RSS

Monthly Archives: May 2017

Group K-LIP Berpuasa di Korea

Assalamualaikum semua. Hari ini ialah hari pertama berpuasa untuk tahun 2017 ini. Uncle Chai agak sedih puasa tahun ini kerana inilah kali pertama, seumur hidup kami, kami berpuasa tanpa puteri kami. Nothing special puasa hari pertama untuk Uncle Chai especially tanpa anak tunggal kami. So Uncle Chai bukan nak bercerita tentang pengalaman puasa hari pertama  Uncle Chai tetapi puasa pertama puteri kami di perantauan. 

Untuk tiga minggu puteri Uncle Chai akan berpuasa sendirian di Korea sebelum dia pulang menyambut Hari Raya bersama kami. Dia dan rakan2 K-LIP lain kecuali seorang, akan pulang bercuti pada 18 Jun nanti. Kebetulan mereka bercuti untuk dua minggu. So dapatlah mereka berada seminggu sebelum raya dan seminggu selepas raya di Malaysia. 12 hari to be exact mereka akan berada di Malaysia. Mereka akan kembali ke Korea pada 1 Julai. 

Puasa di Korea lebih panjang berbanding di Malaysia. Kebetulan mereka sudah memasuki summer atau musim panas sekarang so siang lebih panjang berbanding malam. 

Waktu subuh di Korea sekarang ialah jam lebih kurang 3:30 pagi. Manakala waktu maghrib sama dengan kita jam 7 lebih. Mereka berpuasa selama 16 jam lebih! 


Semalam puteri Uncle Chai sangat excited kerana untuk pertama kali dia bersahur sendiri. Sebelah petang mereka ke Ittaewon untuk membeli stok makanan halal. Mereka sampai ke hostel jam 11 malam dan terus memasak untuk sahur. Puteri Uncle Chai masak simple untuk dia bersahur. Just omelet dengan nasi dan cili serta kimchi. 

Memandangkan subuh jam 3:30 pagi, puteri Uncle Chai bersahur jam 2 lebih sebelum tidur sebentar dan bangun semula untuk solat subuh. 

Mereka bernasib baik kerana ibu salah seorang rakan pelajar berada di Korea untuk menghantar stok makanan raya untuk anaknya. Dia sampai semalam. Stok makanan raya perlu dihantar kerana anak dia iaitu Sofea tidak bersama yang lain pulang ke Malaysia menyambut raya. Dia menyambung pelajaran untuk 3 bulan di Ewha Women University. 

Sebelum ke Korea, pelajar2 K-LIP menyertai pertandingan Public Speaking yang dianjurkan Kedutaan Korea di University Bandar Utama. Sofea memenangi Grand Prize dan hadiahnya ialah Scholarship untuk 3 bulan belajar di Ewha University. Itulah sebabnya dia tidak pulang bersama lain semasa raya nanti. 

Ibu Sofea memasakan juadah berbuka hari pertama untuk mereka. Mereka dihidangkan ayam goreng berempah beserta nasi himpit dan kuah kacang. Dah macam juadah raya pulakkan….hehe. 


Mereka berbuka secara berjemaah di bilik Sofea. Selesai makan mereka dihidangkan pula kuih raya……


Haha…memang dah macam sambut raya awal pulak. Takut nanti semua stok habis sebelum raya. Kesian Sofea dah tak ada makanan masa raya nanti. Dah la tinggal seorang diri raya nanti. 

Anyway kami parents berterima kasih kepada ibu Sofea kerana memasak untuk juadah berbuka hari pertama untuk anak2 kami. 

Jam 10:00 malam tadi puteri Uncle Chai dah tidur. Awal sungguh. Hari2 biasa dia tidur jam 12. Terpaksalah tidur awal untuk bangun sahur jam 2 nanti. Malam disana pendek sekarang. Jam 2 kita disini masih sedap lena. Kalau bangun Qiamulail pun pukul 4 nanti. 

So Itulah serba sedikit pengalaman pelajar2 K-LIP berpuasa di perantauan untuk pertama kali dalam hidup mereka. Jika hari2 biasa masing2 masak makanan sendiri tapi sepanjang bulan puasa ini mereka merancang untuk memasak beramai2 dan berbuka puasa beramai2. 

Tak jadi masalah untuk masak dan makan bersama kerana bilik mereka semua bersebelahan sahaja. 

Untuk kami parents disini, kami harap mereka tabah berpuasa dalam jangkamasa yang panjang daripada kebiasaan mereka. Next kami hanya tunggu mereka pulang ke pangkuan kami pada 18 Jun nanti. 

Sekian sahaja untuk post ini. Jumpa lagi dalam post yang akan datang. 

 
Leave a comment

Posted by on May 28, 2017 in Daughter, KLIP, Korea

 

Tags: , , , ,

Blogging to Vlogging

Blogging to Vlogging

Assalamualaikum semua. 

Uncle Chai kurang update blog ini lately. Banyak sebabnya. Antaranya kerana kesuntukan masa dan Uncle Chai lebih aktif vlogging sekarang. 

Apa itu vlogging? Mungkin vlogging ini masih baru untuk kita rakyat Malaysia tapi vlogging adalah sesuatu yang telah lama meletup di Amerika dan Eropah. 

Vlogging adalah blog dalam bentuk video. Tak perlu menulis, hanya rakamkan sahaja cerita yang hendak kita kongsikan. Ramai yang melakukan daily vlogging. Mereka menceritakan apa yang mereka lakukan setiap hari. 

Uncle Chai tidaklah sampai buat daily vlogging kerana ia mengambil masa yang banyak. Untuk shoot video memang tak makan masa. Just shoot sahaja apa yang kita buat. Tetapi untuk proses editing dan membuatkan VLOG kita menarik selain pilihan lagu yang sesuai juga mengambil masa. Secara purata untuk proses editing video mengambil masa lebih kurang 4 jam untuk editing yang biasa2. Kalau Nak lebih menarik dan profesional akan mengambil masa yang lebih panjang. 

Uncle Chai hanya akan VLOG bila ada sesuatu yang menarik yang hendak Uncle kongsikan. Contoh seperti kepulangan puteri Uncle Chai dari Korea bercuti untuk seminggu. Boleh tengok VLOG tersebut di link ini Daughter Back For Holiday

Why not you all subscribe ke YouTube channel Uncle Chai dengan klik pada link ini Uncle Chai TV

Okay, thats it for this entry. Jumpa lagi di entri2 lain… 

 
Leave a comment

Posted by on May 1, 2017 in Cerita ku, Family, Myself, Vlog

 

Tags: , , , ,