RSS

Monthly Archives: December 2013

Keputusan PMR Bocor?

Benarkah ramai calon2 yg menduduki PMR 2013 telah pun mengetahui keputusan PMR mereka? Keputusan PMR boleh disemak secara online pada hari Selasa malam yang lalu.

Berita keputusan bocor ini tersebar luas di laman2 sosial terutama twitter. Puteri Uncle Chai yang memang aktif bertwitter sempat menyemak keputusannya. Ramai kawan2nya yang lain yang aktif twitter juga dapat menyemak keputusan mereka.

Bila Uncle Chai diberitahu oleh puteri Uncle Chai tentang perkara ini, laman semakan tersebut telah pun di disable. Tak dapat Uncle Chai nak semak keputusannya. Tetapi puteri Uncle Chai sempat utk print screen keputusan yang dapat dilihatnya tadi.

20131220-091906.jpg

Walaupun keputusan yang berjaya di print screen oleh puteri Uncle Chai menunjukan dia mendapat keputusan yang diluar jangkaan namun Uncle Chai menasihatinya agar tidak mempercayai keputusan bocor yang dilihatnya itu. Uncle Chai tak mau dia kecewa jika keputusan sebenarnya tidak sebegitu.

Lupakan tentang keputusan yang diperolehi oleh puteri Uncle Chai. Itu bukan persoalan pokok yang mahu Uncle Chai kongsikan disini. Apa yang Uncle Chai ingin kongsikan adalah benarkah keputusan PMR 2013 telah bocor secara tidak sengaja?

20131219-062800.jpg

Jika dilihat kepala tajuk keputusan ianya tertera perkataan UPSR. Persoalannya kenapa bila dimasukan nombor kad pengenalan dan angka giliran dan di klik butang papar keputusan, keluar keputusan PMR bukan UPSR.

Berbagai persoalan yang timbul dalam kepala Uncle Chai. Jika benar apa yang dilihat oleh puteri Uncle Chai adalah keputusan sebenar, bagaimana ia boleh bocor? Adakah mungkin ketika kakitangan Kementerian Pendidikan atau Lembaga Peperiksaan yang bertanggungjawab memasukan keputusan PMR ke dalam system, terlupa untuk disable button Papar Keputusan?

Puas Uncle Chai memikirkan bagaimana keputusan boleh diperolehi. Hanya alasan yang Uncle Chai fikir seperti di atas yang berkemungkinan. Jika begitu, betapa cuainya kakitangan2 yang memasukan data keputusan tersebut.

Pihak Kementerian Pelajaran atau Lembaga Peperiksaan yang dipertanggungjawabkan memasukan data keputusan wajib memandangkan serious kecuaian ini jika benar keputusan telah bocor. Bagaimana kecuaian atau kesilapan mudah boleh mereka lakukan?

Post ini adalah berbentuk persoalan dan bukannya tuduhan. Setelah keputusan diperolehi jam 10 nanti dan puteri Uncle Chai memperolehi keputusan yang sama seperti yang terpapar di laman semakan MOE Selasa lalu, barulah Uncle Chai akan kupas secara lebih mendalam lagi. Uncle Chai juga akan menyemak dengan kawan2 puteri Uncle Chai yang sempat melihat keputusan bocor tempoh hari.

Tunggukan update Uncle Chai tentang isu ini. For the time being wish my daughter and I good luck.

 
Leave a comment

Posted by on December 19, 2013 in Uncategorized

 

Tags: , , , , ,

Cuci Darah: 2nd Ozone Therapy

Jika dua minggu yang lalu Uncle Chai dan isteri tercinta telah melakukan Ozone Therapy kami yang pertama, hari ini kami menjalani therapy sessi yang kedua pula daripada 10 sessi therapy yang sepatutnya kami lakukan. Untuk membaca tentang pengalaman pertama therapy kami itu Sila klik SINI.

Seperti sessi pertama, hari ini juga kami mengambil cuti. Selain bercuti utk menjalani ozone therapy ini, kami juga mengambil kesempatan untuk meluangkan masa sekeluarga.

Sebelah tengah hari kami keluar ke One Utama untuk lunch dan window shopping sementara menunggu jam 5:30 petang untuk menonton filem kegemaran anak Uncle ChaiHunger Game.

20131204-042641.jpg

Memang seronok bila hanya kami bertiga sahaja yang menonton filem ini. So we have the whole Gold Class Hall to ourselves. Dah macam panggung wayang sendiri….

20131204-042913.jpg

To my surprise filem ni Panjang pulak. Durasi filem ini selama 2 jam 26 minit minit! Uncle Chai bukan takut boring walaupun durasi filem ini Panjang kerana Uncle Chai juga meminati filem ini terutama pelakon utamanya Jennifer Lawrance tapi Uncle Chai takut kami akan lewat untuk temujanji Ozone Therapy pada jam 8:00 malam.

Jam 7:30 Uncle Chai menghantar SMS ke Wellness Center mengatakan kami akan lewat sedikit. Cerita ini habis jam 8:15. Kami terus bergegas untuk ke Wellness Center yang terletak di Wangsa Maju. Semasa kami dalam perjalanan, pihak Wellness Center menghubungi kami kerana kami telah pun lewat hampir 40 minit. Nasib baik mereka sedia menunggu hingga kami sampai.

Kami sampai di Wellness Center kira2 jam 9 malam. Seperti biasa kami dihidangkan dengan minuman dahulu. Puteri Uncle Chai yang bersama kami terpaksalah duduk menunggu di ruang tamu sementara menunggu kami menjalani therapy. 2 jam lamanya dia terpaksa menunggu. Kesian juga. Tambahan pula wifi di situ ada masalah sikit. Servisnya kerap terputus dan hilang. Mesti boring gila dia menunggu…

20131204-044228.jpg“Inilah tempat therapy dijalankan”

20131204-044247.jpg“Salah satu machine therapy”

20131204-044259.jpg“Machine yang telah siap dengan semua peralatan untuk digunakan”

20131204-044314.jpg

20131204-044331.jpg “Sebelum menjalani therapy berat badan diambil untuk menentukan BMI dan sebagainya”

20131204-044353.jpg “Isteri Uncle Chai telah bersedia untuk menjalani therapy”

20131204-044408.jpg

Selain berat badan dan lain2 bacaan diambil sebelum memulakan therapy, bacaan blood pressure juga diambil untuk memastikan ianya sesuai untuk menjalani therapy. Bacaan BP Uncle Chai agak rendah semasa diambil. Mungkin kerana Uncle Chai tak cukup tidur agaknya. Walaupun rendah tetapi masih boleh untuk Uncle Chai menjalani therapy. Bacaan BP juga akan diambil selepas selesai therapy.

20131204-044435.jpg

20131204-044448.jpg

20131204-044458.jpg

20131204-044531.jpg

20131204-232706.jpg

Jika semasa therapy yang pertama dahulu Uncle Chai lupa untuk mengambil gambar perbezaan darah yang keluar dan darah yang telah diozonekan masuk, kali ini Uncle Chai sempat ambil untuk tunjuk perbezaannya. Di atas adalah darah yang keluar dari tubuh Uncle Chai. Berwarna kehitaman pekat manakala gambar di bawahnya ialah darah bersih yang telah diozonekan berwarna merah bersih.

20131205-004825.jpg

Selesai proses ozoninasi tube outlet ditangan kiri Uncle Chai ditanggalkan. Tube inlet ditangan kanan masih menerima darah yang masih diozonekan. Setelah selesai kemasukan semua darah yang telah diozonekan mereka menyuntik dua bahan tambahan ke dalam darah Uncle Chai. Jika therapy pertama hanya glutathione disuntik, tetapi kali ini Uncle Chai menambahkan satu lagi bahan. Uncle Chai lupa pulak apa nama bahan tersebut dan Uncle Chai pun tak sempat nak ambil gambar. Yang pasti kedua2 bahan tambahan yang disuntik ke dalam darah itu adalah untuk beauty untuk awet muda gitu……hehe.

20131204-190124.jpg

20131204-190137.jpg “Nurse bertugas menyuntik bahan2 tambahan ke dalam darah Uncle Chai”

20131204-190153.jpg “Isteri Uncle Chai yang masih belum selesai therapy.
Dia memulakan therapy 1/2 jam lewat daripada Uncle Chai”

20131205-004844.jpg “Inilah toksin yang keluar daripada darah Uncle Chai.
Jumlahnya sebanyak 300ml”

20131205-004857.jpg “Ini pula toksin yang keluar dari darah isteri Uncle Chai yang lebih banyak daripada Uncle Chai. 500ml dan lebih ‘berbuih’ daripada toksin Uncle Chai”

20131204-190226.jpg

Seperti biasa sebelum balik kami diberikan penerangan tentang tahap darah dan kesihatan kami secara umum. Dan seperti therapy yang pertama dahulu BMI Uncle Chai  masih belum ideal.

Apakah kesan yang Uncle Chai rasainya setelah menjalani dua sessi ozone therapy ini? Jawapannya setakat ini Uncle Chai belum merasai apa2 kesan yang ketara Lagi. Cuma badan memang terasa lebih ringan dan segar. Daripada pembacaan Uncle Chai, kesan ozone therapy ini boleh nampak dan dirasai setelah menjalani 3-5 sessi therapy.

Uncle Chai juga tidak mendapat apa2 healing effect selepas therapy berbanding Isteri Uncle Chai mengalami demam kedua2 kali selepas therapy.

Tidak seperti sessi therapy pertama, sessi therapy kedua ini agak kurang selesa bagi Uncle Chai terutama di tangan kiri. Mungkin kerana tusukan jarum ditangan kiri Uncle Chai berada betul2 di zone lipatan tangan. Jadi jika tangan digerakan sedikit ada rasa kurang selesa. Tangan terpaksa lurus sepanjang 1 jam lebih. Tu yang buat tak berapa selesa.

Our next appointment adalah pada minggu hadapan.

Nota: Ramai yang bertanya tentang kos therapy ini. Untuk satu sessi tanpa pakej dan tanpa tambahan bahan lain seperti glutathione ialah RM420. Jika kita ambil pakej 10 therapy ialah sebanyak RM 3,750. Bermakna hanya RM 375 utk satu sessi therapy. Untuk maklumat lanjut anda boleh layari Facebook page Q’Life Wellness Center

 
5 Comments

Posted by on December 4, 2013 in Uncategorized