RSS

Category Archives: Technology

Bagaimana Menukar Password Unifi

Uncle Chai mempunyai masalah dengan kecurian penggunaan wifi di restoran Uncle Chai baik oleh orang ramai mau pun oleh pekerja2 sendiri dan pekerja2 jiran. Apa yg selalu Uncle Chai lakukan untuk mengelakan kecurian penggunaan tersebut, Uncle Chai akan off router.

Tetapi bila router off masalah lain pula timbul. Uncle Chai tak dapat nak akses CCTV. Setahu Uncle Chai hanya TM sahaja yg boleh tukar password Unifi dan kita dikenakan caj untuk itu.

Tak berpuas hati Uncle Chai cuba Google samada kita boleh menukar password Unifi kita sendiri. Rupanya memang kita boleh tukar password Unifi kita. Uncle Chai kongsikan cara2 untuk menukar password Unifi untuk mereka2 yang tidak tahu.

Langkah 1: Login Pada Router

Pertama kita perlu login pada router kita. Untuk tujuan ini buka Internet Explorer atau Firefox atau Chrome atau apa juga web browser yang anda gunakan untuk mengakses internet.

Kemudian taip http://192.168.0.1 dalam address bar untuk melayari web server router. Router kita sebenarnya mempunyai web page sendiri yang membolehkan kita configure router kita tetapi web page ini hanya dapat diakses dan dilihat didalam home network kita sahaja so jangan takut ianya digodam.

20140213-020907.jpg

Bila kita memasuki web page browser itu kita akan dapat melihat apa yang tertera spt gambar di atas. Masukkan admin untuk username. Untuk password pula gunakan default password yg diberikan Unifi. Jika anda tidak pasti apakah passwordnya lihat dibawah router yg dibekalkan Unifi dan cari 8 digit PIN. Tetapi jangan keliru dgn password Unifi pula. Password router ini hanya untuk mengakses router sahaja. Untuk kes router Uncle Chai ianya tertera Leave Blank jadi Uncle Chai tak perlu memasukan apa2 password.

Langkah 2: Akses Wireless Setup Configuration

20140213-021005.jpg

Bila kita sudah logged onto router kita klik pada butang Wireless Setup menu pada sebelah kiri.

Langkah 3: Manual Wireless Configuration

20140213-021053.jpg

Kemudian cari dan klik Manual Wireless Connnection Setup. Ini akan membawa kita ke manual configuration page untuk setting Wi-Fi kita.

Langkah 4: Tukar Password

20140213-021255.jpg

Sekarang pergi ke bawah page tersebut dan cari dimana WPA/WPA2 Network Key berada. Disinilah tempatnya anda menukar password Unifi anda daripada yang sedia ada kepada yang baharu. Disini juga anda boleh melihat password lama Unifi anda jika anda terlupa.

Cara penukaran password ini adalah untuk standard Dlink dir-615 router, tetapi secara umumnya ianya sama dengan router-router yang lain. Anda hanya perlu mencari lebih sedikit dalam administrator panel untuk router lain.

Untuk mengelakan kita daripada terlupa password baru Unifi yang telah ditukar tadi, Uncle Chai cadangkan tulis dan lekatkan dibawah router untuk rujukan.

Selain password kita juga boleh menukar Wireless Network Name atau SSID. SSID untuk restoran Uncle Chai yang diberikan secara default oleh Unifi ialah fairuz. Uncle Chai telah menukarnya kepada yang lebih dekat dengan identiti restoran Uncle Chai iaitu Nama restoran FaiRuzKitchen.

Akhir sekali klik pada butang Save Settings dan reboot untuk langkah keselamatan.

Sekarang semua peranti yang telah diset menggunakan password lama perlu memasukan password baru ini.

Mudah bukan? Uncle Chai tak sangka ianya semudah itu dan boleh dilakukan sendiri. Kalau Uncle Chai tau dah lama Uncle Chai selalu tukar password untuk mengelakan kecurian penggunaan.

Untuk keselamatan tambahan Uncle Chai menasihatkan anda untuk menukar juga admin password untuk router anda.

Sekarang bila dah tau dan berjaya menukar password Unifi restoran Uncle Chai, tak perlu lagi Uncle Chai takut2 berlaku kecurian penggunaan terutama oleh pekerja sendiri dan pekerja jiran. Mereka ni kerap leka melayari internet semasa bekerja.

Advertisements
 
23 Comments

Posted by on February 13, 2014 in Technology

 

Tags: , , , ,

Introducing iPhone 5C and iPhone 5S

Apple revealed its long-awaited (for me) upgraded version of iPhone 5 last night.

iPhone 5C is the “cheap” iPhone, which is an attempt to please the mid-price smartphone-buying public.

The C in “5C” really does stand for color. It has a polycarbonate plastic back that comes in lime green, light blue, white, pink, and lemon yellow. Inside, it has got the same guts as the iPhone 5.

The battery is said to be slightly better than the iPhone 5’s, and though it has the same 8-megapixel rear camera, it’s got a new HD front-facing FaceTime camera for video calls. iOS 7 can display wallpapers in the same color as the phone.

20130911-084908.jpg

iPhone 5S as rumored, it’s a rehashed iPhone 5 with some new guts and some new powers.

The iPhone 5S is structurally very similar to the iPhone 5 is being sold in three colors: A white edition as before, a new “space grey” edition, and a gold-ish color that’s not being called “champagne.”

20130911-084959.jpg

It’s powered by a new Apple A7 ARM chip, which the company says is the “first” and “only” 64-bit architecture smartphone CPU available. It is 40x faster than the original iPhone, and brings graphics powers that are 56x faster. The A7 is partnered with a new all-Apple chip called the M7, which is a “motion co-processor”…..bla…bla…bla….

20130911-091900.jpg

The rear camera has the same number of pixels as the iPhone 5; it’s an 8-megapixel unit. But the sensor has bigger pixels for better image-making and has a new lens with a bigger F2.2 aperture for better performance in low-light.

It has a “true tone” flash that uses two colored LEDs to light the scene more realistically. The camera is capable of a 10 frames-per-second “burst mode” just like a DSLR, and can also shoot 120 frames-per-second movies which you can play back as slow-motion clips.

The iPhone 5S’s signature feature is a fingerprint sensor that’s built into the home button. It’s called “Touch ID” and it’s swift enough to unlock your phone with a quick touch–in any orientation–as well as letting you authenticate your ID in apps, such as when you want to make an iTunes purchase.

20130911-091724.jpg

20130911-092150.jpg

– End of my review –

Whaaaat…..??? That’s it? I’ve waited for one freaking year and that’s the best you can come out with? The hell…….! Apple is just SHIT without Steve Jobs! I miss u Stevie…..huhuhu :”(

The question is – is it worth upgrading? Based on what was revealed yesterday I’d say NO!. To spend two thousand plus, that’s normally the price of an unlock iPhone here in Malaysia, for just a mere three new features is really not worth it. Physically there’s not much different between 5 and 5S pun….. Frust giler aku beb!!!. But the new camera is quite tempting though 🙂

 
Leave a comment

Posted by on September 11, 2013 in Technology

 

Tags: , , , , , , ,