929-094831.jpg

Walaupun Uncle Chai tak confident JDT boleh menang malam ni, still Uncle Chai pakai tshirt Harimau Selatan Uncle Chai untuk ke restaurant. To my surprise, permainan JDT sgt baik. Teratur, tersusun dan more organized.

Mereka mendahului seawal minit keempat melalui free kick yang disempurnakan dengan cantik oleh Jasazrin. Memang tepat, padat dan cantik pada Uncle Chai jaringan tersebut. Perlawanan juga exciting dengan kedua2 pasukan berbalas serangan.

Pemain yang sedang dilanda controversy dan yang paling dibenci peminat hard core TRW Mat Yo menambah jaringan hasil dari rembatan kencang Safee Sali yang hanya mampu ditepis penjaga gol TRW.

20130929-095256.jpg

Sebelum Kelantan merapatkan kedudukan dua minit kemudian hasil deflection rembatan Piya yang terkena kaki captain JDT malam semalam, Aidil. Safee Sali mempunyai peluang yang paling banyak dalam perlawanan ni. Dia boleh meletakan JDT di depan lagi apabila JDT diberikan sepakan penalti, bila dia dijatuhkan Apek. Tapi apa punya cangkul dia rembat ke arah mana yang Apek nak terjah. Memang frust giler.

Lucky JDT berjaya menambah jaringan melalui Safiq Rahim yang menerima lorongan bijak daripada Mat Yo.

20130929-095452.jpg

Second half TRW sekali lagi berjaya merapatkan kedudukan menerusi tandukan kencang pemain import mereka yang masih menerjah jaring walaupun berjaya ditepis Most Stylish Player atau Man of The Match, Al-Hafiz.

Dengan kedudukan 3-2, JDT perlu mencari goal cushion yang lebih selesa sebagai bekalan untuk ke Kota Bharu minggu depan membuat pertukaran yang tepat dengan memasukan Nunes. Hasilnya dia berjaya menambah luka TRW dengan ledakan free kick yang cantik. Uncle Chai tau gol sebegini yang dicari2 Nunes sepanjang dia bermain dalam Liga M ni. Dia dah biasa jaringkan gol menerusi dead ball situation semasa bermain di kelab lamanya di Argentina.

20130929-095715.jpg

Akhirnya JDTberjaya menewaskan TRW 4-2. Kelebihan dua gol yang pada Uncle Chai belum cukup untuk mereka ambil mudah perlawanan timbal balik minggu depan. It is still anybody’s game. Kalau 3 gol tu Uncle Chai confident sikit. TRW ni pun unpredictable. Main kat tempat sendiri pulak tu. They need to win by more than 2 goals to qualify for semifinal.

20130929-095921.jpg

Pada Uncle Chai team mana yang perform better dalam perlawanan tu nanti dia yang akan layak. Masih terbuka untuk kedua2 pasukan. Kalau JDT berjaya bermain sebaik malam semalam atau lebih baik lagi sudah tentu mereka akan ke semifinal. Yang paling menarik ialah permainan baik yang ditujukan oleh JDT semalam. Pujian memang harus diberikan atas aksi mereka semalam.

Uncle Chai masih happy dengan kemenangan semalam walaupun confident untuk JDT Mara ke semifinal masih belum ada. Masih 50-50. Apa pun, keep up the good work semoga mampu keperingkat separuh akhir. Mari kita saksikan imbasan perlawanan semalam dengan gol2 yang menarik ini.

:: Luaskan Kuasamu Johor ::

[All Match Photos credit to ThePhotoshooterz] 20130929-100041.jpg 20130929-100103.jpg 20130929-100118.jpg

 
Leave a comment

Posted by on September 29, 2013 in Bolasepak

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Unexpected Expenditure – Tukar Tayar

Uncle Chai rasa kita semua memiliki kenderaan tak kira basikal, motorsikal mahu pun kereta. Setiap kenderaan perlukan maintenance samada parts, engine, tyres dan sebagainya. Maintenance kenderaan terutama yang tinggal di kota seperti Uncle Chai ni Amat penting dan mustahak. Of course kita tak mau stranded di tengah jalan. Masalah kepada kita, kepada trafic yang mungkin menyebabkan kesesakan, not to mention kemaluan. Malu beb kalau kereta rosak tengah jalan yang sesak. Org semua tgk dan biasanya akan ada yang menyumpah kerana kesesakan yang kita buat.

Antara maintenance yang paling penting yang melibatkan nyawa ialah Tayar. Tayar kalau meletup dengan kita tgh speeding paling bahaya! Statistic menunjukan kemalangan yang diakibatkan oleh tayar ialah….korang cari sendirilah statistic dia, I’m just a casual writer, tak kuasa nak buat research bagai…

Pagi tadi selepas hantar anak Uncle Chai ke Sekolah, Uncle Chai noticed tyre belakang sebelah kanan kereta isteri tercinta yang Uncle Chai drive, kurang angin dalam 50%. Kereta isteri tercinta Uncle Chai ni seharian tak keluar semalam. Tyre ni memang dah bermasalah. Tyre ni makan sebelah akibat kurang maintenance. Kalau maintenance tyre tu bermakna selain diperiksa angin, balancing dan alignment juga perlu dibuat secara berkala (fuhh…bahasa persuratan tu).

Biasanya kalau tyre makan sebelah tu adalah akibat daripada alignment yang tak betul. Korang tau tak apa tu tyre makan sebelah? Bagi yang kurang mengerti, tyre yang makan sebelah tu ialah bunga atau thread pada tyre tu habis tidak sekata. Samada sebelah luar atau sebelah dalam yang kehausan dahulu.

Uncle Chai yang memang dah tau tyre tersebut makan sebelah sampai hampir botak outer part dia, menjangkakan kekurangan angin disebabkan kenipisan getah pada bahagian tersebut. To my surprise bila Uncle Chai tgk tyre tu, ada rekahan yang menakutkan. Mungkin boleh pecah bila2 masa. Terus Uncle Chai teringat berapa laju Uncle Chai drive pagi tadi masa hantar anak ke Sekolah. Terus timbul rasa cuak untuk drive kereta tu.

20130923-172012.jpg

Uncle Chai planned nak pergi pasar pagi ni lepas breakfast tapi bila tgk condition tyre tu terus takut dan malas nak pergi.

Kebetulan jiran Uncle Chai adalah seorang mekanik yang mempunyai sebuah bengkel tyre di Section 5 berhampiran rumah Uncle Chai. Selalunya untuk maintenance kereta2 Uncle Chai, dia yang akan buat. Senang berjiran dengan pemilik bengkel seperti dia. Kalau ada kereta yang perlukan maintenance, Uncle Chai just bagitau dia, dia akan ambil dan hantar kereta Uncle Chai balik. Kadang2 payment pun boleh drag, dia tak minta. Dia pun jujur orangnya. Kalau dia tak boleh buat dia akui yang dia tak boleh buat. Macam kereta Merc Uncle Chai dia langsung tak berani buat. Dia tak ada knowledge tentang kereta Merc.

Pada Uncle Chai itu bukan jujur tapi stupidity. Even kau tak tau buat jangan mengaku kelemahan diri. Belajar atau bertanya pada rakan mekanik yang lain. Dengan cara itu baru kita boleh pandai.

Back to the story, masa Uncle Chai sampai rumah, bapa kepada seorang anak lelaki yang agak nakal ini sedang memasukan barang2 ke dalam keretanya untuk keluar ke bengkelnya. Uncle Chai pun suruh bagi quotation untuk harga tayar Uncle Chai. Walaupun untuk maintenance dan tukar Tayar Uncle Chai dah ada bengkel yang Uncle Chai sudah biasa di Damansara Utama, tapi just nak find out harga just in case dia boleh bagi murah.

Saiz tyre kereta isteri tercinta Uncle Chai ni ialah 235x55x18.

20130923-174416.jpg
Korang tau spec tyre yang Uncle Chai sebut tadi tak? 235x55x18 tu? 235 ialah kelebarannya, 55 ialah ketebalan atau ketinggian Tayar manakala 18 tu ialah saiz Tayar itu. Bagi yang tak tau kira korang dah dapat ilmu tentang tyre kat sini…

Kira2 3 jam selepas tu, jiran Uncle Chai called utk bagi quotation . Dia boleh bagi dalam RM400 untuk satu Tayar. Murah tu tapi setbacknya brand daripada Indonesia. Apa ke nama brand yang dia sebut pun Uncle Chai tak tau. Tak pernah dengar pun. Don’t get me wrong , bukan berlagak atau apa tapi Uncle Chai prefers pakai brand yang biasa kita dengar, yang well known. Tak semestinya mahal tapi yang dah terkenal, dah lama ada dalam market. Bila pakai Tayar yang biasa dengar ni, confident level tu tinggi sikit. Pastu dia ada suggest tyre secondhand berharga cuma RM80 je. No lah, not for tyre. Kereta isteri tercinta Uncle Chai ni kira family car kami. Kalau nak jalan jauh outstation memang kereta ni yang kami drive. Tak beranilah pakai yang secondhand . Kebetulan rezeki tu ada untuk beli yang brand new.

Uncle Chai pun tak berapa suka kalau tayar jadi rojak ni. 4 tayar 4 brand berlainan. So Uncle Chai decided untuk pergi ke bengkel Tayar yang Uncle Chai sudah biasa yang Uncle Chai sebut tadi.

Lepas ambil anak daripada Sekolah, Uncle Chai terus pergi ke bengkel tersebut. Ia terletak opposite sekolah anak Uncle Chai, SMK Damansara Utama.

20130923-180722.jpg
Utama Tayar and Battery Service. Pemiliknya bernama Andy. Uncle Chai telah berurusan dengan Andy ni sejak tahun 1996 lagi iaitu lebih kurang 17 tahun lamanya. Untuk yang tak tau, dahulu Uncle Chai adalah pemilik PROSERVIS Damansara yang terletak di tepi jalan menuju ke Plaza Toll NKVE Damansara. PROSERVIS adalah Pusat Servis Sah bagi kereta2 keluaran Usahasama Proton-DRB (USPD). Sekarang USPD dikenali sebagai Proton Edar. Jadi Andy dan Utama Tayar ni adalah sub-contractor bagi kerja2 berkaitan tayar untuk pusat servis Uncle Chai. So we go way back, 17 tahun lamanya.

Perniagaan dia masih bertahan manakala Uncle Chai sudah give up dengan industry automotive ni kerana sebagai orang Islam tambahan pula dah berumur ni, perniagaan tersebut kurang sesuai kerana adanya elemen2 penipuan dan penganiayaan terhadap pelanggan. Memang senang nak dapat duit pelanggan terutama yang have zero knowledge tentang kereta.

Selepas we agreed tentang harga tyre that cost me RM700/piece, Uncle Chai suruh dia tukar dua tyres dulu kerana dua tyres yg selebihnya are still good for a few more months, Uncle Chai yang ditemani anak yang Uncle Chai ambil dari Sekolah tadi pergi ke restoran berdekatan untuk minum. Malas nak tunggu kat situ.

20130923-185034.jpgAndy, pemilik bengkel melakukan sendiri kerja2 on wheel balancing.

20130923-185401.jpg

20130923-185420.jpg“Ini pulak Ahmoi yang tak mau gambarnya diambil. Uncle Chai ambil gambar dia kerana nak masukkan dalam entry ni. Dia ni adalah kerani yang setia. Dia dah bekerja dengan Andy berbelas tahun lamanya. Susah nak dapat pekerja setia macam ni.”

Sebelum balik Uncle Chai dan Andy bersembang, bertanya perkembangan terkini masing2, kawan2 lama dan perniagaan. Maklumlah kami sangat jarang berjumpa sekarang berbanding dahulu.

So…unexpected expenses untuk kes ini is more than 1.5k. Apa nak buat. Duit boleh cari tapi nyawa kita dan keluarga yang kita sayangi is PRICELESS!!!

 
Leave a comment

Posted by on September 23, 2013 in Uncategorized

 

Tags: , ,

Lagu Pop Minang

Sebelum keluar gi pasar ni, Uncle Chai nak post a very short and quick entry. Beberapa tahun dahulu Uncle Chai ada satu CD Pop Minang nyanyian Victor Hutabarat. Uncle Chai pun tak ingat macam mana Uncle Chai boleh beli CD tu.

CD Pop Minang ni kalau tak silap ada 8 atau 10 lagu Uncle Chai pun tak ingat. Ada beberapa lagu yang menarik minat Uncle Chai. Antaranya yang masih Uncle Chai ingat ialah Bapisah Bukannyo Bacarai dan Nasib Sawahlunto.

Best jugak lagu2 minang nyanyian Victor Hutabarat ni. Mungkin kerana lontaran vokalnya yang lantang membuatkan Uncle Chai minat dgn lagu2 dalam CD tu.

The best part Uncle Chai tak faham sangat pun lirik lagu2 tu. Uncle Chai bukan orang minang. Uncle Chai keturunan Bugis tapi jangan suruh Uncle Chai cakap bugis, haram Uncle Chai tak tau.

Cakap pasal orang bugis ni, atau ada orang gelar keturunan kami sebagai Lanun, kami memang terkenal dengan sifat panas baran atau hot temper. Keluarga Uncle Chai memang boleh dikatakan semuanya ada temper. Bagi yang cakap kami Lanun, yes we are pirates and proud of it. Hamekaw!……hehe.

20130921-090733.jpg

Okay, dah jauh melencong pulak. Back to the story. Pagi ni lepas subuh Uncle Chai search lagu2 minang Victor Hutabarat ni kat YouTube. Susahnya nak cari. Uncle Chai cuma managed to trace one song. Lagu Bapisah Bukannyo Bacarai je.

Nampaknya Uncle Chai nak kena cari balik mana perginya CD Uncle Chai tu. Dah lama missing in action. Tak ingat pulak mana letaknya. Mungkin ada lagi dalam CD changer kereta lama Uncle Chai. Kalau tak ada kat sana tak taulah mana nak cari.

Cuba korang dengar lagu Bapisah Bukannyo Bacarai ni. Uncle Chai ada letak lirik dia sekali kat bawah video ni.

Hah….dalam Uncle Chai nak cari link utk post kat sini, jumpa pulak lagu ni nyanyian Siti Nurhaliza. So Uncle Chai post sekalilah. Boleh tahan juga Siti nyanyi walaupun ada beberapa sebutan dia yang tak berapa betul…..chewah jadi pengkritik pulak aku.

Uncle Chai nak gi pasar ni. Till next entry, adios guys….

Bapisah bukannyo bacarai
Usahlah adiak manangih juo
Basaba sayang nantikan denai
Taguahkan malah iman di dado

Bapisah bukannyo bacarai …

Uda bajalan padamlah palito
Kasia nasib ka den kadukan
Kampuang den jauah da, sanak tiado
Denai jo sia Uda tinggakan

Reff:

Ondeh, gunuang Marapi, gunuang Singgalang
Hei, tolong caliakkan kasiah hati den
Nan den tinggakan, antaro pintu nan jo halaman
Uda den nanti antaro pintu nan jo halaman

Bapisah bukannyo bacarai …

 
Leave a comment

Posted by on September 21, 2013 in Uncategorized

 

Peringatan Bersama

20130913-020815.jpg

Hanya tinggal 15 minit sebelum masuk waktu Isya’. Dia masih belum Maghrib lagi. Berebut2 dia mengambil wudhu dan mendirikan Solat maghrib.

Selesai solat semasa berwirid, dia teringatkan bagaimana neneknya bersolat dan berasa malu dengan cara dia mendirikan Solat. Neneknya mendirikan Solat seawal waktunya, dengan penuh ketenangan dan kekhusyukan. Tidak berebut2 takut waktu solat habis seperti dia.

Kemudian dia sujud untuk berdoa dan terus berada dalam keadaan sujud untuk beberapa ketika. Dia berasa penat, penat yang amat sangat setelah seharian bekerja.

Tiba-tiba dia dikejutkan dengan hiruk pikuk suara dan jeritan. Dia bangun dari sujudnya. Tubuhnya dibasahi peluh kepanasan matahari yang berada hanya sejengkal di atas kepalanya.

Dia melihat sekelilingnya. Keadaannya amat sesak. Setiap penjuru yang dilihatnya dipenuhi manusia.

Ada yang berdiri kaku memandang sekeliling, ada yang berlari ke sana ke mari dan ada yang sedang melutut kebingungan menunggu. Keadaan sungguh huru hara.

Dirinya diselubungi ketakutan dan kebimbangan yang teramat sangat bila dia menyedari di mana dia berada sekarang. Jantungnya seperti mahu meletop.

Inilah Padang Mahsyar, ini adalah Hari Akhirat, ini adalah Hari Pengadilan!

20130913-024341.jpg

Semasa hayatnya, dia telah banyak mendengar tentang Hari Pengadilan ini.

Adakah dia sedang berkhayal?

Tidak, ketakutan yang sedang dialaminya ini terlalu kuat untuk dia berkhayal.

Soal siasat sedang dijalankan.

Dia mula berlari dari seorang ke seorang untuk bertanya samada namanya sudah dipanggil.

Tiada siapa yang memberikan jawapan.

Tiba-tiba dia mendengar namanya dipanggil dan orang ramai membuka laluan untuknya.

Datang dua malaikat memegang tangannya dan membawanya ke hadapan.

Dengan mata yang meliar ke kiri kanan dia berjalan longlai membelahi orang ramai untuk ke depan. Hatinya berdegup kencang.

Malaikat membawanya ke tengah dan meninggalkan dia di situ.

Dia bingung. Dia menundukan kepalanya, memejamkan matanya. Tiba-tiba seluruh kehidupan yang telah dilaluinya melintasi dihadapannya seperti sebuah filem.

Bila dia membuka kembali matanya, dia berada di dunia lain.

Orang ramai saling tolong menolong.

Dia melihat ayahnya membelanjakan hartanya kejalan Allah.

Ibunya sedang mempersilakan tetamu ke dalam rumah mereka. Satu meja sedang dipersiapkan dan meja yang lain sedang dikemas.

Lalu dia berkata;

“Aku juga melakukan perkara yang sama, aku juga selalu menolong orang, aku menyampaikan ayat Allah kepada yang lain, aku mendirikan Solat, aku berpuasa di bulan Ramadhan, semua suruhan Allah aku lakukan dan taati, segala laranganNya aku jauhi”

Dia mula menangis memikirkan betapa kasihnya dia kepada Allah.

Dia mula menyedari apa yang dilakukan sepanjang hayatnya tidak mencukupi untuk mendapat syurga Allah. Dia menggigil ketakutan memikirkan akan balasan yang bakal diterimanya. Peluh membasahi tubuhnya.

20130913-025511.jpg

Matanya memandang tepat ke arah neraca timbangan, menanti keputusan.

Akhirnya keputusan dibuat.

Dua malaikat dengan kertas ditangan mereka berpaling ke arah orang ramai.

Kakinya sudah terlalu lemah akibat ketakutan yang tidak terhingga menyelubunginya, menunggu keputusan.

Apabila nama ahli-ahli Neraka mula untuk dipanggil, dia memejamkan matanya.

Alangkah teperanjatnya dia bila nama ahli Neraka yang pertama dipanggil adalah namanya.

Dia terus jatuh terduduk dan menjerit “mana mungkin aku ke neraka? Seluruh hayatku aku berbuat baik sesama insan dan aku juga menyebarkan ayat2 Allah dan RasulNya”

Matanya mula kabur, tubuhnya menggigil berpeluh.

Datang dua malaikat menyambar tangannya, mengheretnya melalui orang ramai ke arah api neraka yang menyala-nyala.

Dia menjerit meminta pertolongan orang sekeliling. Dia melaungkan segala kebaikan yang telah dilakukannya. Bagaimana dia memelihara orang tuanya, puasanya, solatnya, Al-Quran yang dibacanya. Adakah itu semua tidak dapat menyelamatkannya?

Malaikat tidak mengendahkan kata-katanya malah terus mengheretnya ke neraka. Bahang api neraka mula membakar bila mereka semakin menghampirinya.

Dia memalingkan mukanya ke belakang dan merayu;

Tidakkah Rasulullah [SAW] bersabda,

“Solat yang dilakukan Lima kali sehari membersihkan seseorang itu dari dosanya”

Dia mula menjerit,

Solatku? Solatku? Solatku?

Dua malaikat yang mengheretnya tidak mengendahkannya dan terus mengheretnya ke tebing neraka.

Kehangatan api neraka mula membakar mukanya.

Untuk kali terakhir dengan mata yang sayu dia menoleh ke belakang, dia telah putus harapan dan hanya berserah. Dia hanya mampu melihat. Tidak mampu untuk berkata2 lagi.

20130913-023527.jpg

Malaikat terus menghumbannya ke dalam api neraka yang menyala2 sedia untuk menyambar.

Dia terus jatuh ke bawah kearah api yang menyala dengan maraknya.

Ketika dia sedang jatuh ke bawah dan menghampiri api yang akan menyambar membakar tubuhnya, tiba-tiba ada tangan yang menariknya semula ke atas.

Dia mendongakan kepalanya dan melihat seorang tua dengan Janggut putih yang panjang sedang menariknya semula ke atas.

Tiba di atas, dalam keadaan yang lemah dia mengelap peluh ditubuhnya, membersihkan tubuhnya dari debu api neraka dan bertanya kepada orang tua tersebut,

Siapa kau?

Orang tua itu menjawab,

Aku adalah Solatmu

Kenapa kamu lambat menyelamatkan aku? Aku hampir jatuh ke dalam api. Kamu hanya menyelamatkan aku disaat akhir bila tubuh ku hampir hangus terbakar, hampir mencecah api neraka

Orang tua itu menggeleng-gelengkan kepalanya sambil tersenyum lalu berkata,

Engkau selalu mendirikan aku (Solat) juga disaat akhir, dipenghujung waktu, Engkau lupa?

Di saat itu juga, dia mengerlipkan matanya dan mengangkat kepalanya dari sujud. Tubuhnya berpeluh.

Dia terdengar sayup suara azan isya’ berkumandang.

Dia bingkas bangun untuk berwudhu untuk mendirikan Solat Isya’ dengan segera.

20130913-024827.jpg

Jika cerita ini sedikit sebanyak memberikan anda kesedaran akan peri pentingnya mendirikan Solat dengan segera apabila masuk waktunya, Sila SHARE dgn rakan2 anda. Moga kita sama2 mendapat ‘saham’ akhirat hasil nukilan yang simple ini. Aamiin…

 
Leave a comment

Posted by on September 13, 2013 in Agama

 

Tags: ,

Introducing iPhone 5C and iPhone 5S

Apple revealed its long-awaited (for me) upgraded version of iPhone 5 last night.

iPhone 5C is the “cheap” iPhone, which is an attempt to please the mid-price smartphone-buying public.

The C in “5C” really does stand for color. It has a polycarbonate plastic back that comes in lime green, light blue, white, pink, and lemon yellow. Inside, it has got the same guts as the iPhone 5.

The battery is said to be slightly better than the iPhone 5’s, and though it has the same 8-megapixel rear camera, it’s got a new HD front-facing FaceTime camera for video calls. iOS 7 can display wallpapers in the same color as the phone.

20130911-084908.jpg

iPhone 5S as rumored, it’s a rehashed iPhone 5 with some new guts and some new powers.

The iPhone 5S is structurally very similar to the iPhone 5 is being sold in three colors: A white edition as before, a new “space grey” edition, and a gold-ish color that’s not being called “champagne.”

20130911-084959.jpg

It’s powered by a new Apple A7 ARM chip, which the company says is the “first” and “only” 64-bit architecture smartphone CPU available. It is 40x faster than the original iPhone, and brings graphics powers that are 56x faster. The A7 is partnered with a new all-Apple chip called the M7, which is a “motion co-processor”…..bla…bla…bla….

20130911-091900.jpg

The rear camera has the same number of pixels as the iPhone 5; it’s an 8-megapixel unit. But the sensor has bigger pixels for better image-making and has a new lens with a bigger F2.2 aperture for better performance in low-light.

It has a “true tone” flash that uses two colored LEDs to light the scene more realistically. The camera is capable of a 10 frames-per-second “burst mode” just like a DSLR, and can also shoot 120 frames-per-second movies which you can play back as slow-motion clips.

The iPhone 5S’s signature feature is a fingerprint sensor that’s built into the home button. It’s called “Touch ID” and it’s swift enough to unlock your phone with a quick touch–in any orientation–as well as letting you authenticate your ID in apps, such as when you want to make an iTunes purchase.

20130911-091724.jpg

20130911-092150.jpg

– End of my review –

Whaaaat…..??? That’s it? I’ve waited for one freaking year and that’s the best you can come out with? The hell…….! Apple is just SHIT without Steve Jobs! I miss u Stevie…..huhuhu :”(

The question is – is it worth upgrading? Based on what was revealed yesterday I’d say NO!. To spend two thousand plus, that’s normally the price of an unlock iPhone here in Malaysia, for just a mere three new features is really not worth it. Physically there’s not much different between 5 and 5S pun….. Frust giler aku beb!!!. But the new camera is quite tempting though 🙂

 
Leave a comment

Posted by on September 11, 2013 in Technology

 

Tags: , , , , , , ,

Makan Sambil Santai – Harian Metro 7 Sep 2013 – Variasi Dekotaman

20130907-122333.jpg
Sesiapa pun tidak menafikan pilihan warna lembut sebagai kemasan ruang antara faktor ketenangan dan keselesaan sepanjang masa.

Kreativiti dalam mengadun warna sesuai juga meletakan Restoran Fai & Ruz Kitchen kian mencuri perhatian ramai kerana dekorasinya yang memukau pandangan.

Hakikatnya, restoran itu hanya berkeluasan biasa tetapi kepekaan pemiliknya Ruzita Ayu Sarkam, 39, ternyata tidak mengecewakan.

Sekali imbas, berada di restoran itu membawa anda bagaikan bersantai di kediaman sendiri kerana segalanya dirancang rapi.

Aura untuk singgah cukup kuat sebaik melewatinya terutama anda yang sudah biasa berkunjung ke Fai & Ruz Kitchen itu.

“Ini antara cubaan pertama saya dan suami dalam menampilkan dekorasi berbeza dalam ruang makan terhad tetapi menitik berat aspek keselesaan pelanggan.”

“Asalnya saya menggemari gaya Inggeris dan idea itu terus dikembangkan mengikut kesesuaian ruang selain tidak mengganggu suasana santai pelanggan ketika menjamu selera” kata anak kelahiran Batu Pahat, Johor itu.

Pelbagai kedai aksesori hiasan dikunjungi untuk mencari padanan elemen sesuai selain pilihan warna serasi dengan keadaan semasa.

Lantas restoran yang mula beroperasi Jun lalu itu didekorasikan seindah mungkin sebagai tarikan utama dengan sajian masakan Johor.

Hasrat sebenar bukan sekadar menjadi tempat menjamu selera tetapi bersantai seisi keluarga.

Persekitaran segar itu dicipta apabila menggabungkan warna lembut turquoise biru dan putih.

Semuanya diinspirasikan dengan pendekatan yang amat teliti bukan sekadar pilihan warna, malah mengambil kira reka letak set kerusi dan meja makan serta aksesori hiasan lain.

Bagi membangkitkan suasana segar, rona biru lembut menjadi warna latar untuk set kerusi dan meja makan pelanggan.

20130907-140625.jpg
Semuanya diketengahkan dalam penggayaan praktikal, tidak terlalu padat dan tidak menghalang laluan.

Lampu hiasan pada dinding ada yang digantung umpamanya lebih kepada rekaan corak Inggeris tetapi tidak terlalu sarat.

“Aksesori ini ditempah khas supaya kehadirannya membantu penataan untuk tampil lebih eksklusif” kata Ruzita Ayu yang menguruskan restoran itu bersama suaminya, Mohd Faisal Mustapha .

Pencahayaan pada meja makan juga dibantu lampu terang bagi menonjolkan gaya ringkas lagi praktikal.

Gabungan mentol putih dengan rekaan lampu hiasan rona biru menghasilkan simbahan cahaya luar biasa.

Latar dinding sekadar diberi hiasan ringkas dengan penggayaan rona lembut yang disudahkan dengan kemasan kertas dinding corak berjalur.

Lebih bermakna apabila ia dipasang sendiri Mohd Faisal dengan idea reka letak yang menarik.

Sambil menjamu selera, mata pasti tidak terlepas pandang kaunter penyediaan makanan dan minuman dengan idea dekorasi menarik.

“Ruang itu eksklusif dengan kemasan batuan pasir yang dizahirkan dalam rona putih bersih,”

“Ia sebagai mencetuskan karekter berbeza pada ruang ini dalam mencipta tekstur tersendiri penuh keindahan” kata ibu kepada seorang cahaya mata ini.

Bagaimanapun menurut Ruzita Ayu yang juga bekas pegawai bank itu, idea dekorasi restoran itu akan menerima sentuhan unik.

Antara sajian masakan Johor di restoran ini ialah Asam Pedas, Mi Bandung Muor, Lontong, Nasi Ambeng dan Mi Kari Bonda iaitu resepi ibu tercinta, Mutiah Saman, 74.

Restoran ini beroperasi awal pagi hingga jam 3.30 pagi setiap hari.

Kunjungi Fai & Ruz Kitchen, No 3, The Core, Kota Damansara, Petaling Jaya, Selangor atau layari Facebook www.facebook.com/FaiRuzKitchen atau email FaiRuzKitchen@gmail.com untuk keterangan lanjut.

20130907-140433.jpg

Credit: Hartini Mohd Nawi, Harian Metro
Source: Harian Metro, Sabtu 7hb. September, 2013

 
1 Comment

Posted by on September 7, 2013 in Business, Copy Paste, Uncategorized

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Selamat Tinggal Syawal

Hari terakhir Syawal untuk tahun ini. Masa untuk mengucapkan selamat tinggal Syawal dan selamat datang Zulqaedah. Bagaimana dengan sambutan Syawal atau lebih kita kenali sebagai sambutan Hari Raya anda semua?

Bagi Uncle Chai sambutan Hari Raya tahun ini so…so… Atau lebih tepat lagi agak kureng… Ini adalah kerana Uncle Chai tidak menyambut Hari Raya seperti tahun2 sebelumnya selama ini. Untuk pertama kalinya tahun ini sambutan Hari Raya Uncle Chai tidak disambut di kampung halaman Uncle Chai sendiri di Muar atau kami menyebutnya Muo.

Walaupun kemeriahan Hari Raya tetap dirasai kerana sambutan tahun ini adalah giliran di rumah Mertua di Batu Pahat, Johor. Memang sambutan Hari Raya di rumah Mertua lebih meriah dibandingkan dengan di kampung sendiri kerana keluarga isteri Uncle Chai adalah besar. Isteri Uncle Chai mempunyai 10 orang adik beradik. Semuanya telah berkeluarga. Jadi 10 adik beradik x2 (pasangan) menjadi 20 orang. Cucu dan cicit pula berjumlah hampir 30 orang. Bila sekali berkumpul tu memang penuh rumah. Kalau semua tidur di sana, tempat nak tidur pun tak Ada….

20130906-025503.jpg“Ini adalah sebahagian daripada keluarga besar isteri Uncle Chai. Ada 2 keluarga yang belum sampai waktu gambar ini diambil”

Tetapi bak kata pepatah Hujan Batu di Tempat Sendiri, Hujan Emas di Tempat Orang tetap tidak sama. Tahun ini ibu dan keluarga Uncle Chai yg lain menyambut Hari Raya di Kuala Lumpur sahaja. Ibu Uncle Chai memang telah menetap di KL. Adik beradik yang lain pula malas nak balik Muo, walaupun pada mulanya ibu Uncle Chai nak balik beraya di Muo, so semuanya beraya di KL.

20130906-080451.jpg“Keluarga Uncle Chai yang menyambut Hari Raya di KL tanpa keluarga Uncle Chai, keluarga kakak ipar yang menyambut raya di Singapore dan keluarga adik Uncle Chai yang telah menetap di Perth, Australia”

Uncle Chai cuma buat ‘Pit Stop’ di Muo untuk menziarahi pusara ayahanda semasa on the way balik ke KL.

20130906-021602.jpg

Hari Raya ke Lima Uncle Chai dah ada di KL semula. Bila dah balik KL, walaupun masih bercuti, rutin kehidupan Kota pun bermula kembali. Dah tak Ada rasa beraya lagi. Tahun ni juga Uncle Chai tak attend any open house pun. Just duduk rumah, spend time with family sebelum memulakan bisnes semula.

Semasa di kampung isteri, adalah juga pergi ke rumah saudara maranya di sekitar kampung tu.

20130906-022535.jpg

Kami juga sempat menziarahi saudara Mara kami di Johor Bahru. Uniknya orang Muo seperti Uncle Chai, kami tak sebut Johor Bahru sebagai Johor Bahru, sebaliknya kami cuma sebut Johor sahaja. Jika kami katakan mahu ke Johor, bermakna kami mahu ke Johor Bahru la tu. Semasa di JB, Uncle Chai sempat singgah di the home of Johor Darul Takzim team iaitu Stadium Tan Sri Dato’ Haji Hassan Yunos di Larkin. So apa lagi, ambil kesempatan snap snap gambar di sekitar stadium. Cuma Uncle Chai tak sempat nak masuk ke dalam Stadium walaupun stadium dibuka pada masa tu.

20130906-024907.jpg

20130906-024923.jpg

Akhir kata sempena Syawal yang melabuhkan tirainya hari ini, kami sekeluarga mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI MINAL AIDIL WAL FA IZIN, Maaf Zahir dan Batin dari kami, Uncle Chai, isteri Uncle Chai, Ruzita Ayu dan anakanda Uncle Chai, Fairuz Fahiera Faisal. Semoga kita semua dipanjangkan usia agar dapat dipertemukan dengan Ramadhan dan Syawal tahun hadapan.

20130906-031421.jpg

Hari ini hari Jumaat. Walaupun Syawal telah meninggalkan kita, Uncle Chai percaya masih ada lagi open house weekend ini. Biasalah orang KL. Buat open house pada weekend dan ikut kesempatan 🙂

Wassalam

 
Leave a comment

Posted by on September 6, 2013 in Uncategorized

 

Tags: ,