RSS

Monthly Archives: February 2014

Life begins at 40

20140228-095543.jpg
Sempena hari lahir isteri tercinta Uncle Chai yang jatuh pada hari ini, Uncle Chai ingin berkongsi satu artikel yang Uncle Chai jumpa di Facebook. Uncle Chai tak pasti siapa penulis asalnya. Moga kita mendapat manfaat daripada posting ini. Iqra’…..

Ramai tidak sedar dalam al-Quran ada menyentuh tentang usia ini. Tentu ada yang sangat penting, perlu diperhatikan dan diambil serius akan perkara ini. Allah swt. berfirman,

حَتَّى إَذَا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَبَلَغَ أَرْبَعِيْنَ سَنَةً قَالَ رَبِّ أَوْزِعْنِى أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِى أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَصْلِحْ لِى فِى ذُرِّيَّتِى إِنِّى تُبْتُ إِلَيْكَ وَإِنِّى مِنَ الْمُسْلِمِيْنَ

“Apabila dia telah dewasa dan usianya sampai empat puluh tahun, ia berdoa, “Ya Tuhanku, tunjukkanlah aku jalan untuk mensyukuri nikmat Engkau yang telah Engkau berikan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku dapat berbuat amal yang soleh yang engkau redhai; berilah kebaikan kepadaku dengan (memberi kebaikan) kepada anak cucuku. Sesungguhnya aku bertaubat kepada Engkau dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang muslim.” (al-Ahqaf: 15)

Usia 40 tahun disebut dengan jelas dalam ayat ini. Pada usia inilah manusia mencapai puncak kehidupannya baik dari segi fizikal, intelektual, emosi, mahupun spiritualnya. Benar-benar telah meninggalkan usia mudanya dan melangkah ke usia dewasa yang sebenar.

Doa yang terdapat dalam ayat tersebut dianjurkan untuk dibaca oleh mereka yang berusia 40 tahun dan ke atas. Di dalamnya terkandung penghuraian yang jelas bahawa mereka; telah menerima nikmat yang sempurna, kecenderungan untuk beramal yang positif, telah mempunyai keluarga yang harmoni, kecenderungan untuk bertaubat dan kembali kepada Allah

Pada ayat yang lain, firman Allah;

أَوَلَمْ نُعَمِّرْكُمْ مَا يَتَذَكَّرُ فِيْهِ مَنْ تَذَكَّرَ وَجَاءَكُمُ النَّذِيْرُ

Apakah Kami tidak memanjangkan umurmu dalam tempoh yang cukup untuk berfikir bagi orang-orang yang mahu berfikir, dan (apakah tidak) datang kepadamu pemberi peringatan? (al-Fathir: 37)

Menurut Ibnu Abbas, Hasan al-Bashri, al-Kalbi, Wahab bin Munabbih, dan Masruq, yang dimaksud dengan “umur panjang dalam tempoh yang cukup untuk berfikir” dalam ayat tersebut tidak lain adalah ketika berusia 40 tahun.

Menurut Ibn Kathir, ayat ini memberikan petunjuk bahawa manusia apabila menjelang usia 40 tahun hendaklah memperbaharui taubat dan kembali kepada Allah dengan bersungguh2.

Apabila itu berlaku menjelang usia 40 tahun, maka Allah memberikan janjiNya dalam ayat selepas itu: (maksudnya) Kematangan.

Usia 40 tahun adalah usia matang untuk kita bersungguh-sungguh dalam hidup. Mengumpulkan pengalaman, menajamkan hikmah dan kebijaksanaan, membuang kejahilan ketika usia muda, lebih berhati-hati, melihat sesuatu dengan hikmah dan penuh penelitian. Maka tidak hairan tokoh-tokoh pemimpin muncul secara matang pada usia ini. Bahkan Nabi s.a.w, seperti yang disebut oleh Ibn ‘Abbas:

“Dibangkitkan Rasulullah s.a.w pada usia 40 tahun” (riwayat al-Bukhari).
Nabi Muhammad saw. diutus menjadi nabi tepat pada usia 40 tahun. Begitu juga dengan nabi2 yang lain, kecuali Nabi Isa as. dan Nabi Yahya as.

Banyak negara menetapkan untuk menduduki jabatan2 elit seperti ketua negara, disyaratkan bakal calon harus telah berusia 40 tahun. Masyarakat sendiri mengakui prestasi seseorang mantap tatkala orang itu telah berusia 40 tahun. Soekarno menjadi presiden pada usia 44 tahun. Soeharto menjadi presiden pada umur 46 tahun. J.F. Kennedy 44 tahun. Bill Clinton 46 tahun. Paul Keating 47 tahun. Sementara Tony Blair 44 tahun.

Mengapa umur 40 tahun begitu penting.

Menurut Ibnu Qayyim Al-Jauziyah usia manusia diklasifikasikan menjadi 4 (empat) period, iaitu
1. Kanak-kanak ( sejak lahir hingga akil baligh )
2. Muda atau syabab ( sejak akil baligh hingga 40 tahun )
3. Dewasa ( 40 tahun hingga 60 tahun )
4. Tua atau syaikhukhah ( 60 tahun hingga mati )

Usia 40 tahun adalah usia ketika manusia benar-benar meninggalkan masa mudanya dan beralih kepada masa dewasa penuh. Kenyataan yang paling menarik pada usia 40 tahun ini adalah meningkatnya minat seseorang terhadap agama sedangkan semasa mudanya jauh sekali dengan agama. Seolah-olah macam satu fitrah di usia ini ramai yang mula menutup aurat dan mendekati kuliah-kuliah agama.

Salah satu keistimewaan usia 40 tahun tercermin dari sabda Rasulullah saw.,

لعَبْدُ الْمُسْلِمُ إِذَا بَلَغَ أَرْبَعِيْنَ سَنَةً خَفَّفَ اللهُ تَعَالَى حِسَابَهُ ، وَإِذَا بَلَغَ سِتِّيْنَ سَنَةً رَزَقَهُ اللهُ تَعَالَى الْإِنَابَةَ إِلَيْهِ ، وَإِذَا بَلَغَ سَبْعِيْنَ سَنَةً أَحَبَّهُ أَهْلُ السَّمَاءِ ، وَإِذَا بَلَغَ ثَمَانِيْنَ سَنَةً ثَبَّتَ اللهُ تَعَالَى حَسَنَاتِهِ وَمَحَا سَيِّئَاتِهِ ، وَإِذَا بَلَغَ تِسْعِيْنَ سَنَةً غَفَرَ اللهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ وَمَا تَأَخَّرَ وَشَفَّعَهُ اللهُ تَعَالَى فِى أَهْلِ بَيْتِهِ ، وَكَتَبَ فِى السَّمَاءِ أَسِيْرَ اللهِ فِى أَرْضِهِ – رواه الإمام أحمد

“Seorang hamba muslim bila usianya mencapai 40 tahun, Allah akan meringankan hisabnya (perhitungan amalnya). Jika usianya mencapai 60 tahun, Allah akan memberikan anugerah berupa kemampuan kembali (bertaubat) kepadaNya. Bila usianya mencapai 70 tahun, para penduduk langit (malaikat) akan mencintainya. Jika usianya mencapai 80 tahun, Allah akan menetapkan amal kebaikannya dan menghapus amal keburukannya. Dan bila usianya mencapai 90 puluh tahun, Allah akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan dosa-dosanya yang dahulu, Allah juga akan memberikan pertolongan kepada anggota keluarganya, serta Allah akan mencatatnya sebagai tawanan Allah di bumi. (riwayat Ahmad)

Hadis ini menyebut usia 40 tahun paling awal memiliki komitmen terhadap penghambaan kepada Allah swt. sekaligus konsisten terhadap Islam, maka Allah swt. akan meringankan hisabnya. Orang yang usianya mencapai 40 tahun mendapatkan keistimewaan berupa hisabnya diringankan. Tetapi umur 40 tahun merupakan saat harus berhati2 juga. Ibarat waktu, orang yang berumur 40 tahun mungkin sudah masuk senja. Abdullah bin Abbas ra. dalam suatu riwayat berkata, “Barangsiapa mencapai usia 40 tahun dan amal kebajikannya tidak mantap dan tidak dpt mengalahkan amal keburukannya, maka hendaklah ia bersiap-siap ke neraka.”

Imam asy-Syafi’i tatkala mencapai usia 40 tahun, beliau berjalan sambil memakai tongkat. Jika ditanya, jawab beliau, “Agar aku ingat bahwa aku adalah musafir. Demi Allah, aku melihat diriku sekarang ini seperti seekor burung yang dipenjara di dalam sangkar. Lalu burung itu lepas di udara, kecuali telapak kakinya saja yang masih tertambat dalam sangkar. Komitmenku sekarang seperti itu juga. Aku tidak memiliki sisa2 syahwat untuk menetap tinggal di dunia. Aku tidak berkenan sahabat-sahabatku memberiku sedikit pun sedekah dari dunia. Aku juga tidak berkenan mereka mengingatkanku sedikit pun tentang hiruk pikuk dunia, kecuali hal yang menurut syara’ lazim bagiku. Di antara aku dan dia ada Allah.”

Lantas, apa yang harus kita lakukan menginjak usia 40 tahun?
1. Meneguhkan tujuan hidup
2. Meningkatkan daya spiritual
3. Menjadikan uban sebagai peringatan
4. Memperbanyak bersyukur
5. Menjaga makan dan tidur
6. Menjaga istiqamah dalam ibadah.

Jika ada yang mengatakan bahawa: Life began at forty, saya cenderung berpendapat kehidupan yang dimaksudkan ialah kehidupan terarah kepada mendekatkan diri kepada penciptaNya dengan sebenar-benarnya. Tetapi satu perkara yang kita harus sentiasa sedar bahawa kematian memanggil kita bila-bila masa tanpa tanda, tanpa alamat dan tanpa mengira usia. Jika kita beranggapan harus menunggu usia 40 tahun untuk baru memulakan kehidupan yang dimaksudkan di atas, maka rugi dan sia-sia lah hidup kita jika umur kita tidak panjang.

Maksud sabda Nabi Muhammad S.A.W ,” Orang yang bijak adalah orang yang selalu mengingati mati”.

Ramai manusia tertipu dengan keindahan dunia dan isinya yang bersifat sementara. Sejak Nabi Adam as. sehingga kini, kesemuanya telah kembali kepada Allah swt. tidak kira kaya atau miskin, berpangkat atau tidak. Mengingati mati bukan bermakna kita akan gagal di dunia tetapi dengan mengingati mati kita akan menjadi insan yang berjaya di dunia dan di akhirat. janganlah menunggu sehingga esok untuk membuat persediaan menghadapi kematian, kerana mati boleh datang pada bila-bila masa..

NOTA: Selamat menyambut Hari Ulangtahun my beloved wife. Moga dipanjangkan umur didalam kerahmatan Allah SWT dan dimurahkan rezeki serta sentiasa berbahgia selalu. Moga diberikan kesihatan tubuh badan yang berpanjangan untuk terus beribadah kepada Allah. Your life have just begun, bukan kehidupan dunia yang penuh tipu daya dan keindahan dan keseronokan yang sementara ini tetapi kehidupan yang lebih terarah kepada mempersiapkan diri untuk kehidupan yang kekal di akhirat nanti. Moga kita sekeluarga akan dipertemukan semula di syurga nanti. Our daughter Fahiera and I love you very very much. You are the greatest mother and wife in this whole wide world. Happy birthday from us. I wanna grow old with you. Lots of love and kisses from your hubby – Uncle Chai

20140228-095755.jpg

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on February 27, 2014 in Uncategorized

 

Bagaimana Menukar Password Unifi

Uncle Chai mempunyai masalah dengan kecurian penggunaan wifi di restoran Uncle Chai baik oleh orang ramai mau pun oleh pekerja2 sendiri dan pekerja2 jiran. Apa yg selalu Uncle Chai lakukan untuk mengelakan kecurian penggunaan tersebut, Uncle Chai akan off router.

Tetapi bila router off masalah lain pula timbul. Uncle Chai tak dapat nak akses CCTV. Setahu Uncle Chai hanya TM sahaja yg boleh tukar password Unifi dan kita dikenakan caj untuk itu.

Tak berpuas hati Uncle Chai cuba Google samada kita boleh menukar password Unifi kita sendiri. Rupanya memang kita boleh tukar password Unifi kita. Uncle Chai kongsikan cara2 untuk menukar password Unifi untuk mereka2 yang tidak tahu.

Langkah 1: Login Pada Router

Pertama kita perlu login pada router kita. Untuk tujuan ini buka Internet Explorer atau Firefox atau Chrome atau apa juga web browser yang anda gunakan untuk mengakses internet.

Kemudian taip http://192.168.0.1 dalam address bar untuk melayari web server router. Router kita sebenarnya mempunyai web page sendiri yang membolehkan kita configure router kita tetapi web page ini hanya dapat diakses dan dilihat didalam home network kita sahaja so jangan takut ianya digodam.

20140213-020907.jpg

Bila kita memasuki web page browser itu kita akan dapat melihat apa yang tertera spt gambar di atas. Masukkan admin untuk username. Untuk password pula gunakan default password yg diberikan Unifi. Jika anda tidak pasti apakah passwordnya lihat dibawah router yg dibekalkan Unifi dan cari 8 digit PIN. Tetapi jangan keliru dgn password Unifi pula. Password router ini hanya untuk mengakses router sahaja. Untuk kes router Uncle Chai ianya tertera Leave Blank jadi Uncle Chai tak perlu memasukan apa2 password.

Langkah 2: Akses Wireless Setup Configuration

20140213-021005.jpg

Bila kita sudah logged onto router kita klik pada butang Wireless Setup menu pada sebelah kiri.

Langkah 3: Manual Wireless Configuration

20140213-021053.jpg

Kemudian cari dan klik Manual Wireless Connnection Setup. Ini akan membawa kita ke manual configuration page untuk setting Wi-Fi kita.

Langkah 4: Tukar Password

20140213-021255.jpg

Sekarang pergi ke bawah page tersebut dan cari dimana WPA/WPA2 Network Key berada. Disinilah tempatnya anda menukar password Unifi anda daripada yang sedia ada kepada yang baharu. Disini juga anda boleh melihat password lama Unifi anda jika anda terlupa.

Cara penukaran password ini adalah untuk standard Dlink dir-615 router, tetapi secara umumnya ianya sama dengan router-router yang lain. Anda hanya perlu mencari lebih sedikit dalam administrator panel untuk router lain.

Untuk mengelakan kita daripada terlupa password baru Unifi yang telah ditukar tadi, Uncle Chai cadangkan tulis dan lekatkan dibawah router untuk rujukan.

Selain password kita juga boleh menukar Wireless Network Name atau SSID. SSID untuk restoran Uncle Chai yang diberikan secara default oleh Unifi ialah fairuz. Uncle Chai telah menukarnya kepada yang lebih dekat dengan identiti restoran Uncle Chai iaitu Nama restoran FaiRuzKitchen.

Akhir sekali klik pada butang Save Settings dan reboot untuk langkah keselamatan.

Sekarang semua peranti yang telah diset menggunakan password lama perlu memasukan password baru ini.

Mudah bukan? Uncle Chai tak sangka ianya semudah itu dan boleh dilakukan sendiri. Kalau Uncle Chai tau dah lama Uncle Chai selalu tukar password untuk mengelakan kecurian penggunaan.

Untuk keselamatan tambahan Uncle Chai menasihatkan anda untuk menukar juga admin password untuk router anda.

Sekarang bila dah tau dan berjaya menukar password Unifi restoran Uncle Chai, tak perlu lagi Uncle Chai takut2 berlaku kecurian penggunaan terutama oleh pekerja sendiri dan pekerja jiran. Mereka ni kerap leka melayari internet semasa bekerja.

 
23 Comments

Posted by on February 13, 2014 in Technology

 

Tags: , , , ,

Melawat Ipar Kemalangan

Semalam Uncle Chai sekeluarga pulang ke kampung isteri Uncle Chai di Batu Pahat untuk melawat adik isteri Uncle Chai yang kemalangan kira2 3 minggu lalu. Adik ipar Uncle Chai dirempuh motorsikal lain ketika dia keluar dari simpang. Keadaannya agak parah kerana mengalami kecederaan teruk di kepala.

20140207-133455.jpg

Penunggang yg merempuh adik ipar Uncle Chai hanya mengalami kecederaan ringan sahaja. Menurut cerita, adik ipar Uncle Chai tidak mengenakan topi keledarnya dengan betul dan topi keledarnya tercampak akibat rempuhan tersebut yang mangakibatkan dia mengalami kecederaan kepala yg parah.

20140207-133505.jpg

Berlaku pendarahan pada otaknya dan dia dipindahkan ke Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru pada malam itu juga untuk menjalani pembedahan. Kebetulan anak ipar Uncle Chai itu bekerja dengan Uncle Chai sementara menunggu keputusan SPM so isteri Uncle Chai terpaksa bergegas balik ke kampung pada hari itu juga.

Uncle Chai hanya sempat melawat beliau 2 minggu lepas di HSA JB. Uncle Chai buat 1/2 day trip ke JB. Ambil 1st flight dari LCCT jam 8:45 pagi dan tiba di Senai jam 9:30. Pulang ke KL dgn flight jam 12:30. Berebut2 juga Uncle Chai mengejar masa dari airport ke hospital dan kembali ke airport. Lucky masa tu ada kawan yg terpaksa menunggu dan mengambil Uncle Chai daripada airpot. Nasib baik juga masa tu Trafik ke hospital dan airport tak sesak.

Pagi ini kami bergerak ke kampung jam 10 am. Isteri Uncle Chai yg drive balik. Uncle Chai terlalu penat dan mengantuk selepas bekerja malam semalam. Sesekali jadi big boss duduk dibelakang sedap juga. Tambahan supirnya cewek pulak tu. Uncle Chai tidur sepanjang jalan. Boleh tahan Laju juga isteri Uncle Chai drive. Kami sampai di BP kira2 2 jam kemudian.

20140207-111013.jpg

Kami terus ke rumah mertua utk mengambil ibu dan bapa mertua Uncle Chai untuk pergi bersama ke hospital.

Not bad juga hospital baru Batu Pahat ni yang diberi nama Hospital Sultanah Nora Ismail mengambil nama Nenda Sultan sekarang. Cantik dan selesa seperti private hospital. Memang selesa. Mungkin kerana hospital baru kot. Designnya memang mirip sebuah private hospital. Amat selesa. Uncle Chai bagi 4 Bintang drp 5.

20140207-111813.jpg

20140207-112003.jpg

20140207-112022.jpg

20140207-112034.jpg

20140207-112046.jpg

Adik ipar Uncle Chai telah beransur pulih. Dia tidak Lagi koma. Sudah boleh membuka mata dan melihat kami yg datang. Samada dia betul2 sedar seperti normal dan mengenali kami yg datang, kami tak tau. Dia tidak mampu untuk bertutur mungkin kerana tebukan dilehernya.

Keadaannya amat menyedihkan. Kepalanya yang dibedah masih sesekali berdarah. Tetapi keadaan muka dan tubuh badannya telah kembali susut tidak seperti semasa Uncle Chai melawatnya 2 minggu lepas. Badannya bengkak dan kepala serta mukanya membengkak seperti belon. Agak sukar untuk mengenalinya waktu itu.

20140207-112918.jpg

20140207-112933.jpg

20140207-112950.jpg

20140207-113011.jpg

20140207-113024.jpg

20140207-113039.jpg

Kasihan sungguh Uncle Chai melihat keadaan dia. Menurut doktor yg merawatnya, mereka akan X-ray kepala pada hari Ahad ini untuk mengetahui punca pendarahan di kepalanya samada luaran di kulit kepala akibat pembedahan atau dari dalam. Jika pendarahan tersebut datang dari dalam kepalanya, dia akan dihantar balik ke HSA JB untuk pembedahan sekali lagi.

Ya Allah. Azabnya kami mendengar. Tuan punya badan hanya Allah yg tau. Beliau akan menjalani proses pemulihan yang panjang. Menurut doktor juga untuk beliau kembali seperti dulu seperti kita yang normal ini akan mengambil masa yang Panjang dengan pelbagai rawatan susulan. Mungkin dia akan bedridden utk tempoh yg lama.

Jika dalam Bahasa insurance dia sudah dikira permanent disability. Sedih mengenangkan nasib dirinya dan keluarganya. Hanya isterinya yang akan menjadi punca rezeki utk menanggung keluarga. Beliau mempunyai 4 orang anak. 2 orang sedang menunggu keputusan SPM, seorang menuntut di tingkatan 3 dan yang kecil baru dalam tadika.

Sepanjang Uncle Chai mengenali beliau sejak mula berkahwin dengan isteri Uncle Chai, beliau telah banyak diuji Allah. Memang pelbagai ujian yang Allah berikan padanya dan keluarganya. Sedih juga jika Uncle Chai ingat kembali ujian2 yang Allah berikan padanya dan keluarganya. Beliau bernasib baik kerana anak2nya semuanya pandai dan berjaya dalam Pelajaran.

Beliau pun bukan seorang yang senang. Pelajaran hanya sekadar Sekolah menengah. Bekerja sebagai pemandu. Itu pun tidak menentu Selalu bertukar2 majikan. Tetapi beliau mempunyai hati yang baik walaupun orangnya agak keras.

Lebih Uncle Chai sedih bila memikirkan nasib dia dan keluarganya selepas ini. Uncle Chai hanya mendoakan agar dia akan dapat pulih seperti sedia kala seperti kita yang normal ini.

Kasihan kepada anak2nya yang semuanya masih bersekolah. Kos rawatan dirumah selepas dia keluar nanti juga tinggi. Doktor memberitahu isteri Uncle Chai dia memerlukan tilam khas untuk mengelakan kecederaan pada bahagian belakang badannya akibat berbaring dalam jangka masa yg lama. Dia juga perlukan mesin penyedut untuk membersihkan kerongkongnya yang telah siap ditebuk itu. Selain itu pelbagai peralatan physiotherapy diperlukan untuk proses penyembuhan.

Not to mention perhatian dan bantuan yang akan sentiasa diperlukannya sepanjang beliau bedridden. Jika orang berada mereka boleh employ private nurse untuk membantu melakukan semua kerja2 tersebut tetapi untuk orang biasa seperti adik ipar Uncle Chai ini, dia cuma mengharapkan keluarganya sahaja untuk menjaganya nanti.

Nasib baik juga kedua2 mertua Uncle Chai masih hidup. Tetapi setiap orang ada jadual aktiviti masing2. Isterinya perlu bekerja untuk meneruskan kehidupan keluarganya. Mertua juga bukannya boleh full time menjaga. Mereka juga ada aktiviti2 kemasyarakatan dan keagamaan yang dilakukan. Adik beradik juga ada kehidupan masing2. Sesekali bolehlah datang membantu. Anak2 pula sibuk dengan pelajaran.

Memang sedih mengenangkan nasibnya nanti. Ianya menjadi iktibar kepada diri Uncle Chai. Semuanya adalah qada’ dan qadar Allah. Asbabnya…? Tidak menggunakan topi keledar dgn cara yg betul. Kecil dan nampak remeh asbabnya tetapi akibatnya Amat besar.

Marilah kita sama2 mendoakan adik ipar Uncle Chai ini dapat pulih seperti dahulu secepat mungkin. Kepada keluarganya, tabahkanlah hati menempuh ujian Allah ini.

Sesungguhnya Allah tidak akan memberikan hambaNya sesuatu ujian yang tidak tertanggung oleh hambaNya itu

Marilah kita mendoakan agar keluarga ini dapat kembali menikmati kehidupan bahagia mereka seperti dahulu secepat mungkin. AAMIIN…..

20140207-132638.jpg

20140207-132650.jpg

20140207-132704.jpg

 
Leave a comment

Posted by on February 7, 2014 in Family, Kesihatan