RSS

New VLOG is up: SECRET MISSION

Click THIS link to view.

Like and subscribe to my channel

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on April 21, 2018 in Vlog

 

Reply Pertanyaan

Uncle Chai nak minta maaf kepada Mereka2 yang bertanya soalan tapi Uncle Chai tak reply. Bukan Uncle Chai tak mau jawab soalan2 cuma ada beberapa faktor jadi penyebab.

Antaranya kesibukan Uncle Chai sendiri yang tak sempat nak reply. Kedua kerana Uncle Chai tak dapat notification bila ada soalan diajukan. Ketiga Uncle Chai juga confused yang mana dah jawab yang mana belum.

Untuk memudahkan semua, Uncle Chai nasihatkan jika hendak bertanyakan soalan tentang KLIP boleh bertanya terus kepada pihak UniKL.

Uncle Chai boleh bantu untuk soalan2 tentang pengalaman Uncle Chai mengurus dan menanggung puteri Uncle Chai di Korea. Maknanya lebih kepada perkongsian pengalaman.

Bab teknikal tentang kelayakan, kemasukan ke Uni di Korea mau pun UniKL, lebih baik diajukan kepada pihak UniKL kerana program KLIP ini telah mengalami banyak perubahan dan penambahbaikan selepas program pertama yang diikuti puteri Uncle Chai.

Nak santai2 tengok video dan VLOG untuk mengetahui kehidupan di Korea dan perkembangan puteri Uncle Chai boleh subscribe YouTube chanel Uncle Chai dengan klik pada link ini Uncle Chai TV

Sekian. Terima kasih semua

 
Leave a comment

Posted by on April 13, 2018 in Uncategorized

 

Puteri Balik Bercuti

Petang jadi jam 3:21 Puteri Uncle Chai bersama tiga sahabat lain selamat mendarat di KLIA2. Mereka pulang menghabiskan cuti semester selama dua bulan di Malaysia.
Flight mereka bertolak jam 9:35 pagi daripada Incheon Airport Korea. Oleh kerana flight mereka awal pagi, terpaksalah mereka keluar rumah seawal jam 4:30 pagi.

Kali terakhir Puteri Uncle Chai pulang ialah semasa Hari Raya Aidilfitri yang lepas. Ketika itu kebetulan semester break mereka.

Bermakna inilah perpisahan yang paling lama antara kami iaitu selama 6 bulan! Belum pernah kami sekeluarga terpisah sebegini lama.

Apa yang paling Puteri Uncle Chai looking forward semasa kepulangan ini. Melepaskan rindu kepada kami sudah semestinya. Dia menangis teresak2 sebaik memeluk Uncle Chai dan isteri. Kerinduan yang amat sangat.

Selain itu seperti biasa, dia tak sabar nak makan makanan Malaysia. Dia dah punya list apa yang dia nak belasah puas2 sepanjang berada di Malaysia ini.

Memandangkan cuti kali ini agak panjang, ditambah pula kena menanggung bayaran sewa rumah yang baru disewa beberapa hari sebelum pulang, dia merancang untuk cari kerja Part time. (Baca post sebelum ini tentang rumah yang dia sewa)

Untuk Uncle Chai dan isteri, sudah semestinya kami mahu menggunakan setiap minit bersamanya sepanjang dua bulan ini dengan sebaiknya.

Kami mempunyai beberapa perancangan mengisi percutian Puteri Uncle Chai antaranya untuk kami sekeluarga bercuti bersama. Buat masa ini dua tempat telah kami pastikan iaitu Langkawi pada 29hb ini dan Penang bulan January nanti.

So sehingga post akan datang, See you guys later.

 
Leave a comment

Posted by on December 26, 2017 in Uncategorized

 

RM25,000 Sewa Flat di Korea!

Assalamualaikum semua. Dah lama Uncle Chai tak update post kat blog ni. Mungkin ramai yang tertunggu2 post terbaru drp Uncle Chai. Sorry lately ni sibuk sikit. Lagi pun Uncle Chai dah lebih pada vlogging daripada Blogging skg.

Nak tgk vlog2 Uncle Chai boleh subscribe di YouTube channel Uncle Chai dgn click LINK INI

Kalau korang ikut blog Uncle Chai mesti korang tau puteri Uncle Chai sedang buat degree in Applied Chemistry di KyungHee University Global Campus Suwon, Korea.

Pada 21hb Disember lalu, dia baru sahaja selesai final exam untuk first semester. Exam ini juga menandakan berakhirnya pengajian semester pertama dia.

Dia akan pulang bercuti pada 25 Disember selama dua (2) bulan sebelum menyambung pengajian semester kedua bulan March 2018 nanti.

Masuk semester kedua, dia bukan lagi freshmen. Bila bukan freshmen, chances untuk terus duduk dorm atau hostel yang dia duduk sekarang memang susah. Keutamaan dorm diberikan kepada freshmen.

Untuk tengok post tentang dorm yang dia duduk sekarang boleh tengok disini.

22 Disember adalah hari terakhir dia tinggal dorm. Maknanya kena cari rumahlah…

Beberapa bulan sebelum ini, dia telah berusaha mencari rumah dan akhirnya dia jumpa sebuah rumah dua bilik yang jaraknya hanya kira2 5 minit berjalan kali ke University. Kira dekatlah…

Macam mana nak cari rumah sewa di Korea? Satu cara adalah scouting sendiri. Cara ni susah sikit especially sebab kita bukan local.

Cara yang biasa digunakan bukan sahaja di Korea tetapi dimana2 di dunia ialah dengan menggunakan khidmat agen. Ada satu lagi cara ialah dengan menggunakan aplikasi. Cara ni Uncle Chai kurang pasti nama app yang perlu di download sebab dalam bahasa Korea. Kena tunggu puteri Uncle Chai balik baru boleh tanya.

Puteri Uncle Chai cari rumah menggunakan kaedah konvensional iaitu menggunakan khidmat agen.

Rumah yang dia dapat ni adalah sebuah bangunan yang agak baru beberapa bulan siap. Bangunan empat tingkat ini dimiliki oleh sepasang warga Korea yang tinggal ditingkat atas sekali.

Setiap tingkat mempunyai dua unit rumah yang terdiri dari pelbagai jenis. Ada yang 1, 2, 3 dan 4 bilik. Tingkat paling bawah ialah shoplot. Maknanya unit rumah terletak di tingkat 2 & 3.

Puteri Uncle Chai mengambil rumah 2 bilik yang terletak ditingkat 3. Tinggi juga sebab bangunan ini tiada lift. Kenalah panjat tangga hari2.

Unit2 rumah di Korea ni lebih kurang level Flat di Malaysia. Bezanya Flat dia orang tak seteruk Flat kita. Flat dia orang amat selesa.

Rumah atau Flat yang puteri Uncle Chai sewa ni mempunyai dua buah bilik dengan sebuah bilik saiznya kecil sedikit daripada bilik yang lagi satu.

Dilengkapi sebuah bilik air, living room, Kitchen dan tempat mencuci dan menjemur pakaian. Ia dilengkapi Kitchen kabinet, dapur, peti sejuk, washing machine, air-cond di living room dan heater lantai.

Ok itu cerita tentang rumah. Biasa je…apa yang luar biasa? Yang paling luar biasa adalah bayaran yang mesti dibayar untuk menyewa sebuah rumah di Korea. Mahal!

Uncle Chai kongsikan disini pecahan bayaran yang perlu dibuat oleh puteri Uncle Chai untuk menyewa rumah tersebut.

  • Deposit ₩5,000,000 (RM19,000)
  • Sewa Pendahuluan ₩700,000 (RM2,660)
  • Yuran Agen ₩280,000 (RM1,064)
  • Jumlah keseluruhan ₩5,980,000 (RM22,724.00)!

*Uncle mengambil kira kadar tukaran pada ₩1,000 = RM3.80

Tu dia…!!! Kesemuanya untuk menyewa sebuah Flat di Korea mencecah puluhan ribu! Sewa bulanan adalah ₩700,000 atau bersamaan RM2,660 sebulan! Sewa ini termasuk bil air dan internet. Bil letrik dan gas kena bayar sendiri. Nota: Lain tuan rumah lain kadar sewa bulanan dan apa yang termasuk dalam sewa bulanan.

Kawan2 puteri Uncle Chai yang menyewa di Seoul membayar sewa ₩700,000 juga sebulan tetapi sewa mereka hanya sewa rumah sahaja. Bil2 lain tidak termasuk dan kena bayar sendiri.

Bayangkan. Sewa RM2,660 sebulan boleh dapat rumah yang bagaimana di Malaysia? Boleh dapat rumah teres dua tingkat lot tepi disesetengah tempat. Boleh dapat sewa sebuah kondo separa mewah di KL ni. Di Korea hanya sebuah rumah taraf Flat!

Deposit sahaja mencecah RM20,000! Boleh buat downpayment beli rumah kat Malaysia.

Tapi apa nak buat. Kami tiada pilihan. Terpaksa juga sewa rumah walaupun melibatkan kos yang ridiculous.

Jadi bagi mereka2 yang akan belajar atau pun bekerja di Korea, kena standby duit banyak.

Uncle Chai kongsikan gambar2 rumah puteri Uncle Chai…..

From the entrance

 
1 Comment

Posted by on December 22, 2017 in Daughter, KLIP, Korea

 

Tags: , , , , , , ,

K-LIP Batch 1 in the news AGAIN

Kejayaan demi kejayaan yang berjaya ditempa oleh pelajar2 batch pertama ini sepanjang 6 bulan atau lebih tepat lagi 8 bulan mereka belajar di Kyung Hee University Seoul, Korea. 

Kejayaan yang mereka tempa ini bukan sahaja membanggakan kami ibu bapa tetapi juga pihak Kyung Hee University sendiri. 

Kejayaan mereka sepanjang belajar di sana telah diabadikan dalam beberapa portal berita Korea yang dikeluarkan hari ini. 

Uncle Chai share link portal berita tentang kejayaan mereka dalam link2 berikut. Tapi semuanya dalam bahasa Korea. Yang tak pandai baca maybe boleh guna apa2 aplikasi terjemahan seperti Google Translate. Tapi macam biasalah kalau translate entah apa2 yang diterjemahkan…haha. 

Portal 1:

http://www.dongponews.net/news/articleView.html?idxno=34750

Portal 2:

http://www.yonhapnews.co.kr/bulletin/2017/08/10/0200000000AKR20170810034400371.HTML?input=1179m

Portal 3:

http://v.media.daum.net/v/20170810091708756?f=o

 
6 Comments

Posted by on August 11, 2017 in KLIP, Korea

 

Tags: , ,

Completed K-Lip Program

Hari ini puteri Uncle Chai completed her K-Lip program setelah mengikutinya selama 14 bulan. Walaupun program ini asalnya adalah 12 bulan iaitu 6 bulan di UniKL dan baki 6 bulan lagi di Kyung Hee University, Korea, tetapi pihak Kyung Hee telah bermurah hari memberikan extra 1 bulan setengah tanpa kos tambahan kepada pelajar2 batch pertama ini. 

Sebenarnya bukanlah free atau tiada kos tambahan seperti yang Uncle Chai tulis di atas tetapi ia adalah sebagai ganti kepada mata pelajaran matematik yang sepatutnya mereka belajar di sana. Oleh kerana mata pelajaran matematik tidak diajar kepada mereka disana, dan kami telah membayar yuran untuk mata pelajaran matematik, pihak universiti menggantikan dengan lanjutan pelajaran Bahasa Korea untuk sebulan setengah. 

Perbincangan bersama dekan


Mereka mula belajar di Kyung Hee Universiti pada 13 Disember 2016 dan berakhir semalam 9 Ogos 2017. Mereka juga telah menduduki dua peperiksaan TOPIK sepanjang disana. Yang pertama pada bulan March dan yang kedua pada bulan Julai lalu. 


Alhamdulillah puteri Uncle Chai berjaya memperbaiki keputusan TOPIK beliau melalui TOPIK yang kedua. TOPIK pertama puteri Uncle Chai hanya memperolehi Level 4 manakala untuk TOPIK kali kedua beliau berjaya mendapat Level 5 dan hanya kurang lima markah untuk mendapat Level 6.  InsyaAllah, puteri Uncle Chai akan mengambil sekali lagi TOPIK. Kali ini hanyalah untuk personal satisfaction sahaja. Dia berazam untuk mendapat highest level possible. Untuk cerita lanjut tentang keputusan TOPIK yang lalu, rujuk post sebelum ini. 


Tahniah diucapkan kepada semua pelajar2 batch pertama K-Lip. Banyak kejayaan dan kecemerlangan yang telah mereka lakukan sepanjang belajar di Kyung Hee University hingga mendapat pengiktirafan Dekan dan pihak universiti. Mereka telah meletakan bench mark yang tinggi untuk diikuti oleh pelajar2 batch yang akan datang. Mereka juga telah menunjukan yang pelajar Malaysia bukan calang2 pelajar. 

GOOD JOB GUYS. YOU ALL HAVE MADE US PARENTS AND MALAYSIA PROUD!

 
8 Comments

Posted by on August 10, 2017 in KLIP

 

Tags: , , , , , , ,

UniKL oh UniKL 

Coming soon…….. 😂

 
Leave a comment

Posted by on July 13, 2017 in Uncategorized