RSS

Blogging ke Vlogging

Hello guys. Lama Uncle tak update post blog ni sebab sekarang Uncle sudah lebih banyak beralih ke VLOGGING daripada Blogging. Kalau korang nak tengok vlog2 Uncle, korang boleh subscribe di YouTube channel Uncle di link berikut:

👉 Uncle Chai TV 👈

 
Leave a comment

Posted by on June 8, 2017 in Uncategorized

 

Group K-LIP Berpuasa di Korea

Assalamualaikum semua. Hari ini ialah hari pertama berpuasa untuk tahun 2017 ini. Uncle Chai agak sedih puasa tahun ini kerana inilah kali pertama, seumur hidup kami, kami berpuasa tanpa puteri kami. Nothing special puasa hari pertama untuk Uncle Chai especially tanpa anak tunggal kami. So Uncle Chai bukan nak bercerita tentang pengalaman puasa hari pertama  Uncle Chai tetapi puasa pertama puteri kami di perantauan. 

Untuk tiga minggu puteri Uncle Chai akan berpuasa sendirian di Korea sebelum dia pulang menyambut Hari Raya bersama kami. Dia dan rakan2 K-LIP lain kecuali seorang, akan pulang bercuti pada 18 Jun nanti. Kebetulan mereka bercuti untuk dua minggu. So dapatlah mereka berada seminggu sebelum raya dan seminggu selepas raya di Malaysia. 12 hari to be exact mereka akan berada di Malaysia. Mereka akan kembali ke Korea pada 1 Julai. 

Puasa di Korea lebih panjang berbanding di Malaysia. Kebetulan mereka sudah memasuki summer atau musim panas sekarang so siang lebih panjang berbanding malam. 

Waktu subuh di Korea sekarang ialah jam lebih kurang 3:30 pagi. Manakala waktu maghrib sama dengan kita jam 7 lebih. Mereka berpuasa selama 16 jam lebih! 


Semalam puteri Uncle Chai sangat excited kerana untuk pertama kali dia bersahur sendiri. Sebelah petang mereka ke Ittaewon untuk membeli stok makanan halal. Mereka sampai ke hostel jam 11 malam dan terus memasak untuk sahur. Puteri Uncle Chai masak simple untuk dia bersahur. Just omelet dengan nasi dan cili serta kimchi. 

Memandangkan subuh jam 3:30 pagi, puteri Uncle Chai bersahur jam 2 lebih sebelum tidur sebentar dan bangun semula untuk solat subuh. 

Mereka bernasib baik kerana ibu salah seorang rakan pelajar berada di Korea untuk menghantar stok makanan raya untuk anaknya. Dia sampai semalam. Stok makanan raya perlu dihantar kerana anak dia iaitu Sofea tidak bersama yang lain pulang ke Malaysia menyambut raya. Dia menyambung pelajaran untuk 3 bulan di Ewha Women University. 

Sebelum ke Korea, pelajar2 K-LIP menyertai pertandingan Public Speaking yang dianjurkan Kedutaan Korea di University Bandar Utama. Sofea memenangi Grand Prize dan hadiahnya ialah Scholarship untuk 3 bulan belajar di Ewha University. Itulah sebabnya dia tidak pulang bersama lain semasa raya nanti. 

Ibu Sofea memasakan juadah berbuka hari pertama untuk mereka. Mereka dihidangkan ayam goreng berempah beserta nasi himpit dan kuah kacang. Dah macam juadah raya pulakkan….hehe. 


Mereka berbuka secara berjemaah di bilik Sofea. Selesai makan mereka dihidangkan pula kuih raya……


Haha…memang dah macam sambut raya awal pulak. Takut nanti semua stok habis sebelum raya. Kesian Sofea dah tak ada makanan masa raya nanti. Dah la tinggal seorang diri raya nanti. 

Anyway kami parents berterima kasih kepada ibu Sofea kerana memasak untuk juadah berbuka hari pertama untuk anak2 kami. 

Jam 10:00 malam tadi puteri Uncle Chai dah tidur. Awal sungguh. Hari2 biasa dia tidur jam 12. Terpaksalah tidur awal untuk bangun sahur jam 2 nanti. Malam disana pendek sekarang. Jam 2 kita disini masih sedap lena. Kalau bangun Qiamulail pun pukul 4 nanti. 

So Itulah serba sedikit pengalaman pelajar2 K-LIP berpuasa di perantauan untuk pertama kali dalam hidup mereka. Jika hari2 biasa masing2 masak makanan sendiri tapi sepanjang bulan puasa ini mereka merancang untuk memasak beramai2 dan berbuka puasa beramai2. 

Tak jadi masalah untuk masak dan makan bersama kerana bilik mereka semua bersebelahan sahaja. 

Untuk kami parents disini, kami harap mereka tabah berpuasa dalam jangkamasa yang panjang daripada kebiasaan mereka. Next kami hanya tunggu mereka pulang ke pangkuan kami pada 18 Jun nanti. 

Sekian sahaja untuk post ini. Jumpa lagi dalam post yang akan datang. 

 
Leave a comment

Posted by on May 28, 2017 in Daughter, KLIP, Korea

 

Tags: , , , ,

Blogging to Vlogging

Blogging to Vlogging

Assalamualaikum semua. 

Uncle Chai kurang update blog ini lately. Banyak sebabnya. Antaranya kerana kesuntukan masa dan Uncle Chai lebih aktif vlogging sekarang. 

Apa itu vlogging? Mungkin vlogging ini masih baru untuk kita rakyat Malaysia tapi vlogging adalah sesuatu yang telah lama meletup di Amerika dan Eropah. 

Vlogging adalah blog dalam bentuk video. Tak perlu menulis, hanya rakamkan sahaja cerita yang hendak kita kongsikan. Ramai yang melakukan daily vlogging. Mereka menceritakan apa yang mereka lakukan setiap hari. 

Uncle Chai tidaklah sampai buat daily vlogging kerana ia mengambil masa yang banyak. Untuk shoot video memang tak makan masa. Just shoot sahaja apa yang kita buat. Tetapi untuk proses editing dan membuatkan VLOG kita menarik selain pilihan lagu yang sesuai juga mengambil masa. Secara purata untuk proses editing video mengambil masa lebih kurang 4 jam untuk editing yang biasa2. Kalau Nak lebih menarik dan profesional akan mengambil masa yang lebih panjang. 

Uncle Chai hanya akan VLOG bila ada sesuatu yang menarik yang hendak Uncle kongsikan. Contoh seperti kepulangan puteri Uncle Chai dari Korea bercuti untuk seminggu. Boleh tengok VLOG tersebut di link ini Daughter Back For Holiday

Why not you all subscribe ke YouTube channel Uncle Chai dengan klik pada link ini Uncle Chai TV

Okay, thats it for this entry. Jumpa lagi di entri2 lain… 

 
Leave a comment

Posted by on May 1, 2017 in Cerita ku, Family, Myself, Vlog

 

Tags: , , , ,

K-LIP – Sudah Tukar ke Lapan Bulan

Dah lama Uncle Chai tak update blog ini. Uncle Chai agak sibuk dan Uncle Chai lebih kepada Vlogging sekarang. Kalau sesiapa nak tengok vlog Uncle Chai boleh subscribe Channel YouTube Uncle Chai di link berikut:

Uncle Chai TV
Minggu lepas Uncle Chai bersama parents kawan2 puteri Uncle Chai iaitu Batch Pertama K-LIP UniKL yang sekarang sedang berada di Korea mengadakan mesyuarat dengan pihak UniKL. 

Tujuan mesyuarat diadakan adalah untuk meminta nasihat dan bantuan pihak UniKL tentang hala tuju anak2 kami di peringkat ijazah selepas mereka tamat program K-LIP di Kyung Hee University Jun nanti. 

Walaupun mesyuarat kami agak tegang di peringkat permulaan, kami tidak pasti mengapa wujud ketegangan tersebut. Tak semena2 kami dimarahi oleh Mr. Qwon atas sebab yang kami sendiri tidak pasti. 

Outcome mesyuarat tersebut Uncle Chai akan share dalam entri seterusnya. 

Uncle Chai difahamkan oleh seorang pembaca blog Uncle Chai, Farhan namanya, yang program K-LIP UniKL ini sekarang memakan masa 8 bulan bukan lagi 6 bulan di UniKL seperti batch pertama puteri Uncle Chai dahulu. 

Didalam mesyuarat kami, Uncle Chai ada bertanya tentang perkara ini kepada pihak UniKL. Memang benar program ini telah dilanjutkan kepada 8 bulan. 

Tujuannya ialah supaya tiada gap selepas tamat program K-LIP di Korea dengan kemasukan universiti sana nanti. 

Uncle Chai ambil contoh kes batch pertama. Mereka tamat program K-LIP pada bulan June nanti dan peperiksaan TOPIK akan diadakan pada bulan Julai. Kemasukan atau intake untuk program ijazah universiti2 di Korea adalah pada bulan September. Bermakna akan ada gap selama lebih kurang dua bulan. 

Walaupun mereka tidak perlu pulang ke tanah air kerana dalam tempoh gap dua bulan tersebut, pihak Kyung Hee University akan mengadakan kelas bahasa tambahan untuk mereka sebagai ganti kepada kelas mathematics yang tidak dijalankan sebagaimana sepatutnya sepanjang tempoh 6 bulan mereka di sana. 

Sebagai pengetahuan, universiti di Korea mempunyai dua intake. First intake adalah pada bulan Mac dan second intake adalah pada bulan September. So batch puteri Uncle Chai akan masuk universiti untuk second intake

Jadi bila UniKL melanjutkan program K-LIP kepada 8 bulan, maknanya Just nice untuk intake universiti nanti. Contoh pengambilan K-LIP UniKL bulan June, mereka tamat pada bulan Februari tahun berikutnya. Kemudian belajar lagi 6 bulan di Kyung Hee Universiti, bermakna mereka tamat bulan Ogos. Just nice untuk second intake universiti Korea iaitu bulan September. 

Uncle Chai rasa info terbaru tentang program K-LIP yang dilanjutkan hingga 6 bulan ini betul. Jika salah harap pihak UniKL perbetulkan. 

Sekian dulu untuk entri ini. Uncle Chai akan menyusul dengan entri2 lain jika masa mengizinkan. 

 
5 Comments

Posted by on April 30, 2017 in Daughter, Korea

 

Tags: , , , , , ,

Hana Bank Account 

Finally hari ni puteri Uncle Chai telah berjaya membuka local bank account di Korea. So senanglah sikit urusan menyalurkan monthly allowance untuk puteri Uncle Chai

Pembukaan bank account ni boleh dibuat selepas puteri Uncle Chai memperolehi student’s card dan alien card beliau. Untuk allowance bulan January ini, Uncle Chai masukan ke dalam Maybank account dia dan dia buat withdrawal di Korea menggunakan ATM card Maybank di sana. 

Untuk setiap transaksi ATM withdrawal dari account bank Malaysia, kita akan dikenakan double charge. ₩3,600-₩4,000 dikenakan oleh bank di Korea. Manakala bank Malaysia seperti Maybank mengenakan charge sebanyak RM12. 

ATM withdrawal yang dibuat puteri Uncle Chai


₩250,000 bersamaan lebih kurang RM950 (bergantung pada kadar tukaran semasa). 

Charge yang dikenakan oleh Maybank


Daripada pengalaman Uncle Chai sepanjang berada di Korea selama dua minggu, kadar tukaran (direct conversion) yang dikenakan oleh bank lebih rendah jika dibandingkan dengan money changer. 

Uncle Chai membuat empat ATM withdrawal daripada account Bank Islam Uncle Chai dengan setiap kali withdrawal sebanyak ₩300,000 iaitu jumlah maksima untuk satu2 transaksi withdrawal. Charge yang dikenakan oleh bank Korea seperti yang Uncle Chai nyatakan tadi manakala charge yang dikenakan oleh Bank Islam lebih rendah daripada Maybank. Hanya RM10.60 sahaja untuk setiap transaksi. 


Untuk memjimatkan daripada dikenakan double charge oleh bank Korea dan Malaysia, terpaksalah puteri Uncle Chai membuat withdrawal dalam jumlah yang besar. Tak boleh withdraw sikit2 berapa nak pakai sahaja. Rugi…

Bila dah ada akaun di bank Korea, dia dah boleh buat withdrawal sikit2. Ambil berapa nak pakai sahaja. Tak perlu simpan terlalu banyak cash in hand

Korea Selatan mempunyai jumlah mesin ATM terbanyak di dunia dengan nisbah 278 mesin ATM untuk 100,000 penduduk. Mesin ATM di sana bersepah2 hingga dilorong2 gelap pun ada. Something yang Uncle Chai kagumi. Tak ada rasa tidak selamat atau pun takut untuk keluarkan duit dari mesin ATM. Tidak seperti di Malaysia. Mesin ATM hanya ada di bank atau tempat2 tertentu sahaja. Mungkin kerana crime rate di sana rendah. 


Cute kan passbook dan ATM card Hana Bank Korea ni. Cartoon lagi. Tak pasti nama karektor cartoon ni. Another great thing, puteri Uncle Chai buka account tanpa perlu depositkan sesen pun. Just buka account je. Unlike di Malaysia perlu deposit RM250 minima kalau tak silap. Hana Bank mempunyai Cawangan di university puteri Uncle Chai, KyungHee University. 

Oh lupa pulak. Untuk kirimkan duit kedalam akaun, Uncle Chai perlu buat telegraphic transfer (TT) daripada bank di Malaysia. TT pulak Tak boleh direct ke Korean ₩. Kena buat dalam currency USD. Dalam akaun puteri Uncle Chai it will be converted into ₩. 

Okay sekian untuk post kali ini. Wassalam….

 
3 Comments

Posted by on January 11, 2017 in Daughter, General Knowledge, Korea

 

Tags: , , , , ,

Hari Pertama Kembali ke Malaysia

Setelah 2 minggu berada di Korea dengan misi membantu puteri kami dan rakan2 K-LIP UniKL yang baru ke sana, we are back in KL. Perbezaan cuaca yang jauh berbeza amat terasa. Cuaca di Korea sepanjang 2 minggu paling tinggi 0 celcius dan paling rendah sepanjang di sana ialah -8. Sejuk tapi sedap. I really like  the weather there. Sampai sini panas 37 degrees. 

First thing kami buat selepas sampai di rumah, selepas letakan semua beg2 dalam rumah, kami ke mamak. Rindu mamak…haha. Pekena mee goreng mamak dan teh tarik. Nikmat…

Malam sebelum keluar dinner, kami just lepak2 atas katil melepaskan penat dan jet lag


Sementara itu puteri kami dibawa bersiar2 di Gwahangmun oleh 도우미 (helper) beliau. Mereka ditemani rakan sebilik puteri kami Ain dan rakan K-LIP, Jeslyn. Ain dari Batu Pahat, Johor manakala Jeslyn dari Ipoh, Perak. 

도우미 atau helper adalah pelajar senior yang ditugaskan oleh pihak KyungHee University untuk membantu pelajar2 luar negara. Tugas mereka bukan sahaja terhad di Universiti malahan perlu membantu dalam semua hal luar universiti sepanjang mereka menuntut selama 6 bulan ini. 도우미 puteri Uncle Chai mengikuti program Bahasa Sepanyol di universiti. 

Kembali di sini, jam 12 tengah malam kami keluar dinner di Restoran Vicchuda. Salah sebuah restoran masakan Siam yang terkenal. Rindu tomyam pulak. Lama tak kena tomyam, salah satu makanan kegemaran Uncle Chai

Orang Malaysia tekak Malaysia. Mana pun kita pergi tetap selera Malaysia. Mesti rindu masakan2 Malaysia. 

Esok kami akan lunch bersama adik beradik dan keluarga mereka di rumah kakak Uncle Chai di Shah Alam. Selain menyambut kepulangan kami dari Korea, lunch dan gathering ini untuk meraikan kepulangan adik Uncle Chai dan keluarganya dari Perth, Australia. 

Adik Uncle Chai telah menjadi warganegara Australia beberapa tahun lamanya. Dia berhijrah selepas suaminya mendapat tawaran pekerjaan di salah sebuah investment bank di sana. 

Ok, cukup untuk hari ini. Bertemu lagi dalam post akan datang. Wassalam…

 
Leave a comment

Posted by on December 30, 2016 in Family

 

Tags: , , , , , ,

Progress Pelajar K-LIP Badge Pertama

Assalamualaikum semua pembaca terutama mereka2 yang berminat mengikuti post Uncle Chai tentang program K-LIP

Maaf lama Uncle Chai tak update blog. Sibuk sangat. Ini pun Uncle Chai baru pulang dari Korea petang tadi setelah berada di sana selama 2 minggu. 

Buat apa Uncle Chai ke sana? Menguruskan puteri Uncle Chai. Puteri Uncle Chai telah berangkat ke Korea pada 9 December lalu bersama 8 lagi pelajar K-LIP. Uncle Chai menyusul seminggu selepas mereka berlepas. 

Maaf nanti jika ada kelapangan Uncle Chai akan post tentang perkembangan mereka bermula daripada K-LIP Exam Level 1 hingga ke hari Graduation tempoh hari, hingga mereka berangkat ke Korea. 

Maybe Uncle Chai backdate post2 tersebut mengikuti tarikh2 ianya berlaku. So rajin2 jengah blog Uncle Chai atau lagi baik subscribe dan follow blog Uncle Chai supaya tidak ketinggalan. 

Wassalam

 
Leave a comment

Posted by on December 30, 2016 in Uncategorized