RSS

Monthly Archives: July 2014

Image

Photoblog – Raya 2014

20140731-045056-17456993.jpg

20140731-045151-17511512.jpg

20140731-045501-17701733.jpg

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on July 31, 2014 in Photoblog, Raya 2014

 

Raya 2014 – Raya kedua

Hari ni Uncle Chai dan keluarga bersama2 bonda dan adik beradik yang lain akan ke kampung halaman kami di Muar, Johor. Kami tidak bergerak secara konvoi. Masing2 bergerak mengikut kelapangan masa masing2.

Uncle Chai sekeluarga bertolak dari KL jam 3 ptg. Kami alas perut dahulu di restoran berhampiran rumah Uncle Chai.

Perjalanan ke Selatan agak terganggu dengan bilangan kenderaan yang banyak di Lebuhraya Utara-Selatan. Kesesakan pertama bermula di Nilai hingga ke Seremban. Kemudian menghampiri Alor Gajah. Tetapi tidaklah teruk sangat. Selepas Alor Gajah perjalanan smooth.

Kami tiba di Muar jam 6:30 ptg dan kami terus menuju ke Tanah Perkuburan Islam Batu 6 untuk menziarahi pusara ayahanda Uncle Chai. Beliau meninggal dunia pada tahun 2006.

20140731-013313-5593253.jpg

Menghadiahkan pahala bacaan Yaasiin untuk Almarhum Ayahanda tercinta

20140731-013315-5595204.jpg

Batu Nisan yang mencatatkan masa dan tarikh kembalinya ke rahmatullah

20140731-013313-5593874.jpg

Isteri dan puteri Uncle Chai turut sama menghadiahkan pahala bacaan ayat-ayat suci

Masih ramai lagi orang yang menziarahi pusara tetapi tidaklah seramai seperti hari raya pertama. Kebiasaannya kawasan Perkuburan ini akan sesak dengan kenderaan dan orang ramai pada raya pertama. Tanah Perkuburan ini seperti tapak pesta pada raya pertama.

Uncle Chai teringat khutbah hari raya semalam. Khatib mengatakan menziarahi kubur pada hari raya bukanlah amalan yang dituntut oleh agama. Hari raya disunatkan kita untuk bergembira dan pergi ziarah menziarahi kaum keluarga dan rakan taulan untuk bergembira. Bukan menziarahi kubur dan bersedih. Wallahua’lam….

Selesai menziarahi dan membacakan Yaasiin untuk roh almarhum ayahanda, kami bergerak ke homestay yang kami sewa. Ia terletak berhadapan tanah Perkuburan tadi. Kenapa kami tidak tidur di rumah kami? Kerana rumah itu telah ditinggalkan terlalu lama dan tidak sempat dibersihkan sebelum raya. So ianya agak berhabuk. So kami adik beradik sepakat untuk menyewa sebuah rumah.

Homestay yang disewa agak besar dan baru. Mempunyai 6 bilik dan agak selesa. Sewanya hanya RM350 untuk satu malam. Kira worth la.

20140731-012531-5131139.jpg

Homestay yang kami sewa

20140731-012530-5130482.jpg

Mempunyai halaman depan yang luas. Sesuai untuk keluarga besar yang punyai banyak kenderaan

Keluarga kakak pertama Uncle Chai yang pertama tiba dulu, diikuti keluarga Uncle Chai, keluarga adik Uncle Chai dan akhir sekali keluarga kakak kedua Uncle Chai bersama bonda. Keluarga abang Uncle Chai tidur di rumah mertuanya di Serkam, Melaka. Actually Uncle Chai pun tak join mereka sebab Uncle Chai akan meneruskan perjalanan ke rumah mertua di Batu Pahat selepas dinner nanti.

20140731-013004-5404222.jpg

Bilik air di dalam master bedroom

20140731-013004-5404819.jpg

Kitchen yang agak luas

20140731-013005-5405670.jpg

Kami bersantai di hall Utama yang luas equipped with two units of air conditioner

20140731-013002-5402825.jpg

Master bedroom yang besar dimuatkan dengan 2 queen size bed dan 1 single bed. Sesuai untuk 5 orang dan lebih

Perancangan aktiviti malam adalah makan malam keluarga di Medan Ikan Bakar Sabak Awor sambil menyambut hari ulangtahun adik ipar Uncle Chai yang menetap di Perth. Tetapi kami terpaksa mengubah perancangan asal bila dijemput ke rumah jiran lama kami. Kami tidak pasti apa occasion jemputan itu kerana jemputan disampaikan melalui jiran lain.

Jam 8:30 kami bertolak ke rumah jiran yang menjemput kami tadi. Ia terletak di Parit Keroma. Mereka telah berpindah ke sini beberapa tahun lalu. Mereka adalah jiran sebelah kanan rumah kami. Berpuluh tahun lamanya kami hidup berjiran. Uncle Chai membesar bersama anak2 mereka. Hingga sekarang kami masih keep in touch lagi. Dah sepertia saudara.

Rupanya occasion jemputan adalah untuk majlis tahil. Pak Zakaria, jiran Uncle Chai meninggal dunia beberapa bulan yang lalu. So anak2 beliau mengadakan kenduri dan Tahlil. Hanya keluarga Uncle Chai, keluarga adik dan kakak kedua bersama bonda Uncle Chai yang sampai ke majlis ni. Keluarga kakak pertama Uncle Chai tak sampai kerana mereka tak jumpa jalan.

Actually Uncle Chai sendiri tersesat bila nak ke sini tadi. Mula2 tersilap jalan kemudian terlepas rumah mereka. Memalukan. Orang Muar boleh tersesat di Muar.

Selesai bacaan Yaasiin kami meminta diri kerana kami mengejar masa untuk family dinner yang dirancangkan di Medan Ikan Bakar Sabak Awor. Dalam perjalanan ke sana, kami diberitahu oleh anak saudara yang Uncle Chai tugaskan pergi ke sana dahulu untuk booking tempat yang Medan Ikan Bakar tersebut masih belum memulakan perniagaan. Masih ditutup.

So kami terpaksa mengubah tempat. Dah lama tak balik Muar Uncle Chai pun tak tau Kedai mana yang nak dituju malam2 raya ni. Uncle Chai pernah terbaca post2 kawan2 didalam FB tentang satu restoran yang bernama Soup House. Uncle Chai assume Kedai itu menjalankan perniagaan pada hari raya ini kerana ianya kedai mamak. So kami pun bergerak ke sana.

Dalam perjalanan ke sana, melalui Jalan Abdullah, Uncle Chai ternampak sebuah restoran Cina yang kami biasa makan sejak kecil masih buka walaupun jam sudah menunjukan pukul 10 malam. Uncle Chai pun berhenti dan bertanya samada mereka masih menerima pelanggan. Kami bernasib baik kerana mereka mahu menerima group kami sebagai pelanggan terakhir. So kami pun lepak di sini…

20140731-015515-6915193.jpg

20140731-015517-6917124.jpg

20140731-015518-6918058.jpg

20140731-015517-6917336.jpg

20140731-015515-6915869.jpg

20140731-015516-6916482.jpg

Untuk memudahkan kerja mereka dan agar kami mendapat makanan dengan cepat kami pesan makanan yang sama. 19 plates Chicken Chop, dua hidang Nasi Goreng dan 20 gelas Fresh Orange.

Tapi sangkaan kami meleset. Mereka mengambil masa yang agak lama juga untuk menyediakan pesanan kami. Lebih setengah jam lamanya kami terpaksa tunggu. So kami berbual2, bergambar, berselfie dan layari laman2 sosial sambil menunggu.

20140731-020027-7227210.jpg

Masing2 sibuk dengan gadget

20140731-020027-7227016.jpg

Selfie time…..

20140731-020026-7226814.jpg

Kami selesai dinner jam 12 tengah malam. Seterusnya kami kembali ke homestay untuk menyambut ulangtahun adik ipar Uncle Chai. Kami tak menyambutnya semasa dinner memandangkan restoran itu hendak closing.

20140731-030905-11345006.jpg

It’s a simple celebration jer. Just nyanyian birthday song, tiup lilin dan potong kek.

20140731-031026-11426930.jpg

20140731-031026-11426581.jpg

20140731-031026-11426767.jpg

20140731-031027-11427093.jpg

Selesai upacara simple tersebut tibalah masa untuk pembahagian Ang pow atau duit raya. Tahun ini agak kelam kabut dan tidak mengikut tradisi sedikit sambutan hari raya kami. Biasanya acara ini dijalankan pada Hari Raya pertama bermula dengan sessi bermaaf-maafan.

Memandangkan hari ini hari terakhir kami berkumpul, ditambah pula dah larut malam dan semuanya kepenatan, kami just bagi2 saja duit raya. Tiada sessi bermaaf-maafan.

Tahun ini walau ada kekurangan penerima Ang pow kerana ramai anak2 saudara Uncle Chai yang berada diluar negara dan yang sudah mula bekerja tapi ada pertambahan 3 orang ahli keluarga. Pertambahan 3 orang cucu saudara untuk Uncle Chai.

20140731-032022-12022281.jpg

Kakak pertama (kiri) bersama dua cucunya manakala kakak kedua bersama Cucu pertama

Selesai acara pembahagian Ang pow, Uncle Chai dan keluarga meneruskan perjalanan kami ke kampung isteri Uncle Chai. Kami tiba di Pt. Ismail, Batu Pahat hampir jam 2 pagi. Rumah mertua Uncle Chai dah gelap. Semuanya dah tidur. Adik beradik isteri Uncle Chai ramai lelaki. Bias my mereka kalau bersembang sampai pagi. Tapi kali ni nampaknya mereka tidur awal.

Selesai sambutan Hari Raya kedua kami. Kepada adik ipar Uncle Chai, Mazlee Dato Junid, kami ucapkan Happy Birthday. Kepada adik beradik dan anak2 saudara Uncle Chai, terima kasih atas pemberian Ang pow kepada puteri Uncle Chai yang agak lumayan pada tahun ini berbanding tahun2 sebelumnya.

SELAMAT HARI RAYA

 
Leave a comment

Posted by on July 31, 2014 in Cerita ku

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Raya 2014 – Raya Pertama

Untuk pertama kali dalam sejarah, tahun ini Uncle Chai menyambut Hari Raya di kota. Yes tahun ini Uncle Chai tidak pulang ke kampung halaman di Muar, Johor kerana kesemua adik beradik dan juga bonda Uncle Chai menetap di Lembah Klang. On top of that adik perempuan Uncle Chai yang menetap di Perth, Australia juga pulang untuk pertama kali berhari raya di sini.

Ini bukan pertama kali adik beradik serta bonda Uncle Chai menyambut raya di kota. Tahun lepas juga mereka menyambutnya di kota tetapi Uncle Chai tak bersama mereka kerana tahun lepas adalah giliran menyambut raya di rumah mertua di Batu Pahat, Johor.

Sejak berkahwin 17 tahun yang lalu, Uncle Chai mengamalkan sistem penggiliran menyambut raya. Setahun di Muar, kampung Uncle Chai dan tahun berikutnya di Batu Pahat, kampung isteri tercinta Uncle Chai.

Actually Uncle Chai not very keen untuk sambut raya di kota. Pada mulanya Uncle Chai fikir nak skip amalan penggiliran. Sambut raya di Batu Pahat sahaja kerana pada Uncle Chai tiada kemeriahan menyambut raya di Kota ni tapi adik perempuan Uncle Chai yang minta Uncle Chai bersama keluarga di kota kerana dia akan pulang ke tanahair untuk menyambut raya. So Uncle Chai mengalah. Lagi pun bukan setiap tahun dia dapat balik menyambut raya di sini.

Subuh raya Uncle Chai pergi menunaikan Solat subuh berjemaah di masjid Kota Damansara.

Jam 8 pagi Uncle Chai bersama isteri dan puteri bertolak ke masjid yang terletak hanya beberapa kilometer dari rumah kami. Uncle Chai tersangat happy tahun ini kerana impian Uncle Chai untuk pergi menunaikan ibadah Solat sunat Idul Fitri sekeluarga akhirnya tercapai. Inilah kali pertama mereka menunaikan Solat sunat ini. Selama ini Uncle Chai hanya pergi berseorangan atau bersama ahli keluarga lelaki sahaja.

20140729-043457-16497075.jpg

Kami menunaikan solat sunat Idul Fitri bersama

Bila sampai di masjid perkara pertama yang Uncle Chai cari ialah Amil Fitrah. Kerana kesibukan perniagaan Uncle Chai terlupa yang Uncle Chai belum membuat bayaran Fitrah lagi. Panic Uncle Chai bila masuk ke masjid, meja yang dikhaskan untuk amil telah tiada untuk menampung jemaah Solat sunat Idul Fitri. Puas Uncle Chai mencari dan menjengah ke dalam masjid namun tiada kelihatan amil.

Uncle Chai mula bingung. Mustahil kaunter bayaran Fitrah telah ditutup kerana waktu yang paling afdal untuk membayar Fitrah adalah di pagi raya sebelum Solat sunat.

Uncle Chai mula terfikir untuk meletakan wang yang sepatutnya dibayar Fitrah itu ke dalam salah satu tabung derma yang banyak di masjid. Uncle Chai membelek tabung2 yang melebihi 6 buah yang kesemuanya untuk tujuan yang berlainan. Uncle Chai mencari tabung yang paling hampir tujuannya yang sama seperti asnaf penerima Fitrah.

Dalam Uncle Chai sibuk membelek label tabung2 yang ada itu, Uncle Chai terpandang kaunter bayaran Fitrah yang diletakan di luar masjid berhampiran tangga. Tuhan sahaja yang tahu betapa lega hati Uncle Chai bila ternampak kaunter tersebut. Tanpa memakai kasut, Uncle Chai terus pergi ke kaunter untuk membuat bayaran. Seperti terlepas satu bebanan bila bayaran telah dibuat. Memang Uncle Chai benar2 takut jika tak dapat membuat bayaran Fitrah.

20140729-045025-17425880.jpg

Resit bayaran zakat fitrah

Kemudian Uncle Chai masuk semula ke dalam masjid untuk mencari tempat ditengah2 jemaah yang memenuhi ruang Solat. Pada mulanya Uncle Chai hanya duduk di kawasan verandah sahaja. Ruang Utama dalam masjid nampak seperti sudah penuh.

Sebelum memulakan Solat sunat Idul Fitri, bilal membuat beberapa pengumuman. Salah satunya beliau mengumumkan nama khatib yang akan membaca khutbah selepas Solat nanti. Ustaz Nazmi Karim yang akan menyampaikan khutbah nanti. Wah…best ni. Uncle Chai suka cara penyampaian Ustaz Nazmi ni. Dia jenis sempoi dan bersahaja. Bahasa yang digunakan juga Bahasa pasar. Uncle Chai mesti masuk ruang Utama Solat ni. Sebaik bilal selawat untuk memulakan Solat, Uncle Chai terus meluru ke dalam ruang Utama Solat. Alhamdulillah Uncle Chai berjaya mendapat tempat untuk Solat. Memang sudah rezeki…

20140729-050753-18473948.jpg

Ustaz Nazmi Karim

Antara isi kandungan khutbah yang disampaikan adalah mengenai kelebihan2 yang Allah berikan kepada kita umat Nabi Muhammad berbanding umat2 terdahulu. Beliau menceritakan dialog antara Nabi Musa as dengan Allah SWT tentang kelebihan2 satu umat yang baginda baca di dalam Taurat. Rupanya semua kelebihan2 yang Nabi Musa as baca di dalam Taurat itu adalah untuk umat Nabi Muhammad SAW sehingga timbul perasaan cemburu Nabi Musa as terhadap umat Nabi Muhammad SAW dan baginda mahu menjadi umat Nabi Muhammad SAW.

Begitu sekali kelebihan yang Allah berikan kepada kita tetapi adakah kita sedar yang Allah memberikan kita kelebihan2 tersebut yang antaranya:

  • Terawal dihisab dan memasuki syurga
  • Boleh menerima syafaat
  • Dibolehkan menghafaz Al-Quran
  • Dapat membunuh Dajjal
  • Dapat berjuang fisbilillah dan syahid

Itu antara kelebihan yang Allah berikan yang Uncle Chai boleh recall. Adakah kita menghargai kelebihan2 yang Allah berikan kita…?

Usai Solat sunat kami pulang ke rumah untuk berehat seketika sebelum pergi ke rumah kakak Uncle Chai di Denai Alam. Untuk makan pagi raya ni kami buat cara pot luck. Isteri Uncle Chai memasak ayam masak merah.

Sebelum keluar, kami sekeluarga bermaafan sesama kami. Sekejap je kami bermaafan. Maklumlah keluarga kecil. Just bertiga sahaja.

20140729-064340-24220771.jpg

Isteri tercinta memohon keampunan…

20140729-064340-24220140.jpg

Puteri Uncle Chai memohon kemaafan daripada bondanya

20140729-064339-24219484.jpg

Last but not least puteri kesayangan Uncle Chai memohon keampunan. Of course you are forgiven my love….

Jam 11 pagi kami sampai di Denai Alam. Hanya keluarga kakak kedua Uncle Chai yang dah sampai. Adik, bonda dan abang sulung Uncle Chai belum sampai.

Di atas meja telah terhidang makanan2 raya. Ada Laksa Johor dan sudah tentu ada makanan wajib hari raya iaitu ketupat dengan rendang, lodeh, sambal kacang, sambal goreng, serunding dan ada atas permintaan kakak kedua, ketupat palas. Kerana kelaparan, Uncle Chai tidak menunggu hingga cukup korum untuk makan. Uncle Chai belasah dulu….

20140729-062855-23335040.jpg

Juadah pagi Hari Raya

Tak lama lepas tu barulah bonda Uncle Chai tiba bersama adik Uncle Chai yang dari Perth bersama keluarganya. Akhir sekali abang Uncle Chai tiba bersama keluarganya. Maka cukuplah korum adik beradik Uncle Chai.

Antara yang tak dapat bersama kami tahun ini ialah 4 orang anak saudara Uncle Chai. Seorang bekerja di Mekah manakala adiknya sedang menuntut di Scotland. Seorang anak saudara bekerja dengan syarikat perkapalan sementara adiknya sedang menuntut di Yemen.

Kami just lepak2, sembang2 je. Lebih menarik tahun ini anggota keluarga kami bertambah. Uncle Chai mendapat 3 orang cucu saudara. 2 perempuan dan seorang lelaki penghujung tahun lepas dan awal tahun ini.

20140729-063628-23788478.jpg

Bersama seorang daripada 3 Cucu saudara Uncle Chai

Selain lepak2, sembang2 tak sah kalau tak snap snap. Dok amik gambar je la especially anak2 buah Uncle Chai.

20140731-042006-15606047.jpg

20140731-042007-15607358.jpg

20140731-042006-15606749.jpg

20140731-042008-15608030.jpg

Bersama dua anak saudara

20140731-042008-15608388.jpg

20140731-042008-15608744.jpg

Anak-anak saudara

20140731-042009-15609272.jpg

Lepak tengok TV je…

20140731-042009-15609100.jpg

Gaya bebas….

Sebelah petang baru kami mula acara ziarah kami. Kami mulakan dengan menziarahi rumah ibu mertua adik Uncle Chai di Istana Bukit Kayangan, Shah Alam. Ramai sungguh sanak saudara serta rakan taulan yang mengunjungi rumah mereka. Non stop. Sentiasa penuh rumah dia. Untuk makan terpaksa tunggu giliran dan rombongan2 lain makan baru boleh makan.

20140731-042619-15979293.jpg

Di rumah Mertua adik Uncle Chai di Istana Bukit Kayangan Shah Alam

Selepas itu kami mengunjungi sepupu almarhum ayahanda Uncle Chai di Ara Damansara. Kebetulan ketika kami sampai, abang kepada sepupu ayahanda Uncle Chai pun ada di sana so we kill 2 birds with 1 stone. Dah tak perlu menziarahi rumahnya di Putrajaya. Kami sempat menunaikan Solat maghrib di sana.

20140731-042919-16159380.jpg

Rumah kedua. Sepupu Almarhum ayahanda

Selepas Isya’ selesailah acara hari raya pertama kami. Dari sini kami pulang ke rumah masing2. Sebelum sampai ke rumah Uncle Chai singgah di sebuah gerai tepi Jalan berhampiran rumah kami untuk makan malam. Tak banyak Kedai yang menjalankan perniagaan hari ini. Even Mamak pun tutup hari ini.

Setelah seharian di luar, jam 11 malam kami melabuhkan tubuh di atas katil untuk merehatkan diri yang kepenatan. Esok kami akan pulang ke kampung halaman Uncle Chai di Muar.

Seperti yang Uncle Chai jangka memang tiada kemeriahan sangat menyambut Hari Raya di Kota ni……

 
Leave a comment

Posted by on July 29, 2014 in Cerita ku

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Seven Reasons to Perform Hajj While Young

“The feet of man will not slip on the Day of Resurrection until he is asked of five things: of his life as to how he spent it, his youth as to how he used it, his wealth as to where he got it and how he spent it, and of his knowledge as to what he did with it.” (Tirmidhi)

“That they may witness benefits for themselves…” (Qur’an, 22:28)

From a young age, many of us dream of going to Hajj – to see the Ka`bah in person, the Station of Ibrahim, drink ZamZam, perform tawaaf (circling the Ka`bah), wear the white garments of Hajj, and be with brothers and sisters from around the world in the greatest international gathering in the history of humanity. It is a rare opportunity for forgiveness, for change, for turning to the Creator, and for Paradise, insha’Allah (God willing).

But it can sometimes feel out of reach and far away. This is especially the case with the youth.

But as a person moves on in life, high school and university finish. There may be money left over, or loans that finally get paid off, and a person is in a position to perform Hajj. At the same time, there are many options in life. It could be marriage, travel or vacation – one has to choose. For the young, with all of life’s possibilities tugging at the heart, here are a few reasons to put one’s heart, efforts, and resources into making that life-long dream a reality: the journey of Hajj.

1. If the Door is Open, It May Never Open Again

The dream has finally had its means made easy – will you fulfill it? Life is so short on earth; we never know if this opportunity will come again. In fact, Allah subhanahu wa ta`ala (exalted is He) tells us how short life on earth is: “You stayed not but a little – if only you had known,” (Qur’an, 23:114). If the door for performing Hajj is finally open, a person should jump at the chance to perform it.

Ibn `Umar, radi allahu `anhu (may Allah be pleased with him), said, “When evening comes, do not expect (to live till) morning, and when morning comes, do not expect (to live till) evening. Take from your health (a preparation) for your illness, and from your life for your death.” (Bukhari)

2. Hasten Toward Hajj

“Expedite the performance of Hajj. For nobody knows what may obstruct one.” (Ibn Majah, Ahmad)

Along with not knowing what may obstruct one if one does not take the open opportunity to perform Hajj, the Prophet ﷺ told us to expedite the performance of Hajj. We are told to get it done, not put it on the backburner or be lax concerning its performance, or to put other things as a priority above it. It is a duty to be fulfilled for Allah, a pillar of Islam. For someone who has had the means to perform Hajj for some time and does not go, the Prophet ﷺ informed us of the state of loss of such a person: “Allah said: ‘Any of My slaves who is healthy and are of the means for five years, and did not visit My house, he is mahroom.“ (Ibn Hibban & Musnad Abu Ya’laa: 3703:1031) The direct translation of mahroom is “deprive,” meaning a person who is able to go to Hajj and does not, has deprived themselves of something good and of benefits that cannot be imagined that will be regretted on the Day of Judgment.

3. Hajj Decreases Poverty

The Prophet ﷺ said, “Keep on doing Hajj and Umrah, because they both eliminate poverty and sins just like a furnace eliminates the dirty impurities of iron, gold and silver. And an accepted Hajj has no reward less than Paradise!” (Tirmithi, Nisaa’i, Ahmad) It is important that we do not let our worries stop us from going, if we have the means. If we are concerned for our sustenance, one should perform Hajj with the expectation of improving its state, however Allah (swt) wills for that to happen.

4. The Supplication

One of the most prominent features of Hajj is supplication to Allah (swt). One does it so much on Hajj. But what is more, the supplication of Hajj is answered insha’Allah; and the best supplication is that of Arafah during Hajj.

“The warrior in the path of Allah, the one performing Hajj and the one performing Umrah are the delegations of Allah. If they call on Allah they are answered and if they ask Him for anything it is given to them.” (Ibn Maajah, Ibn Hibban)

“The best supplication is the supplication on the day of Arafah […]“ (Tirmithi, Malik)

“There is no other day when Allah sets free more slaves from the Fire than the day of Arafah, for that day He comes nearer to them and says proudly to the angels: What do these people seek?” (Muslim)

Now for the youth looking to improve their lives – to get that nice job, get into that school, improve their relationship with Allah and draw near to Him, marry that wonderful man or woman, have that a family member come to Islam or get back on the straight path, Hajj is the place to be. Hajj is where it’s at. Think of having supplicated during Hajj and living life from now on benefitting from those supplications insha’Allah.

5. The Release from Sin

Not only is Hajj a priceless opportunity for supplication, it is a chance to wipe clean the slate of one’s mistakes and shortcomings of the past. “One who comes to this House for Hajj and avoids all lewdness and sins, he returns as he was on the day his mother gave birth to him.” (Bukhari & Muslim) Imagine having all of one’s mistakes wiped away, and having a clean and healthy conscience, mind and heart and a purified soul insha’Allah. Imagine experiencing this rebirth of sorts from a young age. It is a dream; it is priceless. But by Allah’s Mercy and Compassion, it is insha’Allah within reach for those who make Hajj. Hajj is a great way of for young person to get a head start in cleaning up the shortcomings and mistakes of the past, and thereafter look towards a much brighter future insha’Allah. Hajj is also a chance for Paradise: “An `umrah to another `umrah expiates what is in between them, and the accepted Hajj receives nothing except Paradise.” (Bukhari & Muslim) `Umrah is a like Hajj except it is shorter and can be performed at any time of the year.

6. Utilize Your Youth

Not only is Hajj a chance to be reborn in terms of one’s past mistakes and shortcomings in life, it is also a chance for the youth to take advantage of the fresh health they are often given by Allah (swt), the Most Generous. “There are two blessings which many people do not make the most of and thus lose out: good health and free time.” (Bukhari) Take advantage of this great blessing that is guaranteed for no one. Hajj is not only a spiritual, emotional, and intellectual experience, but also a very physical one. No matter how young or in-shape you are, you will stand to benefit from every last bit of youthful energy and physical health Allah (swt) has blessed you with during Hajj.

7. Experience the World

As a young person, valuable life lessons taken from an early age are precious and can leave a lasting impression. One of the greatest life lessons anyone can learn and experience most vividly on Hajj is that human beings are equal to each other. Equal, that is, except in terms of taqwa, or God consciousness and reverence. On Hajj this is not an ideal of the mind or on the tongue, but is something put into practice, witnessed and experienced. During the Hajj itself, in part of what is known as the Farewell Sermon, the Prophet ﷺ said, “All mankind is from Adam and Eve, an Arab has no superiority over a non-Arab, nor a non-Arab any superiority over an Arab; also a white has no superiority over a back nor a black any superiority over a white, except by piety and good action. Learn that every Muslim is a brother to every Muslim and that the Muslims constitute one brotherhood.” (Excerpt from Khutbatul Wada’, amongst collections of Bukhari, Muslim, Tirmithi, Ahmad)

From virtually every nook and corner of the Earth, men and women gather together in unity and submission to God during Hajj. Men all wear the same simple, white cloth garments; men and women perform the same acts of worship; young and old and even children participate; the rich and the poor mix. Everyone is equal before God and their piety is ultimately only known to Him, and He is their final Judge. Going through such an experience on a large scale with millions of people,insha’Allah, will open up the mind, heart, and soul to what it really means to be a human being amongst everyone on earth, much less what it truly means to be a Muslim in peaceful surrender to God.

Source: www.suhaibwebb.com

20140723-211402-76442108.jpg

 
Leave a comment

Posted by on July 23, 2014 in Agama

 

Tags: , , , ,

Belajar Dari Pengalaman: Upgrading Security

Pengalaman rumah kami dipecah masuk Khamis lalu membuatkan kami sedikit phobia. Ketika balik ke rumah selepas berbuka pada Jumaat lalu, Uncle Chai seperti terasa ada orang lain di dalam rumah walaupun hakikatnya Uncle Chai berseorangan.

Rasanya ia akan memakan sedikit masa untuk kami menghilangkan perasaan phobia tersebut. Salah satu cara untuk mengurangkan rasa phobia terutama untuk puteri dan isteri yang disayangi serta untuk menambah keyakinan kami ketika berada di rumah, Uncle Chai mengambil beberapa langkah untuk meningkatkan security rumah kami.

Sebagai permulaan Uncle Chai telah menukar semua pad lock kepada yang baru dan lebih reliable. Beberapa penambahan pad lock juga dibuat pada pintu2 grill termasuk pintu grill utama yang digunakan pencuri untuk masuk tempoh hari dan grill pada sliding door.

Untuk sliding grill Uncle Chai menambah clamp untuk setiap daun pintu grill to make it impossible untuk dibuka.

Pintu kayu utama pula Uncle Chai telah menukar door knob yang lebih baik. Uncle Chai juga akan menambah satu lagi lock untuk pintu tersebut.

Selain itu Uncle Chai juga menambah lampu2 untuk menerangi rumah kami terutama bahagian luar dgn spot light yang terang.

20140721-230510-83110413.jpg

20140721-230511-83111067.jpg

InsyaAllah minggu ini Uncle Chai akan install alarm system menggunakan khidmat syarikat yang mempunyai pusat kawalan 24 jam. Kelebihan alarm seperti ini, kita akan diberikan panic button sekiranya terdapat kecemasan.

Ini penting terutama jika kita berada di dalam rumah dan rumah kita dipecah masuk. Mereka akan menghubungi Balai Polis berdekatan.

Tetapi seperti kata polis yang datang melakukan CSI tempoh hari, apa pun sistem keselamatan yang kita ada tidak menjamin rumah kita tidak akan dipecah masuk tetapi dengan pertambahan lock dan sebagainya, sekurang2nya akan melambatkan sedikit kerja si pencuri.

Selain meningkatkan security secara fizikal, Uncle Chai juga akan mengamalkan petua2 dan doa2 untuk mengelakan kecurian dan pecah rumah.

Setelah kerugian ribuan ringgit dengan kecurian barang2 tempoh hari, sekarang Uncle Chai terpaksa membelanjakan ribuan ringgit lagi untuk meningkatkan security rumah. Wang ringgit boleh dicari tetapi keselamatan dan nyawa keluarga is priceless.

Moga kejadian pecah rumah yang berlaku tempoh hari adalah yang pertama dan terakhir untuk kami. AAMIIN….

 
Leave a comment

Posted by on July 21, 2014 in Uncategorized

 

Rumah Dipecah Masuk

Malam semalam musibah menimpa keluarga Uncle Chai. Untuk pertama kali sejak berumah tangga dan punyai keluarga sendiri rumah Uncle Chai dipecah masuk pencuri.

Semasa kecil Uncle Chai telah melalui pengalaman rumah dipecah masuk beberapa kali. Rumah kami di Muar telah banyak kali dipecah masuk. Sekali berlaku di dalam bulan Ramadhan juga. Ketika itu kami sekeluarga sedang tidur. Bapa Uncle Chai juga keluar dari biliknya untuk membuang air di toilet dapur ketika kejadian. Syukur beliau tidak diapa2kan kerana esoknya polis menjumpai sebilah pisau yang digunakan sebagai senjata.

Berbalik kepada pengalaman rumah Uncle Chai dipecah masuk, Uncle Chai menyedari rumah dipecah masuk ketika balik dari berbuka puasa di restoran Uncle Chai. Jam 8:30 malam Uncle Chai sampai di rumah untuk menghantar puteri Uncle Chai dan menukar pakaian untuk ke masjid menunaikan solat fardhu Isya’ dan tarawikh.

Bila sampai dihadapan rumah, Uncle Chai dapati pintu pagar rumah terbuka. Uncle Chai tidak mengesyaki apa-apa lagi kerana kadang2 puteri Uncle Chai tidak menutup pintu pagar dengan betul dan ia terbuka kerana ditiup angin.

Kami berdua turun dari kereta menuju ke pintu utama. Pada masa ini puteri Uncle Chai perasan yang pintu grill telah terbuka. Pada mulanya Uncle Chai tidak mengesyaki apa2. Walaupun hati tertanya2 kenapa pintu grill tidak bertutup. Uncle Chai pun bertanya pada puteri Uncle Chai samada dia mengunci pintu grill tersebut dengan betul semasa dia keluar tadi. Katanya semua ditutup dengan rapi. Uncle Chai menghampiri pintu grill yang terbuka itu. Berderau hati Uncle Chai bila melihat pemegang mangga pintu grill itu telah patah.

20140719-002040-1240817.jpg

Dengan segera Uncle Chai menyuruh puteri Uncle Chai kembali duduk di dalam kereta. Perasaan panic pun mula timbul. Maklumlah ini pengalaman pertama Uncle Chai. Dilihat dari luar lampu bilik Uncle Chai bernyala. Lampu fluorescent. Uncle Chai jarang menggunakan lampu fluorescent. Uncle Chai biasa menggunakan lampu bulb side table kami sahaja. Memang confirmed rumah Uncle Chai sudah dipecah masuk!

Uncle Chai mengunci pintu kereta dan terus membuat panggilan kecemasan ke 999. Seumur hidup inilah kali pertama Uncle Chai membuat panggilan ke nombor 999. Operator yang menyambut panggilan Uncle Chai terus menyambungkan panggilan Uncle Chai ke balai polis Kota Damansara.

Sebaik selesai panggilan tersebut, Uncle Chai lihat jiran Uncle Chai yang juga Pengerusi Persatuan Penduduk kawasan rumah Uncle Chai keluar dari rumahnya untuk ke masjid. Uncle Chai terus pergi mendapatkannya. Kami berdua pergi memeriksa rumah Uncle Chai. Tapi kami tidak berani untuk masuk kerana khuatir penceroboh tersebut masih berada di dalam rumah. Kami membuat keputusan untuk menunggu pihak polis sampai.

Jiran2 lain yang hendak ke masjid pada waktu itu membantu kami mengepung rumah Uncle Chai depan dan belakang.

Uncle Chai cuba menghendap ke dalam rumah melalui tingkap dapur tapi tidak nampak kelibat sesiapa. Walaupun Uncle Chai mengharapkan penceroboh tersebut masih berada di dalam rumah agar senang dibuat perhitungan tetapi setelah memerhati beberapa lama melalui belakang, Uncle Chai merasakan penceroboh telah tiada di dalam lagi. Isteri Uncle Chai pun tiba tidak lama selepas itu.

Sebuah kereta peronda polis tiba 1/2 jam kemudian. Uncle Chai masuk bersama dua anggota polis yang datang untuk memeriksa rumah Uncle Chai. Sebaik pintu dibuka, Uncle Chai dapat lihat laci console table terbuka. Begitu juga cabinet kasut.

Uncle Chai meminta anggota polis tersebut memeriksa bilik bawah dahulu kerana itu bilik yang paling dekat dengan pintu utama. Bilik itu juga telah Uncle Chai jadikan walk in wardrobe jadi ia dipenuhi dengan pakaian. Setelah puas hati tiada sesiapa di dalam bilik tersebut kami memeriksa toilet tingkat bawah. Tiada sesiapa. Seterusnya kami memeriksa hall utama dan dapur. Tiada sesiapa.

Seterusnya kami naik ke tingkat atas. Kami berpecah dua. Uncle Chai dan seorang anggota polis tadi memeriksa master bedroom manakala seorang Lagi anggota polis memeriksa bilik puteri Uncle Chai. Habis berselerakan bilik Uncle Chai.

Semua pakaian berterabur di dalam bilik. Semua laci2 telah diselongkar. Benda pertama yang Uncle Chai perasan ialah kotak yang Uncle Chai letakkan koleksi jam Uncle Chai dan isteri yang diletakan di atas dressing table telah kosong. Habis semua jam2 berjenama kami hilang…

20140719-002211-1331346.jpg

Keadaan bilik Uncle Chai berselerakan. Semua laci2 telah terbuka dan diselongkar. Almari baju juga telah diselongkar. Berselerakan baju2 di dalam bilik kami.

20140719-003448-2088277.jpg

20140719-003448-2088036.jpg

20140719-003448-2088161.jpg

20140719-003514-2114673.jpg

20140719-003624-2184114.jpg

Bilik anak Uncle Chai juga diselongkar. Tapi tak seteruk bilik Uncle Chai. Mungkin kerana barang2 di biliknya tidak tersorok. Tabung duitnya Ada di atas meja. iPadnya juga terletak di atas meja. Mereka cuma selongkar laci sahaja. Wardrobe dia langsung tak diusik.

20140719-004149-2509900.jpg

20140719-004149-2509793.jpg

20140719-004210-2530024.jpg

20140719-004209-2529661.jpg

20140719-004209-2529822.jpg

Antara barangan yang dicuri ialah:

  1. 2 unit iPad milik isteri dan puteri Uncle Chai
  2. Lebih 12 unit jam pelbagai jenama antaranya Rolex, Guess, Tissot, G-Shock pelbagai model, Tag Heuer
  3. Olympus Compact Digital Camera
  4. Sony Camcoder
  5. Sony PSP
  6. Duit Tabung puteri Uncle Chai berjumlah beberapa ratus ringgit

Pada mulanya kami sangka duit simpanan puteri Uncle Chai yg disimpan untuk dimasukan ke dalam bank juga turut hilang, tapi semasa isteri Uncle Chai mengemas barang2 yg berselerakan itu, dia menjumpai duit tersebut. Syukur alhamdulillah. Maha kaya Allah. Dia membutakan mata pencuri daripada ternampak duit tersebut sedangkan ianya telah mereka keluarkan daripada tempat disimpan. Jumlahnya agak banyak juga.

Daripada pengamatan Uncle Chai, pencuri tersebut tidak mengambil masa yang lama untuk menggeledah rumah Uncle Chai. Paling lama 20 minit.

Ini berdasarkan pada banyaknya barang2 berharga lain yang mereka tidak perasan. Mereka tidak nampak safe box kami. Mereka juga tidak memasuki bilik ketiga di tingkat atas yang Uncle Chai jadikan study room. Pintu bilik itu langsung tidak dibuka. Di dalam study room itu ada 2 unit laptop milik Uncle Chai dan puteri Uncle Chai. Mereka mengambil PSP tapi mereka tak nampak Play Station.

Mereka memang tidak mengambil barang2 yang besar. Mungkin mereka hanya membawa 1 beg sahaja. Semua barangan yang dicuri muat untuk dimasukan ke dalam beg. Mungkin juga mereka berpuasa hati dengan apa yang telah mereka perolehi….. 2 iPad, jam yang banyak dan beberapa ratus cash.

Walaupun kesemua barang2 yang dicuri mempunyai nilai yang tinggi dari segi RM value dan sentimental value terutama koleksi jam kami namun yang paling terkesan sekali ialah kehilangan iPad milik puteri Uncle Chai. Ianya seperti nyawa dia. Dia amat menyayangi iPad tersebut yang Uncle Chai berikan padanya ketika dia memasuki sekolah menengah. Bahkan semasa kami sedar yang rumah kami telah dimasuki pencuri, perkara pertama yang crossed her mind ialah iPadnya yang diletakan di atas study table dia.

Walaupun Uncle Chai terasa amat sedih dengan musibah yang ditimpakan Allah kepada kami, tetapi yang paling menyedihkan bila Uncle Chai memikirkan kesalahan atau kekurangan apa kami padaNya sehingga ditimpa kifarah ini.

Kira2 jam 1 pagi isteri Uncle Chai dapat mengesan kedudukan iPadnya melalui application Find My iPhone. iPad itu online utk beberapa ketika. iPad tersebut berada di Jinjang dan sedang di charge. Isteri Uncle Chai dah lama tak gunakan iPad tersebut jadi baterinya flat. Kami terpaksa menunggu ia kembali online utk terus mengesan kedudukannya.

20140719-031356-11636022.jpg

iPad puteri Uncle Chai akan mengambil masa untuk dikesan kerana ianya password protected. Jadi pencuri tersebut perlu crack the password untuk menggunakannya.

Sementara menunggu Pegawai Penyiasat (IO) datang untuk menyiasat crime scene dan mengambil statement kami, Uncle Chai pergi ke restoran. Di sana ada pula pelanggan yang menasihati Uncle Chai untuk remotely wipe out iPad tersebut. Katanya untuk protect data2 terutama gambar2 daripada dimanipulasi.

So Uncle Chai pun give the same advice pada isteri Uncle Chai. Rupanya kami melakukan kesilapan besar apabila mengambil tindakan tersebut. Ia bukan sahaja memadam semua data2 tetapi turut memadam Apple ID isteri Uncle Chai. Apabila terpadamnya ID tersebut secara automatic kami tidak boleh mengesan lagi iPad itu. Geram juga Uncle Chai dengan customer yang beri nasihat bodoh pada Uncle Chai.

IO datang melakukan siasatan hampir jam 2 pagi. Alasan kelewatannya ialah banyak kes pecah rumah yang terpaksa disiasatnya. Anak dan isteri Uncle Chai agak phobia daripada apa yang terjadi. Mereka tak dapat melelapkan mata hingga subuh.

Jangan kata mereka, Uncle Chai sendiri bila balik ke rumah malam ini selepas berbuka puasa, terasa2 seperti ada orang didalam rumah….

Ianya menjadi pengajaran kepada kami sekeluarga. Selama ini we took for granted dengan soal keselamatan rumah yang ditinggalkan. Selepas ini kami akan mempertingkatkan ciri2 keselamatan rumah kami termasuk memasang alarm.

Adakah Uncle Chai suspect sesiapa? Susah nak jawab. Everybody is a suspect. Termasuk kontraktor yang servis acond kami. Mereka orang terakhir masuk ke rumah kami.

Amat susah untuk mengenal pasti atau suspect sesiapa kerana kedudukan rumah kami yang agak public kerana rumah kami menghadap padang dan playground yang accessible kepada public. Siang malam kawasan tersebut Ada orang yang datang dan duduk.

Kami berserah kepada Allah. Jika ditakdirkan barang2 yang dicuri tersebut memang sebenar2nya milik kami, maka ia akan dikembalikan. Jika tidak, kami redha.

Apa pun Uncle Chai bersyukur kerana puteri Uncle Chai tiada di rumah ketika break in tersebut. Seminggu sebelum itu dia tidak keluar mengikut kami berbuka kerana bercuti berpuasa jadi dia tinggal seorang. Syukur pada hari kejadian dia telah mula berpuasa dan mengikut kami keluar berbuka.

Uncle Chai suspect pencuri tersebut memang telah lama memerhatikan pergerakan kami. Mereka tahu yang sebelum itu puteri Uncle Chai ada di rumah waktu berbuka dan mereka tahu pada hari itu tiada sesiapa di rumah.

Mereka juga mungkin telah mengenal pasti kereta2 yang selalu kami gunakan. Kerana masa kejadian ada sebuah Lagi kereta di rumah. Mereka tahu kami tidak menggunakan kereta tersebut. Mereka tahu kereta mana yang Uncle Chai gunakan dan kereta mana yang isteri Uncle Chai gunakan.

Kepada anda semua, jangan take for granted soal keselamatan rumah. Sentiasa waspada dengan keadaan sekeliling. Jika Ada kemampuan pasang alarm dan CCTV. Pastikan semua pintu2 is secured dengan kunci yang kuat dan reliable. Jangan gunakan cap ayam. Moga apa yang Uncle Chai kongsikan ini dapat dijadikan pengajaran dan panduan.

Kepada jiran2, Uncle Chai ucapkan terima kasih atas bantuan dan kerjasama serta keprihatinan anda semua. Walaupun Uncle Chai jarang bercampur dengan mereka sepanjang 9 tahun tinggal di sini kerana kesibukan perniagaan Uncle Chai tetapi mereka masih sudi membantu.

Tidak dilupakan juga ucapan terima kasih kepada seorang kawan Uncle Chai yang datang menziarahi kami sebaik mengetahui kecelakaan yang menimpa kami. You know who you are. Tak perlu rasanya Uncle Chai sebutkan namanya. You are one true friend. My family and I really appreciate what you did and give

 
Leave a comment

Posted by on July 18, 2014 in Uncategorized

 

Kenali Musa. Al-Hafiz cilik Indonesia

Video seorang kanak-kanak kecil berusia 5 tahun setengah yang menghafaz 29 juzuk Al-Quran di dalam sebuah rancangan Hafiz Indonesia menjadi viral di laman2 sosial baru2 ini.

Namanya mendadak popular di dunia maya kerana si Hafiz cilik yang masih belum genap berusia enam tahun ini sudah mengikuti pertandingan penghafal Al-Quran peringkat dunia di Jeddah, Arab Saudi. Mari kita ikuti sejarah kehidupan kanak-kanak hebat ini.

20140716-081200-29520909.jpg
Nama penuhnya Abu Musa. Kepopularannya naik mendadak selepas dia mengikuti program TV, Hafiz Indonesia. Sebelum mengikuti acara tersebut, anak kecil yang berasal dari Bangka Barat, Bangka Belitung ini sudah mengikuti beberapa pertandingan hafazan peringkat kebangsaan.

Setelah meraih kemenangan demi kemenangan, Musa memberanikan diri menyertai pertandingan menghafal Al-Quran peringkat antarabangsa yang diadakan di Arab Saudi. Menurut bapa saudara Musa, Abu Unaisah, penyertaan Musa dalam pertandingan peringkat dunia itu adalah kerjasama antara TV penerbit Hafiz Indonesia dengan Kedutaan Arab Saudi di Jakarta.

20140716-081325-29605188.jpg
Mengapa Musa? Kerana anak kecil yang belum genap berusia enam tahun ini berjaya mencuri perhatian semasa mengikuti Hafiz Indonesia. Sungguh, mungkin saat kanak2 seusianya asyik bernyanyi, Musa membawa nama baik Indonesia dan agamanya di peringkat dunia.

Bakat Musa menghafal Al-Quran memang sudah diasah sejak kecil. Sejak usia dua tahun, ayahnya, Hanafi, sudah memperkenalkan huruf-huruf Hijaiyah pada Musa. Huruf-huruf itu ditampal di dinding agar selalu diulang-ulang oleh Musa dan sampai dia hafal seluruh huruf.

20140716-083230-30750455.jpg
Kini pelajaran itu sudah membuahkan hasil memuaskan. Selain hafal Al-Quran rupanya Musa rajin melakukan ibadah malam seperti salat sunah.

Jika kita fikir masa kanak-kanaknya hilang, itu salah besar. Kerana selepas subuh adalah waktu bagi Musa untuk bermain dengan teman-temannya. Hebatnya dia, di saat2 itu dia masih sempat menghafal Al-Quran.

Ketika muncul dalam rancangan Hafiz Indonesia, Musa mengaku bahwa dia belum menghafal surat An-Nahl dan Bani Israil untuk melengkapi kemampuannya menghafal 30 Juz Al-Quran. Musa memang anak luar biasa.

20140716-082655-30415346.jpg
Daya ingatan dan daya tangkap Musa memang mengagumkan. Dia mampu menghafal setengah muka surat Al-Quran yang besar dalam waktu 30 minit. Tidak menghairankan, kerana semenjak masih dalam kandungan, kedua orang tua Musa rajin mengaji agar kelak anak yang lahir yakni Musa akan menjadi teladan yang begitu mengagumkan.

Jika kita berkesempatan bertemu Musa, dia tak ubah anak kecil biasa. Dia masih suka bermain dengan anak-anak seusianya. Namun Musa sangatlah istimewa, belum genap enam tahun dia memiliki kemampuan menghafal Al-Quran. Sungguh luar biasa.

20140716-083340-30820929.jpg
Musa memang fasih melantunkan ayat suci yang mungkin kita belum boleh melakukannya dengan sempurna. Bahkan semenjak muncul dalam program Hafiz Indonesia, Musa sudah membuat para juri dan penonton kagum.

Awalnya banyak yang tak percaya anak kecil ini boleh menghafal hingga 29 Juzuk Al-Quran. Namun saat diuji, dengan tenang Musa meneruskan bacaan itu dengan sempurna. Tidak sekedar menghafal, di usianya yang masih sesuai untuk bermain-main itu, Musa juga mampu melantunkan dengan tajwid yang baik. Tak hairan aksi Musa mampu membuat beberapa orang menangis terharu.

20140716-082816-30496990.jpg
Semasa mengikuti pertandingan hafazan Al-Quran peringkat antarabangsa di Arab Saudi, rupanya Musa menjadi peserta termuda dalam pertandingan tersebut.

Memang ada peserta lain yang berumur 10 dan 12 tahun, tetapi prestasi Musa luar biasa. Mengikuti pertandingan antarabangsa untuk kali pertama sebagai peserta termuda, Musa mampu berada di tempat ke-12 dari 25 peserta. Bahkan Musa mendapatkan nilai Mumtaz kerana meraih 90.83 dari 100 mata penuh.

Kesederhanaan adalah perkara yang menarik tentang Musa. Besar di daerah yang jauh dari ibukota iaitu di Bangka Barat, Bangka Belitung, membuatkan Musa tumbuh menjadi anak bersahaja yang taat agama. Semenjak kecil memang orang tua Musa sudah mengajarkan agama yang dalam berbanding usianya.

Meskipun Musa pernah merasa bosan belajar Al-Quran ketika usianya 3.5 tahun, ayahnya, Hanafi tidak menyerah. Walaupun Musa kerap menangis, Hanafi tetap percaya bahwa agama akan menjadi landasan kuat untuk kehidupan Musa akan datang. Kerana itu Hanafi meminta bantuan seorang penghafal Al-Quran bernama Sabilar Rosyad.

20140716-081452-29692852.jpg
Tahukah kamu kalau Musa hanyalah anak seorang petani Yap, dalam kesederhanaan hidup mereka, secara bersahaja mereka mengingatkan semua orang bahwa kekuatan terbesar di dunia ini adalah Allah SWT dan sudah menjadi tugas umat-Nya untuk bersyukur dan senantiasa memuja nama-Nya.

Sumber: dream.co.id

 
Leave a comment

Posted by on July 16, 2014 in Agama, General Knowledge

 

Tags: , , , ,