RSS

Monthly Archives: July 2011

World Cup Q-Msia tunduk pada Spore

20110729-062804.jpg Malaysian was damn excited with today’s return leg match against Singapore in Bukit Jalil. All 90,000 tickets was sold out in 2 days. I was one of them wanted to watch unfortunately my daughter not interested to go. We just watched it on Astro.

It’s an uphill battle to overcome the 2 goals advantage Singapore had. We must beat them by atleast 2 goals margin. As I said in my previous post,bole menang ke? And as I said anything can happen in football….

Everybody’s talking about the game. I was in Subang Permai in the evening with my beloved wife having a drink in one of the restaurant there. We saw a group of people wearing their new malaysia jersey getting ready to go to the stadium. My friends coming all the way from Muar with a huge banner.

Dari awal lagi memang nampak mission yang sukar buat Malaysia. Tapi bermain di tempat sendiri backed with 90,000 home crowds, everybody is hoping something miracle will happen. From what I saw on tv, the atmosphere was……fantastic. As the comentator said “Saya tidak pernah mendengar lagu Negaraku dinyanyikan sebegitu kuat oleh sebegitu ramai sebelum ini”

PM Najib is in Kedah and will be watching it live on giant screen with football fans there. YB Khairy Jamaluddin took LRT to the stadium to join the crowd. He was seated on the stairs with RM30 ticket.

It was a boring game to me. No goal in the 1st half. Towards the end of the 1st half aku bole tertidur….haha. Aku terjaga bila terdengar sorakan gol…. Gol pertama Malaysia dijaringkan oleh top striker Safee Sali. Tapi nothing incredible happen after that.20110729-060849.jpg

As usual Malaysia dengan weak defence, midfield yang tak berapa function and finishing…..susah nak cakap. Bila 1st half tak bole dapat gol, aku da boleh nampak yang Malaysia memang takde chance untuk beat the 2 goal deficit.

Singapore playing smart. Main dengan melambat2kan permainan slow kan tempo Malaysia. Everybody cursing Singapore player for that. Even coach Rajagobal make it one of the reason his team lose. To me, nothing is wrong with that. Perang saraf. I’ve experience that. Masa perlawanan tenis MSSD Muar aku bertemu dengan pemain dari MRSM Muar yang baru belajar main. In my mind and everybody’s mind I don’t have problem beating him. Aku pun nak cepat habiskan game yang main tengah panas di SMS Muar tu. Tapi my oponent, being a smart guy studying in a borading school, dia melambat2kan game. Ikat kasut la, jalan perlahan la yang buat aku hilang sabar dan hilang tumpuan. Akhirnya aku kalah…..huhu.

Dalam keghairahan cuba mencari gol, Singapore berjaya menembusi pertahanan Malaysia yang lemah tu yang akhirnya mendapat gol penyamaan. Hah….aku da cakap. Bukan senang. Infact Singapore isn’t really looking for more goals. Kalau tak easily the game ended 2-1.

Akhirnya Malaysia has to setlle with 1-1 draw. Terkandas untuk ke pusingan seterusnya kalah dari segi aggregate 4-6. Though I was hoping they can achieve the target of getting 2 goals based on the support of 90,000 at the stadium and millions more watching at home.

Tapi biasalah dalam permainan ada yang menang and ada yang kalah. Cuma yang frustnya inilah masa or game yang sepatutnya Harimau Malaya rise to the occassion. What is bigger in football than World Cup?

To me we have to put the blame on the players and coach. What else do you need? Crowd is behind you 100%! Even PM Najib made few calls to the coach to encourage them. Tapi nasi dah jadi bubur. Kita kalah….. Boleh ke bolasepak Malaysia naik balik seperti in the 70s? After winning the AFF Cup for the 1st time, Malaysian fans are back supporting the team. Tapi bila sampai pada masa yang mereka perlu memuncak, mereka gagal…….!

Jauh lagi perjalanan bolasepak Malaysia ni……!

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on July 29, 2011 in Uncategorized

 

Frust tak dapat tengok Msia vs Spore

20110727-102437.jpg

Esok adalah perlawanan 2nd leg World Cup qualifier antara Malaysia dengan Singapore. Plan asalnya aku nak bawa my family watch the game at Bukit Jalil unfortunately my daughter tak nak pergi. Dia nak tengok dekat rumah jer. Sedih aku…

Tapi jika difikirkan balik susah juga untuk kami pergi ke stadium kerana anak ku sekolah petang. Dia habis sekolah dah dekat pukul 7 so we have to rush to the stadium. Tak best gak. On top of that she’s having pre exam these two days. So we have to setlle cathcing it live at home. It wont be the sama I know….

Tengok preparation member2 yang nak pergi tengok kat stadium tu jealous gak. Siap buat banner etc. Mesti meriah stadium malam tu. Dah takde rezeki aku nak tengok kat stadium…

Anyway good luck to Malaysia Harimau Malaya. Moga2 dengan sokongan padu lebih 80,000 penyokong tempatan akan dapat membantu mereka untuk menumpaskan Singapura dengan kelebihan lebih 2 gol. Sesuatu yang agak sukar but in football anything can happen.

ALL THE BEST

 
Leave a comment

Posted by on July 27, 2011 in Uncategorized

 

Malaysia vs Singapore 2nd leg: Nak tengok ke tidak???

20110726-084115.jpg

Hari Khamis ni 28 July adalah 2nd leg World Cup Qualifier Malaysia vs Singapore di Stadium Bukit Jalil. Satu Malaya dah tau Harimau kita sudah tunduk kepada pasukan ‘United Nation’ seperti YB Khairy Jamaludin gelar Pasukan Singapura yang membariskan pemain dari pelbagai negara ditumpaskan 3-5 di Stadium Jalan Besar Singapura tempoh hari.

Aku tonton di rumah 1st half yang menyaksikan Malaysia dibelasah 4-1 walaupun dapat menjaringkan gol seawal saat ke 26. 2nd half aku dah tak tengok sebab ingatkan dah takde harapan. On top of that aku terpaksa pergi kenduri di rumah jiran.

Sambil menunggu kehadiran jemputan ke kenduri tersebut, aku membaca tweet2 tentang perlawanan yang sedang berlangsung. Terperanjat beruk2 di hutan bila aku tengok jaringan telah berjaya dirapatkan menjadi 3-4. Terus aku masuk balik ke dalam rumah, on tv and tengok balik. harapan tinggi menggunung kalau2 Malaysia dapat samakan kedudukan atau paling tidak kekal dengan score 3-4 tu. Unfortunately bolos lagi satu gol……

Frust giler dengan defence Malaysia yang terlalu lemah dengan melepaskan gol2 mudah. Bila dah jadi 3-5 rasanya macam susah nak bangkit balik masa 2nd leg nanti. Malaysia perlu menang dengan kelebihan 2 gol. Boleh ke????

Nampak macam sesuatu yang mustahil tapi bila fikir2 balik, bola tu bulat. Anything can happen. Kali ni main kat Malaysia kat kampung sendiri. Kelebihan home ground dengan sokongan padu 80,000 penyokong maybe Malaysia can do something.

20110726-085443.jpg

Aku baru lepas survey harga tiket. Semalam aku tengok dekat tickethotline.com.my hanya ada tiket berharga RM30 jer. Aku nak beli tiket grandstand. So aku google and found out ada tiket grandstand berharga RM50 dijual di stadium2 MBPJ, Shah Alam and Bkt Jalil bermula hari ini.

Wah…boleh gak ni. Bawak my family pergi tengok. My daughter tak pernah pergi stadium tengok bola. It’ll be a whole new experience for her. Besides, when was the last time I watched Malaysia play? Eh…dah lama gak lah!

So after this aku nak pergi Kelana Jaya and buy the ticket. Provided aku tak malas lah…hehe. Tonight or tomorrow night, bawa my family pergi Uptown beli Malaysia jersey ciplak. Wah…how nice would it be the three of us wearing KUNING Malaysia jersey. Tak nak beli yang biru sebab TAK BERSIH……hehe.

Tapi….aku belum tanya anak and wife aku lagi dia orang nak tengok tak. Ah tak payah tanya lah just beli jer….

Kalau dah beli tiket, beli jersey, bole menang ke? Buat penat and habis duit jer kalau kalah and tak layak ke pusingan seterusnya. Ah…tak kira ah. Yang penting it’ll be a new experience for my family and yang penting semangat PATRIOTIK tu. Betul ke nak pergi ni….

GOOD LUCK MALAYSIA

 
Leave a comment

Posted by on July 26, 2011 in Uncategorized

 

Macam mana nak rajin menulis ek…?

Aku letak tajuk ni dengan soalan. Macam mana nak jadi rajin menulis? Maksud aku menulis di blog atau journal atau diary. Untuk lelaki biasanya memang tak menulis atau ada diary pun. Hanya seorang lelaki sahaja yang aku kenal yang rajin menulis diary iaitu almarhum ayahanda ku. Dia ada susunan diary setiap tahun. Semasa kecil aku selalu menyelinap masuk ke biliknya sewaktu dia tiada, menyelongkar biliknya dan membaca diarynya 🙂

Ayahandaku menulis diary menggunakan tulisan jawi. Beliau mempunyai tulisan tangan yang cantik baik didalam rumi mahu pun jawi. Aku banyak mengenali beliau melalui apa yang diluahkan di dalam diarynya. Kelebihan anak Johor seperti aku, kami boleh menulis dan membaca jawi dengan baik. Cuma sekarang kalau suruh baca masih boleh tapi merangkak2 sikit kot sebab dah lama tak baca jawi. Nak baca kat mana? Dulu ada akhbar jawi Utusan Melayu.

Sebagai Pegawai Kerajaan di dalam Johor Sivil Service, ayahku mesti mengisi Buku Harian Rasmi milik kerajaan Johor. Mungkin Buku Harian Rasmi tersebut diserahkan setiap minggu kepada Pegawai Atasannya untuk disemak. In my dad’s case sebagai Pegawai Petempatan (SO) Pejabat Tanah Daerah pegawai atasannya ialah Chief SO atau Penolong Pemungut Hasil Tanah atau ADO. Beliau perlu mencatatkan tugasan yang dilakukan seharian terutama apabila melakukan kerja2 luar pejabat. Mungkin dari habit itu menyebabkan dia rajin menulis personal diarynya….

Aku sendiri malas menulis walaupun niat hendak menulis tu ada. Tapi biasanya hangat2 taik ayam. Blog ni pun entah blog yang ke berapa aku create. Semua blog2 sebelum ini ‘terbengkalai’ begitu sahaja sampai aku pun lupa password dia….hehe.

Niat hendak menulis, share apa yang aku rasa dan pengalaman aku melalui tulisan memang kadang2 meluap2. Biasanya apa yang aku tulis just half way dan aku tak post pun. Tulisan ni pun aku tak sure samada aku post atau tak 🙂

Mungkin kerana kekurangan aku dalam penguasaan BM standard menyebabkan aku malas menulis. Aku pernah menulis pendapat aku tentang PPSMI untuk Utusan Malaysia. Apabila ianya disiarkan banyak editing dilakukan pada penggunaan bahasa Malaysia aku. Untuk pengetahuan, dalam SPM dulu aku dapat aggregate 7 dalam BM tapi dapat 3 dalam English. Aku pun ada mengambil English 121 atau 1119 dulu. Tapi bahasa Inggeris aku pun bukannya perfect sangat, so so jer. Tapi aku selesa gunakan BI dalam penulisan. Bahasa pertuturan aku di rumah dengan anak ku pun dalam BI.

Lepas sekolah aku menuntut di Stamford College. Bahasa pengantarnya BI. Dalam course aku pun hanya 2 orang budak Melayu yang lainnya Cina dan India. Waktu tu pun aku tinggal serumah dengan rakan2 Cina so banyak gunakan BI. Waktu kerja pun rakan2 rapat aku majority bukan Melayu.

Formally aku tak ada kelulusan BI. In my family dua orang yang berkelulusan TESL. Abang sulungku dan isterinya yang sekarang merupakan Prof Madya pusat bahasa di Uitm serta adikku.

Anyway back to the main topic or in this case question. Macam mana nak rajin menulis? Aku pun tak tau macam mana. Banyak posting aku sebelum ni ended as draft yang tak post pun. Sewaktu balik dari mengikuti perhimpunan Bersih 2.0 tempoh hari, aku bersemangat nak tulis pengalaman aku. Lebih2 lagi bila membaca laporan2 yang tidak tepat tentang perhimpunan tersebut tapi post tu pun masih tersimpan dalam folder draft…

So hepofully lepas ni aku akan rajin menulis. Bukan tulis half way as usual tapi try to finish it supaya boleh post dalam blog ni. Aku tulis post ni pun sambil makan gunakan iPad. Tadi mata aku teramatlah mengantuknya dan badan rasa letih. Aku pun melabuhkan (cheh….dahsyat bahasa) badan ku di atas sofa sambil membaca akhbar2 online. Tapi perut aku lapar gila, so aku paksa diri untuk keluar mencari makanan mengisi kekosongan perut. Pergi restoran mamak pekena Tongkat Ali untuk segarkan badan dan apa2 yang patut…..sambil makan maggi sup. Sambil menghirup kuah sup maggi kari yang enak ni, aku ketuk2 la keyboard ni.

Makan pun dah habis, mata pun da mula ngantuk, tak tau nak tulis apa lagi so cukup sampai di sini sayang…relakan perpisahan ini….CHAO 😀

 
Leave a comment

Posted by on July 25, 2011 in Uncategorized

 

Mini Reunion

image

Last nite I met up with my childhood buddies, Kader Nazir, Kamal Mustaffa n Affud at Uptown. They are actually my junior. We went to the same school, Sekolah Dato Sri Amar DiRaja Muar. Affud, who is the brother of former Lefthanded singer Nash, is a year my junior while the other two are 2 years.

This is the 1st meeting with Kader this year. We met regularly last year. Ada business deal dgn dia. The last time I met Kamal was more than a year ago masa reunion Padang Gamin, my kampung. Affud paling lama tak jumpa. Nearly 5 years. Kali terakhir jumpa masa hari pengkebumian my father in Muar when he visited me.

We go a long way back. Rasanya kami kenal sejak sekolah rendah kot. Kader and Kamal pernah tinggal di kampung ku. Affud tinggal few kampung away di lorong Ithnin. But we went to the same surau, Surau Pt. Kadhi.

Ingat balik zaman kanak2, kami selalu bermain bersama. Permainan utama kami disebelah petang ialah bolasepak sebelum kami semua mula bermain tenis semasa di sekolah menengah. Rasanya kampung aku adalah satu-satunya kampung dalam Malaysia yg ada tennis court kot.

Setiap tiba ramadhan kami akan menunaikan solat terawikh (kadang2 bukan solat pun tapi main) sementara menunggu latihan marhaban selepas terawikh. Antara mereka rasanya aku antara yg terawal terlibat dgn marhaban ni kot. Zaman penyanyi Nash jadi ketua lagi.

Bila Nash dan yg senior2 da tinggalkan marhaban, kamilah yang menjadi penyambung warisan. Aku pernah terpilih jadi ketua atau Pengerusi marhaban. Di zaman junior, bila Nash dan senior lain da takde, antara penyanyi2nya ialah aku, Kader, Affud dan ramai lagi. Tapi kami masih dilatih oleh Nash sehingga beliau menjadi penyanyi dgn menyertai kumpulan Lefthanded.

Semua bukan bole nyanyi pun tapi main belasah jer. Kader terkenal sebagai penyanyi nasyid YaSabal. Affud, mungkin mewarisi sedikit bakat abangnya Nash, adalah pada aku paling okay suaranya antara kami. Dia boleh mendendangkan nasyid yang berirama mendayu2. Dia selalu menyanyikan satu nasyid, aku lupa tajuknya, di rumah Pak Habib di Jln Daud yg pasti akan menangis tersedu-sedan bila mendengar nasyid arab ni. Kami pula akan tertawakan Pak Habib yg menangis itu sesama sendiri. Dia menangis mendengarkan maksud lirik nasyid tersebut. Kami pula tau nyanyi jer sepatah haram pun tak faham maksud nasyid arab yg kami nyanyikan.

Banyak lagi kenangan manis antara kami yg tak cukup tempat kalau nak dikongsikan di sini. Selain menyingkap kenangan lama dalam “mini reunion” ini, kami juga menyingkap cerita atau kenangan kawan2 lain. Daripada yg baik seperti malaikat sehingga yg nakal dan jahat seperti syaitan.

Isteri ku yg datang bersama anak ku kemudian, sempat juga “reunion” dgn isteri Affud dan anaknya. Isteri ku mengenali isteri Affud pada pertengahan tahun 90an. Affud yg menjadi agen insurans aku pada ketika itu, sering datang bersama isterinya kepejabat kami utk collect premium. Dari situlah mereka mengenali satu sama lain. Rancak juga aku lihat perbualan mereka.

Sekarang masing2 telah membawa haluan di dalam bidang yg diceburi. Kader seorang ahli perniagaan di Setiawangsa. Berkahwin dengan seorang guru tapi masih belum mempunyai rezeki untuk memiliki zuriat.

Affud terlibat dalam bidang freight fowarding dan based di Dubai sejak 5 tahun dulu. Dia banyak mengembara di Timur Tengah termasuk war zone countries seperti Iraq dan Afghanistan. Seronok juga mendengar pengalamannya di perantaun.

Kamal tinggal di Ampang dan pernah bertugas di Sabah beberapa tahun lamanya.

Kepada kawan2 yg membesar bersama kami, jika membaca post blog aku ni, lets meet up guys! Mesti best and happening sembang sambil menyorot memori kenakalan kita dahulu.

I will be going back to Muar on July 12 to attend my secondary school Gold Jubilee dinner. I’m bringing my family to the dinner. I want my wife and daughter to see my old school and meet up with my ex school mates. Hopefully I can meet my old  teachers too kalau ramai yang masih hidup la. Dengarnya ramai juga guru2 yang telah meninggal dunia.

Special thanks to Kader who arranges this “mini reunion” and it gaves me an idea. Why not we organized a reunion, lets say in Malacca. Tidur 1 nite there. Bring the whole family. It will be like a family day.

Posted from WordPress for Android

 
Leave a comment

Posted by on July 3, 2011 in Uncategorized

 

I Need Another Vacation!

Since I came back from our Sabah vacation, I kept thinking of going for another one. Thinking of going somewhere near, somewhere I’ve never been before.

Tempat yang crossed my mind ialah Pulau Redang. According to my friend and my ex fellow board of director in TBM Resources, YAM Tengku Baderulzaman AlMarhum Sultan Mahmud of Terengganu, it is one of the most beautiful island in East Cost. He should know better coz it’s in his state.

And today an old friend of mine, Saliza Salleh, posted her snorkeling pictures in Pulau Perhentian in FB. I envied her so much. She really enjoyed her life. She took up scuba diving, went for holidays everywhere up to Europe. She just came back from Umrah and went for another holiday. Being a banker, I wondered where she finds the time for all these.

Okay, now back to me. Aku betul2 rasa nak pergi vacation. Pening dan fed up pula rasanya kerja, kerja, kerja! Lagi pening bila fikir kerenah dan perangai pekerja.

Hmm….snorkeling. Bet my precious daughter would love the idea. She seems enjoying herself snorkeling at Manukan Island while we’re in Sabah. Bet its not that costly to go to one of the island in Terengganu.

If we wanna go, we’d better go in July. Sebelum puasa. Lepas raya dah Aug/Sep dah dekat permulaan musim tengkujuh. Lagi pun I have other plan masa tu.

Tapi bila in July ye? This weekend ada wedding. Dinner reception of Datuk Mazlin’s and Datin Liz’s son wedding. Last week of July da puasa, I think. So next weekend or week after that jer yang free.

Even it’s not school holiday, tak apa. My daughter can ponteng for 1 or 2 days. Form 1 still can consider honeymoon year….hehe.

Hopefully my wife and daughter agree. Anak takde masalah sangat kot tapi my wife….. Problem sikit untuk dia kalau it involve boat and sea. Dia mudah mabuk. Takut pulak sampai sana nanti tak boleh buat apa, kena jaga orang sakit. Jangan marah eh…..

Anyway, I’ll google for more info. Nak drive ke Terengganu pun aku rasa malas. Da berumur ni malas betul nak drive jauh2. Mmm……we’ll see.

Posted from WordPress for Android

 
Leave a comment

Posted by on July 1, 2011 in Uncategorized