RSS

Monthly Archives: June 2014

Apa Yang Tidak Boleh Dibeli dan Dicari Ganti

RENUNGAN SUBUH: Dalam dunia ni semuanya boleh dicari ganti. Sebut saja apa, semuanya pasti ada gantinya termasuk suami/isteri, anak dan apa juga harta benda TETAPI DUA benda yang mustahil untuk dicari gantinya ialah:

IBU yang mengandungkan kita 9 bulan 10 hari, bertarung nyawa utk melahirkan kita seterusnya membesarkan kita hingga dewasa. Ibu yang amat menyayangi kita, meletakan kepentingan kita, anak melebihi dirinya sendiri. Ibu yang akan mempertahankan kita jika kita dipersalahkan. Ibu yg menjadi teman baik kita sejak dilahirkan.

20140620-092051-33651491.jpg

AYAH yang berhempas pulas membanting tulang mencari rezeki utk membesarkan kita dan memberikan yang terbaik utk kita. Ayah yang turut menanggung dosa anak perempuannya sehingga dia bernikah.

20140620-092418-33858443.jpg

Dua insan itu tidak dapat dicari gantinya walaupun kita mempunyai harta sebanyak Qarun sekali pun. Kita tidak boleh mencari ayah dan ibu baharu. Kita tidak boleh beli ayah dan ibu baharu. Mereka jugalah, selain daripada suami utk wanita yg telah berkahwin, penentu syurga neraka kita.

20140620-101327-36807241.jpg
Apa yang kita cari dalam kehidupan duniawi yang penuh tipu daya ini? Apa yang kita cari dalam kehidupan dunia yang sementara ini?

Akhirat adalah matlamat kita dilahirkan ke dunia. Akhirat yang abadi adalah sebab mengapa kita dijadikan hamba Allah.

20140620-101432-36872529.jpg
Jika kita berkata ‘eh‘ sekali pun kepada ibu kita, kita telah menderhaka kepadanya. Apatah lagi jika kita membuat ibu merana dan mengeluarkan air mata kerna perbuatan kita, kerna kekecewaannya kepada kita, kerna kealpaan kita.

Oleh itu sahabat2ku sekelian, aku berpesan pada mu dan pada diriku sendiri, janganlah sakiti ayah dan ibu. Jangan sekali menderhakai mereka. Syurga kita dibawah tapak kaki ibu. Renung2kanlah wahai rakan2 yang membaca post Ku ini. Sementara ayah dan ibu kita masih bernafas. Sesal kemudian tiada gunanya. Menangis meraung di samping mayat mereka tiada gunanya. Keluar air mata darah memohon keampunan di pusara mereka tiada gunanya. Semuanya sudah terlambat.

20140620-102457-37497423.jpg
Dengarkanlah lagu ini dan fikir serta renungkanlah….

Ibu ibu
Engkaulah ratu hatiku
Bila ku berduka
Engkau hiburkan selalu

Ibu ibu
Engkaulah ratu hatiku
Tempat menyatakan kasih
Wahai ibu

Betapa tidak hanya engkaulah
Yang menyniari hidupku
Sepanjang masa engkau berkorban
Tidak putusnya bagai air lalu

Ibu ibu
Engkaulah ratu hatiku
Tempatku menyerahkan kasih
Wahai ibu

20140620-121536-44136829.jpg
Originally posted in Facebook. Semua gambar2 adalah hiasan semata2. Tiada kena mengenakan dengan post ini.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on June 20, 2014 in Uncategorized

 

Apo Bonde Eh Ni? : Episode 1

Siapa yang main game Apo Bondo Eh Ni?. Uncle Chai pun terbabit dengan game ni bila tgk kawan2 kat FB main game ni. Uncle Chai mmg suka main games2 macam ni. Dulu Uncle Chai suka main PC game Wheel of Fortune. Game tu dalam English and yet Uncle Chai boleh solve. Game dalam Bahasa Malaysia mesti lagi senang…

Itu sangka Uncle Chai. Bila dah download dan main memang tak semudah yang disangka. Especially clue dia yang entah apa2. Kadang2 rasa geram juga dengan clue yang tak related dgn jawapan dia. Frust! Kadang2 stuck kat satu2 soalan tu beberapa hari lamanya.

Disebabkan geram dengan clue yang entah apa2 dan berniat nak tolong org ramai yang main game ni, di sini Uncle Chai bagi jawapan2 bagi game Apo Bondo Ni Eh? untuk Episode 1. InsyaAllah Uncle Chai juga akan bagi jawapan2 untuk episode2 yang lain.

Tapi kalau boleh janganlah nak mudah jer. Try la dulu. Dah stuck gila dah nak pecah kepala tak boleh jawab baru peek kat jawapan sini.

Okay enjoy. Ni jawapan2nya….

SUKA HATI
LUMBA LARI
TERKEJUT BERUK
TAHI BINTANG
HABIB JEWELS
JALAN JALAN CARI MAKAN
MATI KATAK
GARISAN PENAMAT
PULAU PINANG
AIS BATU CAMPUR
TUKANG KAYU
TERENGGANU
SHEIKH MUSZAPHAR
SENJA
LOGAM
MADU TIGA
TAJAM
IKAN BAKAR
LAGENDA BUDAK SETAN
BUAH TANGAN
RIBUT PETIR
CUCUK CUCUK
TELUR MATA
FILEM SERAM
BASIKAL TUA
PAHANG
LUMBA HARAM
MAYBANK
DERMA DARAH
MALAM PERTAMA
PINTU SUKA HATI
BELON UDARA PANAS
SOTONG KERING
SAMSENG
TAHI CICAK
KAKI JORAN
PISANG GORENG
TAKUT BINI
SUP AYAM
KEDAH
MEKANIK
CUKAI PINTU
DO RE MI
MAHATHIR MOHAMAD
HARIMAU BINTANG
ULAT BUKU
PENING KEPALA
TUKANG JAHIT
CINTA MONYET
POP POP
TANDAS AWAM
OMBAK RINDU
BULAT
SURAT CINTA
JURURAWAT
ASTRO ARENA
FIKIRKAN BOLEH
BULAN SABIT MERAH
MATEMATIK
KEK BUAH
BELAH BAHAGI
CINTA TIGA SEGI
MAGGI SUP
MAWAR BERDURI
BEG KULIT
KASSIM SELAMAT
KAKI JUDI
LE TOUR DE LANGKAWI
KAYA RAYA
GENTING HIGHLAND
PANCING UNDI
TIDUR SIANG
MELODI
KEMARAU
JUARA LAGU
CUCI KERETA
POCKET ROCKET MAN
CHIPSMORE
BUANG MASA
PIALA DUNIA
LIDAH BERCABANG
JIMAT AIR
PEGAWAI POLIS
ANAK BULAN
JAM LOCENG
LITAR SEPANG
TAHUN BARU CINA
LEMANG
MAKAN HATI
TEMBIKAI SUSU
MATA KERANJANG
KL SENTRAL
AYAMAS
NASI GORENG USA
PANGGUNG WAYANG
KAKI BANGKU
BUKU LALI
PROTON
KONSERT
ZOO
KECEMASAN
SAHABAT PENA
WARGA EMAS
ROTI KAYA
BUKU LIMA
BUTIK FESYEN
ALI CAFE
BUNGA KEBANGSAAN
BELAKANG TABIR
POLIS TRAFIK
HAIWAN TERNAKAN
NASI LEMAK TELUR
TADIKA
XX RAY
SATU MALAYSIA
SENYUM ITU SEDEKAH
PINTU HATI
MANDI BUNGA
KASUT RODA
TANDA TANGAN
HANTU RAYA
MATA DUITAN
OMBAK RINDU
BURGER BAKAR
BAS SEKOLAH
CAK CAK
DAKI GUNUNG
GOL DAN GINCU
MATAWANG ASING
SELAMAT JALAN

 
Leave a comment

Posted by on June 12, 2014 in Uncategorized

 

Tags: , , ,

11 Foods You Shouldn’t Refrigerate

1. TOMATOES
20140609-072536-26736661.jpg

2. MELONS
20140609-072612-26772157.jpg

3. POTATOES
20140609-072703-26823799.jpg

4. ONIONS
20140609-072748-26868514.jpg

5. COFFEE
20140609-072828-26908438.jpg

6. GARLIC
20140609-072923-26963053.jpg

7. ALCOHOL
20140609-073000-27000937.jpg

8. HONEY
20140609-073104-27064928.jpg

9. HOT SAUCE
20140609-073149-27109477.jpg

10. BREAD
20140609-073244-27164794.jpg

11. BASIL
20140609-073324-27204025.jpg

 
Leave a comment

Posted by on June 9, 2014 in General Knowledge, Kesihatan

 

Tags: , , , , , , , , , , ,