RSS

Tag Archives: train to busan

Transit Busan

Bersambung daripada post sebelum ini Last Day In Seoul: Train to Busan kami selamat sampai di Busan jam 4:30 petang. Uncle Chai memang merancang untuk sampai Busan sebelum maghrib. Waktu winter ni siang lebih pendek daripada malam. Maghrib jam 5 lebih. Just nice untuk sampai ke hotel penginapan sebelum gelap. 

Isteri Uncle Chai sebaik turun dari keretapi di Busan

Uncle Chai dihadapan KTX Busan Station


Daripada KTX Busan Station ke hotel penginapan kami di Sense Motel agak jauh juga. Kami perlu menaiki dua subway untuk sampai. 


Dari Busan Station yang terletak 50 meter dihadapan KTX Busan Station, kami perlu mengambil dua subway. Pertama menaiki Line 1 menghala ke Nopo dan transfer (tukar subway) di Seomyeon Station. Perjalanan ini melalui 6 Station.

Kemudian di Seomyeon Station transfer ke Line 2 ke Sasang Station dengan melalui 8 station. Keseluruhan perjalanan mengambil masa 34 minit. 

Mengapa Uncle Chai pilih Motel yang jauh dari Busan Station. Uncle Chai tempah motel menggunakan aplikasi booking.com. Pemilihan berdasarkan review orang ramai dan harga. Selain harga yang berpatutan serta banyak review positif tentang Sense Motel ini, kriteria Utama adalah kedudukannya yang berdekatan dengan Gimhae Airport. 

Uncle Chai tak mau ketinggalan flight. Itu yang penting. Biar ketinggalan bas atau pun subway tapi jangan ketinggalan flight. Mampus….

Beberapa hari selepas booking motel disahkan, Uncle Chai dan pihak Motel ada berkomunikasi melalui e-mail. Pihak motel yang memberikan direction kepada Uncle Chai untuk pergi ke motel mereka. 

Sebaik sampai di Sasang Station, Uncle Chai keluar mengikut exit number 2 sebagaimana direction yang diberikan. Dalam subway ni banyak exit. Kalau salah exit, kelain kita keluar nanti. Jauh juga kena menapak bawah tanah tu untuk ke exit number 2

Bila sampai exit number 2, Uncle Chai dapati tangga untuk naik ke atas tinggi sekali. Tiada lift di situ. Parah nak angkat beg besar dan berat ke atas ni… Uncle Chai minta isteri naik ke atas dahulu untuk letakan beg hand carry kami di atas dan dia perlu turun balik untuk membantu Uncle Chai mengangkat beg ke atas. Memang satu penyeksaan sebagaimana kami lalui semasa hari pertama di Seoul Station seperti Uncle Chai ceritakan dalam post yang lepas. 

Syukur alhamdulillah dalam menunggu isteri Uncle Chai turun kembali, ada seorang wanita tempatan yang baik hati. Dia tau kepayahan yang kami akan tempuh untuk mengangkat beg besar dan berat ke atas. Dia nasihatkan Uncle Chai gunakan lift di sebelah exit keluar ke laluan LRT. Laluan keluar itu adalah diseberang jalan tempat isteri Uncle Chai naik di exit number 2 tadi. 

Dia membawa Uncle Chai ke lift tersebut dan mengarahkan bagaimana untuk pergi ke tempat isteri Uncle Chai menunggu. Tapi arahan yang diberikan dalam bahasa Korea yang sepatah haram Uncle Chai tak faham. Uncle Chai cuma mengagak apa yang dia sampaikan. Uncle Chai faham dia ada mentioned cross the road. Ayam dan itik lagi

Bila sampai di atas, rupanya Uncle Chai keluar di persimpangan jalan yang besar. Tak tau nak cross jalan ke mana. Isteri Uncle Chai pula tidak kelihatan kerana tempat dia menunggu terlindung dengan penutup construction yang sedang dijalankan. 

Setelah cuba menghubungi isteri Uncle Chai menggunakan telefon gagal kerana dia tak dengar bunyi telefon, Uncle Chai gamble je cross ke seberang hadapan. Alhamdulillah gamble menjadi. Memang isteri Uncle Chai ada menunggu diseberang sana. Lega…

Sekarang ada masalah lain. Motel yang dituju tidak kelihatan ditepi2 jalan. Luckily ada WiFi di kawasan tersebut. Uncle Chai gunakan aplikasi Google Map. Rupanya motel tersebut terletak dibelakang deretan kedai yang menghadap jalan besar. 

Sense Motel


Amacam? Meriahkan motel ni? Penuh dengan heart dan lampu berwarna warni. Setelah lihat sekeliling baru Uncle Chai notice yang bangunan2 di Busan memang meriah begini. Penuh dengan lampu. Meriah sungguh pemandangan. Dah macam hari raya…haha. 

Uncle Chai menempah bilik standard double. Kadarnya murah cuma ₩45,000 atau RM170 semalam sahaja. Kadar bilik di Busan ni jauh lebih murah daripada kadar bilik di Seoul. 

Interior Sense Motel ini juga unik. Biliknya juga jauh lebih besar daripada bilik yang Uncle Chai sewa di Seoul lengkap dengan bath tub besar yang boleh masuk 2 orang. TV sebesar2 TV. 80 inci!


Selepas check-in, Uncle Chai dan isteri berehat dahulu sambil Uncle Chai Google mencari tempat makanan halal yang berhampiran. Uncle Chai jumpa 1 restoran Indonesia. Cantik juga. Lain2 restoran sama seperti di Seoul, banyak makanan India dan Timur Tengah. 

Jam 8 lebih kami turun untuk dinner. Kami bertanya di reception mana restoran halal berdekatan. Dia mencadangkan sebuah restoran makanan Arab. Di sekeliling restoran itu banyak juga restoran makanan halal katanya.

Tapi Uncle Chai decided untuk pergi ke restoran Indonesia yang Uncle Chai Google tadi. Reception membantu memberikan tunjuk arah ke restoran tersebut. Kami perlu menaiki LRT yang jaraknya satu Station sahaja. Ok la tu tak jauh. 

Kami mengambil LRT untuk ke sana. Sekali lagi masalah timbul untuk mencari lokasi restoran. Terima kasih pada WiFi yang bersepah2 di Korea ni, Google Map sekali lagi membantu. Ia terletak dihadapan pusat beli belah eMart ditingkat 2. 


Restoran Rindu Kampoeng nama restoran ini. Dimiliki oleh seorang wanita Indonesia yang berkahwin dengan lelaki tempatan. 

Semasa kami sampai hingga kami balik, hanya kami pelanggan yang ada. Pemiliknya bekerja sendirian. Dia masak, dia cashier, dia waitress. Kehadiran kami tidak disedari beliau kerana dia sedang duduk di dapur. 

Biasalah weekdays memang tiada pelanggan. Peak time ialah during weekend. 


Kami order makanan paling simple. Nasi goreng seafood dan teh susu. Bil ₩24,000. Oklah…

Di sekeliling restoran Rindu Kampoeng itu banyak kedai2 lain milik orang Islam. Bukan restoran tetapi kedai2 yang menjual sim kad, rempah ratus dan ayam serta daging. 

Sebelum pulang ke hotel kami singgah di convenient store hadapan motel untuk membeli roti dan doughnut untuk sarapan esok pagi sebelum ke Airport. 

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on December 29, 2016 in Daughter, Family, Holiday, Korea

 

Tags: , , , , , ,

Last Day In Seoul: Train to Busan

Hari ini adalah hari akhir kami berada di Seoul. Kami perlu berangkat ke Busan untuk ambil flight balik KL esok pagi jam 10:35. 

Hari ini juga Uncle Chai tidak berpeluang untuk menatap wajah comel puteri Uncle Chai untuk kali terakhir untuk trip ini kerana Train to Busan kami akan berlepas jam 2:00 petang. Puteri Uncle Chai habis kelas jam 1:00. Kami perlu ke KTX Seoul Station sebelum jam 1. 

Hanya isteri Uncle Chai yang sempat berjumpa puteri kami sebelum dia ke kelas. Isteri Uncle Chai pergi ke hostel puteri kami awal pagi untuk sediakan breakfast. Uncle Chai terlewat bangun. Letih sangat walaupun tidur awal malam semalam. 

Akibat tidur awallah juga menyebabkan Uncle Chai terlepas untuk menikmati pemandangan snow yang menutupi bumi Seoul. Rupanya snow turun dengan lebarnya malam semalam jam 2:00 pagi. 

Bila Uncle Chai bangun dapatlah tengok saki baki snow yang belum cair. Jadilah…


Sebelum bertolak ke KTX Seoul Station kami ke hostel puteri kami untuk lunch. Isteri Uncle Chai just goreng telur mata dan makan nasi dengan kicap untuk kenyangkan perut hingga ke Busan. 


Niat dihati nak round2 menikmati pemandangan snow sebelum bertolak, malangnya snow dah tiada. Ada yang dah disapu dan cair. 

Dengan bantuan pemilik CMS-Inn tempat penginapan kami, mereka memanggilkan teksi untuk kami ke KTX Seoul Station. Memang kami tak mau naik Subway kali ini kerana beg yang besar dan berat selain daripada kami mahu menikmati pemandangan bandaraya Seoul melalui jalanraya. Selama ni bergerak bawah tanah menggunakan subway dan train. 

Pengalaman setengah mati membawa beg2 besar dan berat semasa kami sampai menggunakan subway juga menjadi faktor kami memilih teksi. 

Ayam dan itik. Driver teksi langsung tak tau berbahasa Inggeris

Dalam teksi


Tambang teksi daripada Heogi ke KTX Seoul Station adalah ₩11,600. Uncle Chai beri ₩12,000 dan suruh Driver keep the change. Happy dia….


#TrainToBusan kami bertolak jam 2:00 petang dan sampai 2 jam setengah kemudian. Ini adalah High Speed Train atau Bullet Train. Kelajuan mencapai 270km/h. 

Uncle Chai dan isteri sebelum menaiki Train to Busan di KTX Seoul Station


Bagaimana nak beli tiket Train to Busan? Mudah sahaja. Pembelian mesti dibuat secara Online di laman web KORAIL. Periksa tarikh dan masa perjalanan kemudian pilih jumlah tiket yang dikehendaki. Seterusnya anda akan dibawa ke page jadual perjalanan hari tersebut. 

Terdapat tiga kelas Train to Busan ini. Kelas pertama, Kelas standard dan kelas biasa. Untuk kelas pertama dan standard, tempat duduk anda akan ditentukan oleh system. Anda tiada pilihan untuk memilih sendiri tempat duduk. Manakala untuk kelas biasa, tempat duduk tidak bernombor dan anda juga mungkin terpaksa berdiri jika lambat. First come First serve basis. 

Harga pulak untuk kelas pertama ialah ₩83,700 (RM320), kelas standard ₩59,800 (RM230) dan kelas biasa ₩50,800 (RM195). Uncle Chai memilih untuk menaiki kelas standard. Pembelian dibuat melalui kad kredit


Selepas selesai transaksi, anda akan diberikan nombor booking dan anda perlu print confirmation paper seperti diatas untuk mengambil tiket anda di mana2 Stesen Korail. Uncle Chai bernasib baik bila tempat penginapan Uncle Chai membantu print confirmation paper ini. Kalau tak kena pergi Cyber Cafe. 

Peringatan penting: Anda perlu memasukan detail peribadi anda dengan lengkap dan tepat termasuk nombor pasport. Jika ada detail yang tidak tepat, anda mungkin tak boleh dapatkan tiket yang telah ditempah. 

Dalam kes Uncle Chai, Uncle boleh mengambil tiket pada hari perjalanan di Seoul Station. Tapi untuk memastikan tempahan telah berjaya dan tiket terjamin, Uncle Chai decided untuk mengambil tiket tersebut beberapa hari in advance. Uncle Chai mengambil tiket di KTS Station Cheongnyangni iaitu stesen terdekat bersebelahan Hoegi Station yang terletak di tempat Uncle Chai menginap. 

Jika semasa sampai Busan, kami menaiki pesawat Eastar Jet untuk ke Seoul (rujuk post hari pertama di Korea), untuk pulang ke Busan kami memilih laluan keretapi walaupun masa perjalanan yang lebih lama jika dibandingkan dengan kapal terbang. Kami mahu pengalaman menaiki High Speed Train dan mana tau jika masih ada saki baki zombi yang tinggal dalam Train selepas cerita Train to Busan….hehe. 


Sebenarnya naik flight lebih murah sedikit tambangnya tapi asyik naik flight je bila nak rasa naik keretapi laju. Di Malaysia memang tak ada. Kalau ada pun lambat lagi. Semuanya masih dalam peringkat perancangan. 

Uncle Chai dan isteri dalam Train to Busan


Train bertolak tepat pada waktunya. Sedikit pun tak lambat. Tepat jam 2:00 seperti yang dijadualkan. Kalau ada yang terlambat, sorry. Kena tinggallah….

Pemandangan semasa perjalanan


Kami sampai di Busan jam lebih kurang 4:30 petang. Sila baca post seterusnya untuk mengikuti pengalaman Uncle Chai di Busan. 

 
1 Comment

Posted by on December 29, 2016 in Daughter, Family, Holiday, Korea

 

Tags: , , , , , , ,