RSS

Tag Archives: Topik

Completed K-Lip Program

Hari ini puteri Uncle Chai completed her K-Lip program setelah mengikutinya selama 14 bulan. Walaupun program ini asalnya adalah 12 bulan iaitu 6 bulan di UniKL dan baki 6 bulan lagi di Kyung Hee University, Korea, tetapi pihak Kyung Hee telah bermurah hari memberikan extra 1 bulan setengah tanpa kos tambahan kepada pelajar2 batch pertama ini. 

Sebenarnya bukanlah free atau tiada kos tambahan seperti yang Uncle Chai tulis di atas tetapi ia adalah sebagai ganti kepada mata pelajaran matematik yang sepatutnya mereka belajar di sana. Oleh kerana mata pelajaran matematik tidak diajar kepada mereka disana, dan kami telah membayar yuran untuk mata pelajaran matematik, pihak universiti menggantikan dengan lanjutan pelajaran Bahasa Korea untuk sebulan setengah. 

Perbincangan bersama dekan


Mereka mula belajar di Kyung Hee Universiti pada 13 Disember 2016 dan berakhir semalam 9 Ogos 2017. Mereka juga telah menduduki dua peperiksaan TOPIK sepanjang disana. Yang pertama pada bulan March dan yang kedua pada bulan Julai lalu. 


Alhamdulillah puteri Uncle Chai berjaya memperbaiki keputusan TOPIK beliau melalui TOPIK yang kedua. TOPIK pertama puteri Uncle Chai hanya memperolehi Level 4 manakala untuk TOPIK kali kedua beliau berjaya mendapat Level 5 dan hanya kurang lima markah untuk mendapat Level 6.  InsyaAllah, puteri Uncle Chai akan mengambil sekali lagi TOPIK. Kali ini hanyalah untuk personal satisfaction sahaja. Dia berazam untuk mendapat highest level possible. Untuk cerita lanjut tentang keputusan TOPIK yang lalu, rujuk post sebelum ini. 


Tahniah diucapkan kepada semua pelajar2 batch pertama K-Lip. Banyak kejayaan dan kecemerlangan yang telah mereka lakukan sepanjang belajar di Kyung Hee University hingga mendapat pengiktirafan Dekan dan pihak universiti. Mereka telah meletakan bench mark yang tinggi untuk diikuti oleh pelajar2 batch yang akan datang. Mereka juga telah menunjukan yang pelajar Malaysia bukan calang2 pelajar. 

GOOD JOB GUYS. YOU ALL HAVE MADE US PARENTS AND MALAYSIA PROUD!

 
Leave a comment

Posted by on August 10, 2017 in KLIP

 

Tags: , , , , , , ,

Fahiera’s 2nd day at UniKL

Hari ini adalah hari kedua Puteri Uncle Chai memulakan pembelajarannya di UniKL. Jika semalam dia hanya belajar 1/2 hari sahaja kerana Kelas Maths ditangguhkan, hari ini dia belajar full day

Dia keluar lewat daripada semalam. Semalam mereka bergerak ke kampus jam 6:45 pagi, hari ini jam 7:30 pagi. Oklah tu tak terlalu awal seperti semalam. Kelas dia start pukul 9:30. Actually pada Uncle Chai kalau gerak pukul 8 pun still ok. Ada 1 1/2 jam untuk sampai. 

Dia sampai rumah petang tadi jam 6:30 petang. Kesian, kepenatan nampaknya dia hari ni. Tambahan pula kena berbuka di restoran bersama kami. Lagi memenatkan. Kalau buka puasa di rumah is more relaxing. 

Malam ini dia tidak mengikuti kami ke masjid untuk tarawikh. Letih, tambahan pula ada homework yang perlu disiapkan.  So kami pun tak mau paksa dia ke masjid bersama kami. 

Sewaktu kami pulang dari masjid, homework dia dah disiapkan. Dia sedang membuat revision untuk test esok. Baru balajar dua hari dah ada test? Mungkin quiz yang dia maksudkan. 

Bagaimana Puteri Uncle Chai melakukan revision? Memang mudah. Dia hanya perlu menyanyi dan menonton filem2 Korea. Haha….simple kan? Nama pun belajar Bahasa Korea. Macam mana nak fasihkan diri? Dengar lagu, nyanyi bersama untuk pronunciation. Tengok movie cerita2 Korea untuk pemahaman. 

Kalau zaman Sekolah dulu kalau dengar dia menyanyi atau mendengar lagu atau menonton TV, kena tegur suruh belajar. Tapi sekarang kalau dia mendengar lagu atau menyanyi dan menonton YouTube maknanya dia sedang buat revision. Tak boleh nak marah…

Harap2 dia boleh score dan tiada masalah dengan K-LIP ni sebab salah satu sebab utama dia pilih Korea sebagai tempat melanjutkan pelajaran adalah kerana kecintaan dia pada Bahasa Korea. Tambahan pula sebelum masuk program K-LIP, dia sudah pun mula belajar beberapa Kelas Bahasa Korea di sebuah Pusat Bahasa di Strand, Kota Damansara. 

Uncle Chai menetapkan sasaran Level 5 sekurang2nya untuk dia capai dalam peperiksaan TOPIK (Test of Proficiency in Korean). Kelayakan minimum untuk melanjutkan pelajaran di university2 Korea adalah Level 3 tapi untuk layak mendapat scholarship yang ditawarkan di university2 di sana ialah sekurang2nya Level 5.

Untuk maklumat lanjut tentang program K-LIP ni boleh baca di SINI

That’s it for today. Wassalam….

 
Leave a comment

Posted by on June 7, 2016 in Daughter, Family

 

Tags: , , , , , , , , ,