RSS

Tag Archives: K-LIP

RM25,000 Sewa Flat di Korea!

Assalamualaikum semua. Dah lama Uncle Chai tak update post kat blog ni. Mungkin ramai yang tertunggu2 post terbaru drp Uncle Chai. Sorry lately ni sibuk sikit. Lagi pun Uncle Chai dah lebih pada vlogging daripada Blogging skg.

Nak tgk vlog2 Uncle Chai boleh subscribe di YouTube channel Uncle Chai dgn click LINK INI

Kalau korang ikut blog Uncle Chai mesti korang tau puteri Uncle Chai sedang buat degree in Applied Chemistry di KyungHee University Global Campus Suwon, Korea.

Pada 21hb Disember lalu, dia baru sahaja selesai final exam untuk first semester. Exam ini juga menandakan berakhirnya pengajian semester pertama dia.

Dia akan pulang bercuti pada 25 Disember selama dua (2) bulan sebelum menyambung pengajian semester kedua bulan March 2018 nanti.

Masuk semester kedua, dia bukan lagi freshmen. Bila bukan freshmen, chances untuk terus duduk dorm atau hostel yang dia duduk sekarang memang susah. Keutamaan dorm diberikan kepada freshmen.

Untuk tengok post tentang dorm yang dia duduk sekarang boleh tengok disini.

22 Disember adalah hari terakhir dia tinggal dorm. Maknanya kena cari rumahlah…

Beberapa bulan sebelum ini, dia telah berusaha mencari rumah dan akhirnya dia jumpa sebuah rumah dua bilik yang jaraknya hanya kira2 5 minit berjalan kali ke University. Kira dekatlah…

Macam mana nak cari rumah sewa di Korea? Satu cara adalah scouting sendiri. Cara ni susah sikit especially sebab kita bukan local.

Cara yang biasa digunakan bukan sahaja di Korea tetapi dimana2 di dunia ialah dengan menggunakan khidmat agen. Ada satu lagi cara ialah dengan menggunakan aplikasi. Cara ni Uncle Chai kurang pasti nama app yang perlu di download sebab dalam bahasa Korea. Kena tunggu puteri Uncle Chai balik baru boleh tanya.

Puteri Uncle Chai cari rumah menggunakan kaedah konvensional iaitu menggunakan khidmat agen.

Rumah yang dia dapat ni adalah sebuah bangunan yang agak baru beberapa bulan siap. Bangunan empat tingkat ini dimiliki oleh sepasang warga Korea yang tinggal ditingkat atas sekali.

Setiap tingkat mempunyai dua unit rumah yang terdiri dari pelbagai jenis. Ada yang 1, 2, 3 dan 4 bilik. Tingkat paling bawah ialah shoplot. Maknanya unit rumah terletak di tingkat 2 & 3.

Puteri Uncle Chai mengambil rumah 2 bilik yang terletak ditingkat 3. Tinggi juga sebab bangunan ini tiada lift. Kenalah panjat tangga hari2.

Unit2 rumah di Korea ni lebih kurang level Flat di Malaysia. Bezanya Flat dia orang tak seteruk Flat kita. Flat dia orang amat selesa.

Rumah atau Flat yang puteri Uncle Chai sewa ni mempunyai dua buah bilik dengan sebuah bilik saiznya kecil sedikit daripada bilik yang lagi satu.

Dilengkapi sebuah bilik air, living room, Kitchen dan tempat mencuci dan menjemur pakaian. Ia dilengkapi Kitchen kabinet, dapur, peti sejuk, washing machine, air-cond di living room dan heater lantai.

Ok itu cerita tentang rumah. Biasa je…apa yang luar biasa? Yang paling luar biasa adalah bayaran yang mesti dibayar untuk menyewa sebuah rumah di Korea. Mahal!

Uncle Chai kongsikan disini pecahan bayaran yang perlu dibuat oleh puteri Uncle Chai untuk menyewa rumah tersebut.

  • Deposit ₩5,000,000 (RM19,000)
  • Sewa Pendahuluan ₩700,000 (RM2,660)
  • Yuran Agen ₩280,000 (RM1,064)
  • Jumlah keseluruhan ₩5,980,000 (RM22,724.00)!

*Uncle mengambil kira kadar tukaran pada ₩1,000 = RM3.80

Tu dia…!!! Kesemuanya untuk menyewa sebuah Flat di Korea mencecah puluhan ribu! Sewa bulanan adalah ₩700,000 atau bersamaan RM2,660 sebulan! Sewa ini termasuk bil air dan internet. Bil letrik dan gas kena bayar sendiri. Nota: Lain tuan rumah lain kadar sewa bulanan dan apa yang termasuk dalam sewa bulanan.

Kawan2 puteri Uncle Chai yang menyewa di Seoul membayar sewa ₩700,000 juga sebulan tetapi sewa mereka hanya sewa rumah sahaja. Bil2 lain tidak termasuk dan kena bayar sendiri.

Bayangkan. Sewa RM2,660 sebulan boleh dapat rumah yang bagaimana di Malaysia? Boleh dapat rumah teres dua tingkat lot tepi disesetengah tempat. Boleh dapat sewa sebuah kondo separa mewah di KL ni. Di Korea hanya sebuah rumah taraf Flat!

Deposit sahaja mencecah RM20,000! Boleh buat downpayment beli rumah kat Malaysia.

Tapi apa nak buat. Kami tiada pilihan. Terpaksa juga sewa rumah walaupun melibatkan kos yang ridiculous.

Jadi bagi mereka2 yang akan belajar atau pun bekerja di Korea, kena standby duit banyak.

Uncle Chai kongsikan gambar2 rumah puteri Uncle Chai…..

From the entrance

Advertisements
 
1 Comment

Posted by on December 22, 2017 in Daughter, KLIP, Korea

 

Tags: , , , , , , ,

Last Day In Korea


Hari ini adalah hari terakhir untuk Uncle Chai dan isteri di Korea. Flight kami dari Busan ke KL akan berlepas jam 10:35 pagi waktu Korea dan sampai jam 4:10 petang waktu Malaysia di KLIA2. 

Setelah bersiap kami makan simple breakfast dalam bilik. Roti dan doughnut yang kami beli malam semalam selepas dinner. 

Jam 8 kami keluar ke Stesen Sasang yang terletak dihapadan hotel penginapan kami, Sense Motel. Memang benar seperti review yang  Uncle Chai baca tentang Motel ini sebelum buat keputusan untuk menginap di sini. Lokasinya bagus untuk mereka yang akan menaiki kapalterbang untuk pulang. 

Perjalanan dari Sasang Stesyen menaiki Busan-Gimhae LRT menghala Kaya Universiti hanya mengambil masa 6 minit sahaja. Fare hanya ₩1,350 sahaja. 

Satu masalah vending machine tiket di LRT ni ialah kena guna exact amount untuk beli tiket mahu pun top Up T-Money. Uncle Chai hanya perlu top Up seorang ₩2,000 sahaja untuk ke Gimhae International Airport. Uncle Chai tak mau top Up lebih2. Membazir duit dalam tu. Sini pun tak ada machine untuk refund balik baki dalam T-Money

Uncle Chai suruh isteri tukar duit ₩5,000 kepada duit kecil ₩1,000 di Cafe hadapan machine tu. Malangnya mereka tak mau tukarkan. Semalam masa tukar pun Cashier tu dah cakap actually mereka tak benarkan tapi nasib kami baik. Hari ni nasib tidak baik…

Uncle Chai minta tolong dengan seorang lelaki tempatan yang baru lepas top Up card dia. Niat nak tanya dia ada tukar duit kecil. Akibat masalah komunikasi, ayam dan itik, mamat tu pergi masuk dan top Up T-Money isteri Uncle Chai ₩5,000. Hawau….

Then Uncle Chai dapat idea untuk beli one way tiket sahaja untuk Uncle Chai. Jimat! Tak pasal2 beberapa ribu ₩ sangkut dalam T-Money isteri Uncle Chai. Tak apalah. Still boleh guna untuk our next visit. 

Perkara pertama bila kami sampai di Gimhae International Airport, Busan ialah mencari timbang. Kami nak timbang check-In luggage kami. Tengok secara fizikal, dengan kebesaran beg nampak macam melebihi 30kg. Uncle Chai cuma beli luggage 30kg sahaja. Risau juga. Fobia sikit lepas kena bayar RM500 untuk access 10kg masa puteri Uncle Chai pergi Korea tempoh hari. 1kg access kena RM50 tu!

Bila ditimbang, berat beg hanya 25kg! Rasa tak percaya. Tapi lega gila bila tengok it is well beyond 30kg. Kalau tak tepat pun lari 1-2kg je. Bila kami check-in rupanya betul berat hanya 25kg. Maybe walaupun beg kembong dan besar, tapi tak seberat yang dijangka kerana isinya hanya baju2 sahaja. 

Waktu ini jam baru pukul 9 pagi. Kami kena masuk ke departures hall jam 9:45 pagi. So kami ada masa 45 minit. Kami lepak minum di Cafe dalam airport. 

Pemeriksaan masuk berjalan lancar walaupun isteri Uncle Chai terpaksa membuka boots beliau semasa pemeriksaan kerana ada buckle besi. 

Untuk proses pengesahan pasport pula agak lama. Panjang queue. Akhirnya kami sampai Gate 5 ngam-ngam time boarding. 

It was a smooth fly. Betul atau tak Uncle Chai tak berapa pasti. Itu yang Uncle Chai rasa sebab throughout the flight Uncle Chai tidur….haha. Memang Uncle Chai plan untuk tidur sepanjang flight. Takut boring. Thats why Uncle Chai tidur lambat malam semalam. Hanya 2 hours sleep. Layan TV. 

Sampai bila stewardess nak serve our prebook meals mereka terpaksa kejutkan kami. Suami isteri tidur…

Yang  Uncle Chai pelik sikit ialah Uncle Chai  boleh terjaga walaupun stewardess tu kejut dengan hanya memanggil lembut nama Uncle Chai. Sayup-sayup Uncle Chai dengar suara lembut memanggil. “En. Mohd Faisal…En. Mohd. Faisal…” Merdu suara seolah-olah bermimpi…

Akhirnya kami touchdown di KLIA2 5 minit sebelum jam 4. Awal 15 minit daripada schedule. Alhamdulillah…

Bila sampai KLIA bermakna selesai sudah misi kami membantu dan menziarahi puteri kami untuk kali ini. Kami suami isteri merasa puas kerana berjaya melaksanakan tugas membantu puteri kami. Yang tak puas ialah berada di sana. I like the weather. Winter sometimes freezing especially bila hujan atau berangin but I enjoyed it so much. Bila sampai sini terasa panasnya yang amat…..

InsyaAllah jika diberikan kelapangan masa dan rezeki, kami bercadang menziarahi puteri kami lagi bulan March semasa spring nanti. Jika kami pergi tidaklah selama seperti sekarang. Mungkin dalam seminggu sahaja. 

So Uncle Chai harap, pembaca semua enjoy nukilan pengalaman Uncle Chai di Korea terutama kepada mereka-mereka yang berminat untuk melanjutkan pelajaran ke sana mengikut saluran yang dilalui oleh puteri Uncle Chai

Uncle Chai juga harap apa yang Uncle Chai post dan share ini dapat membantu pembaca membuat keputusan samada mahu ke Korea atau ke tempat lain untuk belajar. Uncle Chai juga berharap informasi yang terdapat di sini secara tidak langsung dapat membantu pembaca yang ingin melancong ke Korea. 

Tidak banyak informasi tentang pelancongan yang dapat Uncle Chai kongsikan kerana tujuan Utama ke sana bukan melancong tetapi membantu dan menziarahi puteri kami. Melancong dan berjalan-jalan adalah program sampingan sahaja. 

Sekian. Wassalam

NOTA: Uncle Chai akan share post2 di Korea secara backdated so pembaca kena ikut dan follow blog ini untuk membaca post2 secara kebelakang

 
Leave a comment

Posted by on December 30, 2016 in Daughter, Family, Holiday, Korea

 

Tags: , , , , , , ,

Last Day In Seoul: Train to Busan

Hari ini adalah hari akhir kami berada di Seoul. Kami perlu berangkat ke Busan untuk ambil flight balik KL esok pagi jam 10:35. 

Hari ini juga Uncle Chai tidak berpeluang untuk menatap wajah comel puteri Uncle Chai untuk kali terakhir untuk trip ini kerana Train to Busan kami akan berlepas jam 2:00 petang. Puteri Uncle Chai habis kelas jam 1:00. Kami perlu ke KTX Seoul Station sebelum jam 1. 

Hanya isteri Uncle Chai yang sempat berjumpa puteri kami sebelum dia ke kelas. Isteri Uncle Chai pergi ke hostel puteri kami awal pagi untuk sediakan breakfast. Uncle Chai terlewat bangun. Letih sangat walaupun tidur awal malam semalam. 

Akibat tidur awallah juga menyebabkan Uncle Chai terlepas untuk menikmati pemandangan snow yang menutupi bumi Seoul. Rupanya snow turun dengan lebarnya malam semalam jam 2:00 pagi. 

Bila Uncle Chai bangun dapatlah tengok saki baki snow yang belum cair. Jadilah…


Sebelum bertolak ke KTX Seoul Station kami ke hostel puteri kami untuk lunch. Isteri Uncle Chai just goreng telur mata dan makan nasi dengan kicap untuk kenyangkan perut hingga ke Busan. 


Niat dihati nak round2 menikmati pemandangan snow sebelum bertolak, malangnya snow dah tiada. Ada yang dah disapu dan cair. 

Dengan bantuan pemilik CMS-Inn tempat penginapan kami, mereka memanggilkan teksi untuk kami ke KTX Seoul Station. Memang kami tak mau naik Subway kali ini kerana beg yang besar dan berat selain daripada kami mahu menikmati pemandangan bandaraya Seoul melalui jalanraya. Selama ni bergerak bawah tanah menggunakan subway dan train. 

Pengalaman setengah mati membawa beg2 besar dan berat semasa kami sampai menggunakan subway juga menjadi faktor kami memilih teksi. 

Ayam dan itik. Driver teksi langsung tak tau berbahasa Inggeris

Dalam teksi


Tambang teksi daripada Heogi ke KTX Seoul Station adalah ₩11,600. Uncle Chai beri ₩12,000 dan suruh Driver keep the change. Happy dia….


#TrainToBusan kami bertolak jam 2:00 petang dan sampai 2 jam setengah kemudian. Ini adalah High Speed Train atau Bullet Train. Kelajuan mencapai 270km/h. 

Uncle Chai dan isteri sebelum menaiki Train to Busan di KTX Seoul Station


Bagaimana nak beli tiket Train to Busan? Mudah sahaja. Pembelian mesti dibuat secara Online di laman web KORAIL. Periksa tarikh dan masa perjalanan kemudian pilih jumlah tiket yang dikehendaki. Seterusnya anda akan dibawa ke page jadual perjalanan hari tersebut. 

Terdapat tiga kelas Train to Busan ini. Kelas pertama, Kelas standard dan kelas biasa. Untuk kelas pertama dan standard, tempat duduk anda akan ditentukan oleh system. Anda tiada pilihan untuk memilih sendiri tempat duduk. Manakala untuk kelas biasa, tempat duduk tidak bernombor dan anda juga mungkin terpaksa berdiri jika lambat. First come First serve basis. 

Harga pulak untuk kelas pertama ialah ₩83,700 (RM320), kelas standard ₩59,800 (RM230) dan kelas biasa ₩50,800 (RM195). Uncle Chai memilih untuk menaiki kelas standard. Pembelian dibuat melalui kad kredit


Selepas selesai transaksi, anda akan diberikan nombor booking dan anda perlu print confirmation paper seperti diatas untuk mengambil tiket anda di mana2 Stesen Korail. Uncle Chai bernasib baik bila tempat penginapan Uncle Chai membantu print confirmation paper ini. Kalau tak kena pergi Cyber Cafe. 

Peringatan penting: Anda perlu memasukan detail peribadi anda dengan lengkap dan tepat termasuk nombor pasport. Jika ada detail yang tidak tepat, anda mungkin tak boleh dapatkan tiket yang telah ditempah. 

Dalam kes Uncle Chai, Uncle boleh mengambil tiket pada hari perjalanan di Seoul Station. Tapi untuk memastikan tempahan telah berjaya dan tiket terjamin, Uncle Chai decided untuk mengambil tiket tersebut beberapa hari in advance. Uncle Chai mengambil tiket di KTS Station Cheongnyangni iaitu stesen terdekat bersebelahan Hoegi Station yang terletak di tempat Uncle Chai menginap. 

Jika semasa sampai Busan, kami menaiki pesawat Eastar Jet untuk ke Seoul (rujuk post hari pertama di Korea), untuk pulang ke Busan kami memilih laluan keretapi walaupun masa perjalanan yang lebih lama jika dibandingkan dengan kapal terbang. Kami mahu pengalaman menaiki High Speed Train dan mana tau jika masih ada saki baki zombi yang tinggal dalam Train selepas cerita Train to Busan….hehe. 


Sebenarnya naik flight lebih murah sedikit tambangnya tapi asyik naik flight je bila nak rasa naik keretapi laju. Di Malaysia memang tak ada. Kalau ada pun lambat lagi. Semuanya masih dalam peringkat perancangan. 

Uncle Chai dan isteri dalam Train to Busan


Train bertolak tepat pada waktunya. Sedikit pun tak lambat. Tepat jam 2:00 seperti yang dijadualkan. Kalau ada yang terlambat, sorry. Kena tinggallah….

Pemandangan semasa perjalanan


Kami sampai di Busan jam lebih kurang 4:30 petang. Sila baca post seterusnya untuk mengikuti pengalaman Uncle Chai di Busan. 

 
1 Comment

Posted by on December 29, 2016 in Daughter, Family, Holiday, Korea

 

Tags: , , , , , , ,

K-LIP UniKL – Jalan Pintas ke Universiti Korea


Seperti dijanjikan Uncle Chai akan kongsikan serba sedikit tentang K-LIP atau Korean Language Intensive Program yang ditawarkan oleh Universiti Kuala Kumpur (UniKL).

UniKL menawarkan 2 program untuk pelajar2 yang mahu melanjutkan pelajaran peringkat degree di university2 di Korea. Selain K-LIP, UniKL juga menawarkan program Pre-Korea Foundation (FiST). Selain UniKL, Intec juga ada menawarkan program Pre-Korea Foundation. 

Uncle Chai akan terangkan dengan lanjut dan detail tentang K-LIP kerana Puteri Uncle Chai sedang mengikuti program ini sekarang. Dia mendaftarkan diri pada 1 Jun 2016 yang lalu dan telah memulakan pembelajarannya pada 6 Jun. Badge yang Puteri Uncle Chai belajar sekarang ini adalah badge pertama atau pioneer badge untuk program ini. Walaupun ada blog lain yang mengatakan telah ada badge sebelum ini, tapi ia dinafikan oleh pihak UniKL. Student ID Puteri Uncle Chai adalah K-LIP001. So she’s the first student untuk program yang julung kali diadakan ini. 

Untuk program Pre-Korea Foundation pula tak silap Uncle Chai telah ada 5 atau 6 badge dengan badge terkini akan terbang ke Korea pada bulan Ogos ini, kalau tak silap pendengaran Uncle Chai masa sessi briefing yang lalu. 

Untuk program Pre-Korea Foundation, pelajar akan membuat foundation selama 1 tahun 4 bulan di UniKL manakala K-LIP hanya belajar 6 bulan sahaja di UniKL. Untuk pioneer badge yang Puteri Uncle Chai ada di dalamnya, mereka memulakan pembelajaran pada 6 Jun lalu dan akan terbang ke Korea pada 11 December 2016 jika mengikut perancangan pihak UniKL atau mungkin lebih awal daripada itu. Mereka akan menyambung pelajaran di Kyung Hee University untuk Winter Semester pada 13 December 2016.

Kyung Hee University


Nampak tak berapa express program K-LIP ini dapat pergi ke Korea berbanding program lain. Sebab itu Uncle Chai katakan K-LIP adalah jalan pintas untuk belajar di Korea. Mereka hanya belajar 6 bulan di UniKL dan menyambung 6 bulan lagi di Kyung Hee University. Tempoh pembelajaran adalah 1 tahun sahaja.

Sebelum korang semua excited dengan K-LIP ni, sebelum korang berebut2 nak bagitau parents korang nak ambil program ni, biar Uncle Chai bagitau perkara yang maha penting. Program K-LIP dan Pre-Korea Foundation ni kedua2nya adalah self-sponsored. Maknanya tiada financial assistance untuk kedua2 program ni. Tiada scholarship, tiada tajaan. Kena pakai duit sendiri. So berapa kos untuk mengambil kedua2 program ini? Itu Uncle Chai akan terangkan kemudian. 

Okay let’s go back to basic. K-LIP adalah program usahasama antara UniKL Malaysian Institute of Imformation Technology (UniKL MIIT) dengan Institute of International Education (IIE) Kyung Hee University. Kyung Hee University adalah Leading in E-Learning Education System dan merupakan salah satu top Korean Language Institute di Korea. K-LIP adalah program pioneer dan pertama di Malaysia yang menawarkan pembelajaran Bahasa Korea melalui kelas dan online

Kyung Hee University


Objective K-LIP adalah supaya pelajar cemerlang dalam Bahasa Korea dan membolehkan pelajar menyambung pelajaran di peringkat ijazah di universiti2 Korea. Kelulusan minimum untuk membolehkan pelajar layak ke university di sana adalah Level 3 dalam TOPIK (Test of Proficiency in Korean)

Melalui K-LIP, pelajar boleh mencapai sehingga Level 6, iaitu level tertinggi dalam TOPIK. Untuk pelajar yang berjaya score Level 5 atau Level 6 dalam TOPIK, mereka akan layak menerima International Students Scholarship yang diberikan oleh university2 di Korea. 

Ok stop sekejap! Dengar memang menarikkan? Dapat scholarship. Guaranteed! Tapi jangan tertipu seperti Uncle Chai. Uncle Chai membayangkan scholarship mereka sama seperti scholarship kita di Malaysia. No! Scholarship mereka berbeza dengan scholarship di Malaysia. Scholarship di Malaysia kita tau diberikan sepenuhnya meliputi kos pengajian dan wang saraan sehingga tamat pengajian. International Students Scholarship yang diberikan oleh pihak university di sana berlainan. Tak sama… Uncle Chai akan ceritakan lebih lanjut tentang International Students Scholarship ni kemudian. Tak mau potong stim korang. Kena baca sampai habis. 

Carta kemasukan pelajar hingga ke Kyung Hee University selepas 6 bulan


K-LIP ini boleh dikatakan mudah. Bukan pembelajarannya mudah tapi tak banyak subjects. Hanya empat subjects sahaja. Berbeza dengan Pre-Korea yang terpaksa belajar banyak subjects. Subjects yang dipelajari ialah:

  1. KLIP01 – Korean Language Proficiency 
  2. KLIP02 – Speech Communication 
  3. KLIP03 – Maths
  4. KLIP04 – Intercultural Communication 

Program ini lebih kepada penguasaan Bahasa Korea untuk menyediakan pelajar menduduki peperiksaan TOPIK. Peperiksaan TOPIK adalah pada bulan October. Ada dua intake untuk K-LIP UniKL ni. June dan January setiap tahun. 

Jadual waktu Puteri Uncle Chai sepanjang bulan Ramadhan


Di atas adalah jadual waktu Kelas Puteri Uncle Chai untuk sepanjang bulan Ramadhan ini. Untuk bulan2 biasa sama sahaja. Bezanya waktu mula dan habis kelas. Untuk bulan2 biasa kelas bermula dan berakhir lewat 1/2 jam. Agak hectic. Full 9-5 setiap hari. Puteri Uncle Chai yang baru belajar beberapa hari pun dah complain penat. Dengan terpaksa menempuh jem untuk pergi dan balik lagi. Maklumlah campus UniKL terletak di city center

Kesemuanya ada dua exams yang perlu duduki oleh students K-LIP. TOPIK 1 di UniKL dan TOPIK 2 di Kyung Hee University. Jumlah jam pula students mesti menghabiskan 540 jam di Malaysia dan 540 jam lagi di Korea. Di Malaysia students akan belajar Level 1 & Level 2. Selebihnya iaitu Level 3-6 akan dipelajari di Korea. Upon completion students akan dianugerahkan Certificate of Attendance oleh UniKL MIIT dan IIE Kyung Hee University. 

Manakala untuk peperiksaan TOPIK, sijil akan diberi oleh National Institute for International Education (NIIED), Korea. 

Academic Calender for June 2016 intake


Di atas ini adalah Academic Calender untuk intake Puteri Uncle Chai. Peperiksaan TOPIK 1 akan diadakan pada 16 October dan result akan dikeluarkan pada 24 November 2016. Selepas itu mereka akan semester break sebelum terbang ke Korea pada 11 December 2016 untuk mengikuti Winter Semester pada 13 December 2016. Express tak? Masuk bulan Jun, bulanDecember sudah ada di Korea…

Okay…rasanya Uncle Chai dah cover almost everything tentang K-LIP based pada knowledge Uncle Chai. Now…here it comes. Let’s talk about the cost involved. Seperti yang Uncle Chai katakan awal tadi both K-LIP & Pre-Korea UniKL ini adalah self sponsored programs. Ini adalah tuition fees untuk K-LIP di UniKL & Kyung Hee University, Korea. 

Fees untuk 6 bulan di UniKL


Total fees untuk pengajian selama 6 bulan di UniKL adalah RM 11,000.00. Biasanya bila kita accept offer untuk mengikuti program K-LIP, kita perlu membuat pembayaran pre-registration fee sebanyak RM 500.00. Pembayaran di buat di CIMB. Kemudian kita perlu membayar Registration Fee sebelum atau pada hari pendaftaran. Registration fee terbahagi kepada 2 jenis. 

  1. Student tanpa hostel – RM400.00
  2. Student dengan hostel – RM1,030.00

Registratrion fee


    Baki sebanyak RM 9,500.00 lagi perlu dijelaskan dalam masa 6 minggu selepas pendaftaran. Uncle Chai nak bagi tips sikit. Kalau tak boleh bayar full 9,500 tu, boleh negotiates dengan pihak UniKL. Buat 3 payments. Bayar RM 5,000.00 dahulu. Hujung bulan bayar lagi RM 2,500.00 dan baki RM 2,000.00 bayar pada hujung bulan berikutnya. Pada Uncle Chai dengan UniKL boleh lagi cerita. Yang tak boleh buat partial payment ialah dengan Kyung Hee University.

    Tuition Fees semasa di Kyung Hee University


    Tu dia fee untuk Pengajian selama 6 bulan berikutnya di Kyung Hee University. Jumlah dalam RM bergantung pada kadar tukaran asing semasa. Kadar tukaran masa post ini ditulis adalah KRW1,000=RM3.48. So jumlah fee pada masa post ini ditulis ialah RM 25,132.00. Menurut UniKL, untuk Puteri Uncle Chai nanti, Kyung Hee University akan mengeluarkan invoice pada awal November dan pembayaran perlu dibuat sebelum 15 November 2016

    Ok tentang fee Uncle Chai dah terangkan. Sekarang Uncle Chai nak terangkan tentang scholarship yang guaranteed untuk mereka yang score Level 5 & 6

    International Students Scholarship yang diberikan adalah semester by semester. Bukan dari tahun pertama hingga tahun akhir. Cara pemberian scholarship seperti ini amat bagus pada pandangan Uncle Chai. Kalau pelajar nak terus dapat scholarship mereka kena belajar dan score setiap semester. Lagi baik keputusan lagi tinggi scholarship yang diberikan. Lagi teruk keputusan lagi rendah scholarship yang akan dapat. Kalau teruk sangat keputusan, langsung  tak dapat scholarship! Baguskan cara begitu? So students tak akan main2 dan enjoy. Mereka kena dapatkan good result setiap semester

    Kyung Hee University


    Itu perbezaan pertama scholarship mereka. Perbezaan kedua – scholarship yang mereka berikan bukan dalam bentuk cash. Jangan ingat korang boleh enjoy. Scholarship mereka adalah dalam bentuk pengurangan atau subsidi yuran pengajian. Berapa banyak pengurangan atau subsidi yang diberikan bergantung kepada university yang korang belajar. Uncle Chai berikan beberapa contoh…

    1. Hanyang University, Seoul – 30% pengurangan yuran jika mencapai level 5 atau 6 dalam TOPIK;
    2. Dangkook University – 35% pengurangan yuran + dormitory untuk 1 semester jika mencapai Level 4 & 5. 55% pengurangan yuran + dormitory untuk 4 tahun jika mendapat Level 6
    3. Kangwoon National University – 60% pengurangan yuran untuk 1 semester untuk Level 4. 100% pengurangan yuran untuk 1 semester jika mendapat Level 5 & 6
    4. Konkuk University, Seoul – 30% pengurangan yuran satu semester untuk TOPIK Level 3. 50% jika mendapat Level 4 & 5 dan 70% untuk Level 6

    So itulah contoh scholarship yang diberikan. Lain university lain jumlah pengurangan yang diberikan. In other words, pelajar masih kena fork out duit sendiri untuk belajar di sana kecuali korang boleh dapatkan tajaan atau scholarship sendiri dari Malaysia masa buat degree di sana.  Otherwise kena pakai FaMa punya scholarship la. Father Mother…..hehe. 

    Rasanya cukup detail apa yang Uncle Chai post tentang K-LIP ni. Semuanya berdasarkan pengalaman yang Uncle Chai sendiri. Sekarang kalau korang nak sambung pengajian ke Korea dengan cepat, K-LIP adalah pilihan terbaik tetapi kosnya agak tinggi. 

    Untuk pertanyaan lanjut hubungi UniKL atau layari laman web mereka. Jika korang ada sebarang pertanyaan untuk Uncle Chai jawab, jangan segan jangan silu untuk bertanya. Apa yang Uncle Chai tau Uncle Chai jawab. Untuk tau susah atau senang program K-LIP ni, boleh ikuti blog Uncle Chai ni untuk mengikuti perkembangan pembelajaran dan persediaan Puteri Uncle Chai ke Korea.

    Wassalam…. 

     
    67 Comments

    Posted by on June 9, 2016 in Daughter, General Knowledge

     

    Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

    Fahiera’s 2nd day at UniKL

    Hari ini adalah hari kedua Puteri Uncle Chai memulakan pembelajarannya di UniKL. Jika semalam dia hanya belajar 1/2 hari sahaja kerana Kelas Maths ditangguhkan, hari ini dia belajar full day

    Dia keluar lewat daripada semalam. Semalam mereka bergerak ke kampus jam 6:45 pagi, hari ini jam 7:30 pagi. Oklah tu tak terlalu awal seperti semalam. Kelas dia start pukul 9:30. Actually pada Uncle Chai kalau gerak pukul 8 pun still ok. Ada 1 1/2 jam untuk sampai. 

    Dia sampai rumah petang tadi jam 6:30 petang. Kesian, kepenatan nampaknya dia hari ni. Tambahan pula kena berbuka di restoran bersama kami. Lagi memenatkan. Kalau buka puasa di rumah is more relaxing. 

    Malam ini dia tidak mengikuti kami ke masjid untuk tarawikh. Letih, tambahan pula ada homework yang perlu disiapkan.  So kami pun tak mau paksa dia ke masjid bersama kami. 

    Sewaktu kami pulang dari masjid, homework dia dah disiapkan. Dia sedang membuat revision untuk test esok. Baru balajar dua hari dah ada test? Mungkin quiz yang dia maksudkan. 

    Bagaimana Puteri Uncle Chai melakukan revision? Memang mudah. Dia hanya perlu menyanyi dan menonton filem2 Korea. Haha….simple kan? Nama pun belajar Bahasa Korea. Macam mana nak fasihkan diri? Dengar lagu, nyanyi bersama untuk pronunciation. Tengok movie cerita2 Korea untuk pemahaman. 

    Kalau zaman Sekolah dulu kalau dengar dia menyanyi atau mendengar lagu atau menonton TV, kena tegur suruh belajar. Tapi sekarang kalau dia mendengar lagu atau menyanyi dan menonton YouTube maknanya dia sedang buat revision. Tak boleh nak marah…

    Harap2 dia boleh score dan tiada masalah dengan K-LIP ni sebab salah satu sebab utama dia pilih Korea sebagai tempat melanjutkan pelajaran adalah kerana kecintaan dia pada Bahasa Korea. Tambahan pula sebelum masuk program K-LIP, dia sudah pun mula belajar beberapa Kelas Bahasa Korea di sebuah Pusat Bahasa di Strand, Kota Damansara. 

    Uncle Chai menetapkan sasaran Level 5 sekurang2nya untuk dia capai dalam peperiksaan TOPIK (Test of Proficiency in Korean). Kelayakan minimum untuk melanjutkan pelajaran di university2 Korea adalah Level 3 tapi untuk layak mendapat scholarship yang ditawarkan di university2 di sana ialah sekurang2nya Level 5.

    Untuk maklumat lanjut tentang program K-LIP ni boleh baca di SINI

    That’s it for today. Wassalam….

     
    Leave a comment

    Posted by on June 7, 2016 in Daughter, Family

     

    Tags: , , , , , , , , ,

    Fahiera’s First Day as Student At UniKL 

    Hari ini, Isnin 6 Jun 2016 adalah hari pertama Puteri Uncle Chai bergelar mahasiswi. Kebetulan hari ini juga adalah hari pertama umat Islam di Malaysia berpuasa. Beliau akan belajar selama enam bulan di UniKL sebelum terbang ke Korea menyambung pelajarannya selama enam bulan lagi di Kyung Hee University. Beliau akan menjalani program K-LIP atau Korea Language Intensive Program, program pembelajaran wajib untuk pelajar2 yang ingin menyambung pelajaran ke Korea. Untuk keterangan lanjut tentang program ini, klik post Uncle Chai disini 

    Selain K-LIP ini, UniKL juga ada menyediakan program pre-Korea atau dikenali sebagai FiST. Beza antara dua program ini ialah K-LIP adalah jalan pintas atau express untuk ke Korea berbanding FiST. K-LIP hanya belajar enam bulan sahaja di sini manakala FiST memakan masa 1 tahun 4 bulan. Klik link atas tu untuk detail. 

    K-LIP yang diambil oleh Puteri Uncle Chai merupakan program yang julung kali diperkenalkan oleh UniKL. Kiranya Puteri Uncle Chai ialah first badge atau pioneer badge. Apa yang lebih membanggakan Uncle Chai ialah nombor pendaftaran Puteri Uncle Chai ialah 001. Bermakna beliau adalah pelajar pertama untuk badge yang pertama program ni. Bukan senang nak dapat macam tu. Kebetulan…

    Jika semasa dua hari orientasi tempoh hari, isteri Uncle Chai menghantar puteri kami dan rakan2nya ke kampus, hari ini puteri kami akan pergi bersama rakannya yang akan memandu ke kampus. Ini adalah kali pertama rakannya Sofea memandu masuk ke dalam City Centre so mereka akan ditemani oleh bapa Sofea. Once she has the confidence to drive on her own barulah bapa dia tak perlu temankan lagi. 

    Kami keluar agak awal hari ini. Mereka merancang untuk mulakan perjalanan jam 6:30 pagi. Memang terlalu dan tersangat awal pada Uncle Chai. Tapi oklah. Mungkin sebab belum biasa dengan keadaan trafik ke sana. 

    Sebelum jam 6:30 pagi kami dah hantar puteri kami ke Naina Restoran. Tempat menunggu Sofea datang to fetch them. Restoran ini terletak berhampiran Tol Kota Damansara. 

    Puteri kami sementara menunggu Sofea sampai

    Jam 6:45 Sofea pun sampai dan mereka terus bertolak ke kampus. Surprisingly mereka sampai ke kampus jam 7:10. Cepat dan terlalu awal. Kelas mereka start pukul 9. Kesian mereka terpaksa menunggu hingga dua jam. Uncle Chai rasa bangunan UniKL pun masih berkunci. 

    Jadual waktu sepanjang bulan Ramadhan ini


    Kelas untuk bulan Ramadhan bermula dan habis setengah jam lebih awal. Jika untuk hari2 biasa kelas bermula jam 9:30 dan tamat jam 5:30 tapi bulan Ramadhan bermula jam 9:00 pagi dan tamat 5:00 petang. Jadual agak pack. One whole day. Luckily subjects tak banyak. Hanya empat subjects sahaja. 

    Kesian pula kami dengan puteri kami. Dah macam bekerja pulak. 9-5, 5 days week. Kena pulak bulan puasa ni. Tapi nasib baik untuk hari ini kelas KLIP03 ditangguhkan. Mungkin lecturer dia sibuk kot. Bagus juga. Tak la letih sangat puteri kami. Jam 3 lebih dia dah sampai rumah. 

    Uncle Chai dan isteri mengucapkan tahniah kepada puteri kami yang telah bergelar mahasiswi dan memulakan pelajarannya hari ini. Good Luck and all the Best girl. Make us proud. Hopefully you’ll score and get the minimum result (level 5) to earn a scholarship for your degree in Korea….

     
    Leave a comment

    Posted by on June 6, 2016 in Daughter, Family

     

    Tags: , , , , , , , , ,

    Fahiera’s UniKL K-LIP Registration 

    UniKL City Campus


    Hari ini Uncle Chai mendaftarkan puteri Uncle Chai untuk program Korea Language Intensive Program (K-LIP) di UniKL. Ini adalah program pilihan puteri Uncle Chai sendiri. Walaupun dia berjaya mendapat tempat untuk Diploma Kimia Perindustrian di UiTM Arau dan Matrikulasi di Kolej Matrikulasi Gopeng, Perak

    Surat tawaran UiTM

    Surat tawaran matrikulasi


    Impian puteri kami untuk menyambung pelajaran ke Korea tidak dapat dibendung. Isteri Uncle Chai mencuba pelbagai cara untuk memujuk dia agar tidak memilih untuk melanjutkan pelajaran ke Korea, tetapi dia tetap dengan pilihan hatinya. Walaupun kami cuba menyogok dia dengan sebuah kereta Perodua Myvi baru jika dia memilih untuk belajar di Malaysia sahaja, dia tetap dengan pendiriannya. 

    Untuk Uncle Chai sendiri, sebagai ayah, walaupun hati sebak untuk melepaskan dia pergi belajar jauh tapi Uncle Chai tetap dengan pendirian Uncle Chai. Pendirian Uncle Chai sejak dahulu ialah Uncle Chai akan support dan make sure dia belajar course yang dia minat walaupun di luar negara. Uncle Chai tidak setuju dengan cara kerajaan yang memaksa pelajar belajar course yang mereka tidak minat dan apply. 

    Isteri Uncle Chai yang langsung tak mau melepaskan dia pergi belajar di luar negara. Naluri seorang ibu berlainan dengan ayah. Pelbagai perkara yang ibu fikirkan terutama perkara2 buruk dan negatif. Bermacam2 cara isteri Uncle Chai lakukan agar dia menukar fikiran. Bermacam cara juga isteri Uncle Chai lakukan untuk menghalang puteri kami keluar negara. 

    Kesian Uncle Chai tengok isteri Uncle Chai. Berhari2 dia menangis memikirkan anak tunggal kami akan pergi jauh meninggalkan kami. 


    Kasih ibu
    mengatasi segalanya. Walaupun hati dia sendiri terluka. Akhirnya demi kebahagiaan puteri kami, dia terpaksa berkorban hati dan perasaan. Dia terpaksa merelakan puteri kami melanjutkan pelajaran ke Korea. 

    Hari ini impian puteri kami menjadi kenyataan. Dia akan mendaftarkan diri di UniKL mengikuti program K-LIP. 
    K-LIP anjuran UniKL ini adalah jalan pintas atau express untuk ke Korea. Mana tidaknya, mereka hanya belajar 6 bulan di sini dan melanjutkan pengajian selama 6 bulan lagi di Korea. 

    UniKL juga ada menyediakan program pre-Korea. Program ini mengambil masa yang panjang iaitu selama 1 tahun 4 bulan. Selesai program Pre-Korea ini baru mereka akan ke sana. Dari segi yuran juga amat besar perbezaannya. Tentulah program express lebih mahal. Pre-Korea, keseluruhan program mereka dibuat di sini manakala K-LIP hanya separuh dibuat di sini. Selebihnya dihabiskan di Korea. Kedua2 program ini adalah self-sponsored. Maknanya tiada bantuan kewangan akan diberikan. 

    Kami pergi mendaftar bersama seorang lagi rakan puteri kami, Sofea. Dia juga terpengaruh untuk belajar di Korea. Ibubapa Sofea tidak dapat menghantar anak mereka mendaftar hari ini kerana sedang bercuti di Jepun. Selain Sofea, dua lagi rakan puteri kami juga akan mengambil program ini. So semuanya empat orang rakan termasuk puteri Uncle Chai. 

    Empat sahabat yang akan melanjutkan pelajaran ke Korea


    Uniknya keempat2 mereka ini telah berkawan sejak dari sekolah rendah. Mereka bersekolah bersama di SK Taman Tun Dr. Ismail (1), Kuala Lumpur dan SMK Damansara Utama, Petaling Jaya, Selangor. 

    Sofea adalah rakan baik puteri Uncle Chai semasa di sekolah rendah. Banyak pengalaman dan masa mereka bersama sepanjang di sekolah rendah. Mereka kekal sebagai rakan baik sehingga di tingkatan satu sekolah menengah. Entah kenapa hubungan mereka tidak seakrab sebelum itu bila masuk tingkatan dua. 

    Puteri Uncle Chai memilih rakan baik baru dan menjadi rapat dengan Aisha dan Shasha atau twins kami gelarkan mereka. Mereka memang twins pun sebenarnya. Identical. So jangan tanya Uncle Chai yang mana Aisha dan yang mana Shasha…haha. Walaupun begitu puteri kami masih kekal berkawan dengan Sofea cuma tidak serapat dahulu. 

    Selepas keputusan PMR Sofea kurang memberangsangkan, dia bertukar sekolah ke SMK Taman Tun Dr. Ismail untuk membolehkan dia masuk ke aliran Sains. Tak tau dimana silapnya. UPSR, Sofea dan Puteri Uncle Chai mendapat 5A. Untuk PMR pula, Puteri Uncle Chai mendapat 7A 1B manakala the twins mendapat straight As. Any how keempat2 mereka bukanlah asing antara satu sama lain. Telah mengenali diri masing2 11 tahun lamanya. Satu kelebihan bila mereka merantau menimba ilmu di negara orang nanti. 

    Kami antara yang terawal sampai di UniKL. Pendaftaran bermula jam 8:30 pagi. So Puteri Uncle Chai adalah orang pertama mendaftar untuk K-LIP. Tidak memeranjatkan bila student ID dia nombor 001

    Sementara mereka mendaftarkan diri, Uncle Chai dan isteri menjamu selera dengan sarapan yang disediakan oleh pihak UniKL. Semasa menjamu sarapan pagi inilah, mungkin kerana tersilap gigit atau popiah yang Uncle Chai makan terlalu liat, gigi geraham kiri Uncle Chai mula berasa sakit. Akibatnya Uncle Chai terpaksa menahan kesakitan sepanjang hari…huhu. 

    Sebelum program briefing dimulakan jam 10:30 pagi, Uncle Chai dan isteri mengambil kesempatan berbual2 dan bertanya soalan dengan seorang tenaga pengajar program K-LIP ini iaitu Mr. Q1. Uncle Chai tak pasti bagaimana eja nama dia. Untuk sebut tau la. Q1. Ejaan nama penuh Korea ni Uncle Chai tak tau….

    Banyak juga soalan yang kami ajukan termasuk hal sosial, pemakanan, percampuran, pembelajaran, universiti dan scholarship di Korea nanti. Isteri Uncle Chai nampaknya seperti berpuas hati dengan semua explaination dan jawapan yang diberikan oleh Mr. Q1. 

    Kyung Hee University, Korea


    Di Korea nanti, Puteri kami akan menyambung program K-LIP ini di Kyung Hee University. Salah satu University yang top di Korea. Terletak di tengah bandar Seoul. Korea mempunyai ratusan university. Tidak hairanlah mengikut kata Mr. Q1, hampir seluruh penduduk Korea mempunyai degree. Termasuk tukang sapu sampah dan pekerja bawahan. Mereka tidak hairan dengan degree. Mempunyai degree di Korea umpama menpunyai SPM di Malaysia. Semua orang ada degree. 

    Program briefing dimulakan dengan penerangan mengenai program Pre-Korea dahulu. Basically Pre-Korea ini hampir sama dengan K-LIP. Bezanya jumlah mata pelajaran yang diambil. Untuk K-LIP, penuntut hanya akan belajar core subject sahaja iaitu:

    1. K-LIP01 – Korean Language Proficency
    2. K-LIP02 – Speech Communications 
    3. K-LIP03 – Mathematics
    4. K-LIP04 – Intercultural Communications 

    Kesemuanya akan diajar dalam bahasa Korea. Kesemua subjects tersebut adalah subjects wajib untuk memohon belajar di universiti di sana. Minimum passing untuk layak ke universiti sana adalah Level 3. Untuk mendapatkan scholarship pula penuntut mesti memiliki sekurang2nya Level 5 atau yang tertinggi adalah Level 6

    Menurut Mr. Q1, untuk foreign students mendapat keputusan penuh Level 6 adalah agak sukar kerana jika seseorang students mendapat Level 6, penguasaan Bahasa Korea mereka adalah amat baik. Tahap percakapan mereka sehingga tidak dapat dibezakan samada mereka orang Korea atau bukan. Seperkara lagi yang menyukarkan untuk mendapat Level 6 adalah bab kesusasteraan. Kesusasteraan Melayu pun budak Melayu sendiri susah nak score apatah lagi bahasa asing….

    Wah…panjang dah post Uncle Chai ni. Uncle Chai masukan sekali serba sedikit info tentang K-LIP tu yang jadi panjang. Ingatkan nak buat post berlainan tentang program K-LIP ni, tapi takut tak ada masa so Uncle Chai masukan sekalilah. Kalau ada masa Uncle Chai buat post khas untuk K-LIP

    Apa perbezaan K-LIP dan Pre-Korea? Selain dari jangka masa yang berbeza untuk ke Korea bagi kedua2 program ini, perbezaan yang paling Utama adalah recognition atau pengiktirafan. K-LIP hanya diiktiraf oleh universiti2 Korea sahaja. Pre-Korea pula diiktiraf oleh University2 tempatan. Maknanya penuntut K-LIP tak boleh gunakan sijil mereka untuk sambung belajar locally tetapi sijil Pre-Korea boleh gunakan sijil mereka untuk sambung belajar di IPTS di Malaysia. Sebab itu Pre-Korea belajar banyak subjects selain subjects yang dipelajari penuntut K-LIP. Kerana itu juga tempoh pembelajaran mereka panjang. 

    Kesemuanya seramai 15 pelajar mendaftar hari ini. 9 untuk K-LIP dan selebihnya untuk Pre-Korea. Jumlah penuntut untuk setiap pengambilan program2 ini adalah seramai 15 orang maksima sahaja. 

    Untuk membaca dan mengetahui lebih lanjut tentang K-LIP dan Pre-Korea ini boleh baca di sini (link belum aktif)

    Untuk Puteri Uncle Chai, tahniah diucapkan kerana berpeluang untuk mengikuti program yang diinginkannya. Study hard. Never forget your parents sacrifices especially Mom’s. Always syukur to Allah with what you have. Come back with your degree. We love you 

    Students yang mendaftar untuk K-LIP & FiST June 2016


       
      5 Comments

      Posted by on June 1, 2016 in Daughter, Family

       

      Tags: , , , , , , , , , , , , ,