RSS

Hana Bank Account 

11 Jan

Finally hari ni puteri Uncle Chai telah berjaya membuka local bank account di Korea. So senanglah sikit urusan menyalurkan monthly allowance untuk puteri Uncle Chai

Pembukaan bank account ni boleh dibuat selepas puteri Uncle Chai memperolehi student’s card dan alien card beliau. Untuk allowance bulan January ini, Uncle Chai masukan ke dalam Maybank account dia dan dia buat withdrawal di Korea menggunakan ATM card Maybank di sana. 

Untuk setiap transaksi ATM withdrawal dari account bank Malaysia, kita akan dikenakan double charge. ₩3,600-₩4,000 dikenakan oleh bank di Korea. Manakala bank Malaysia seperti Maybank mengenakan charge sebanyak RM12. 

ATM withdrawal yang dibuat puteri Uncle Chai


₩250,000 bersamaan lebih kurang RM950 (bergantung pada kadar tukaran semasa). 

Charge yang dikenakan oleh Maybank


Daripada pengalaman Uncle Chai sepanjang berada di Korea selama dua minggu, kadar tukaran (direct conversion) yang dikenakan oleh bank lebih rendah jika dibandingkan dengan money changer. 

Uncle Chai membuat empat ATM withdrawal daripada account Bank Islam Uncle Chai dengan setiap kali withdrawal sebanyak ₩300,000 iaitu jumlah maksima untuk satu2 transaksi withdrawal. Charge yang dikenakan oleh bank Korea seperti yang Uncle Chai nyatakan tadi manakala charge yang dikenakan oleh Bank Islam lebih rendah daripada Maybank. Hanya RM10.60 sahaja untuk setiap transaksi. 


Untuk memjimatkan daripada dikenakan double charge oleh bank Korea dan Malaysia, terpaksalah puteri Uncle Chai membuat withdrawal dalam jumlah yang besar. Tak boleh withdraw sikit2 berapa nak pakai sahaja. Rugi…

Bila dah ada akaun di bank Korea, dia dah boleh buat withdrawal sikit2. Ambil berapa nak pakai sahaja. Tak perlu simpan terlalu banyak cash in hand

Korea Selatan mempunyai jumlah mesin ATM terbanyak di dunia dengan nisbah 278 mesin ATM untuk 100,000 penduduk. Mesin ATM di sana bersepah2 hingga dilorong2 gelap pun ada. Something yang Uncle Chai kagumi. Tak ada rasa tidak selamat atau pun takut untuk keluarkan duit dari mesin ATM. Tidak seperti di Malaysia. Mesin ATM hanya ada di bank atau tempat2 tertentu sahaja. Mungkin kerana crime rate di sana rendah. 


Cute kan passbook dan ATM card Hana Bank Korea ni. Cartoon lagi. Tak pasti nama karektor cartoon ni. Another great thing, puteri Uncle Chai buka account tanpa perlu depositkan sesen pun. Just buka account je. Unlike di Malaysia perlu deposit RM250 minima kalau tak silap. Hana Bank mempunyai Cawangan di university puteri Uncle Chai, KyungHee University. 

Oh lupa pulak. Untuk kirimkan duit kedalam akaun, Uncle Chai perlu buat telegraphic transfer (TT) daripada bank di Malaysia. TT pulak Tak boleh direct ke Korean ₩. Kena buat dalam currency USD. Dalam akaun puteri Uncle Chai it will be converted into ₩. 

Okay sekian untuk post kali ini. Wassalam….

Advertisements
 
3 Comments

Posted by on January 11, 2017 in Daughter, General Knowledge, Korea

 

Tags: , , , , ,

3 responses to “Hana Bank Account 

  1. Nora

    February 28, 2017 at 10:35 pm

    Uncle saya akan ke seoul mac 2017 ni…..saya ingin kepastian adakah benar kad atm bank islam di terima untuk pengeluar an duit di mesin atm di seoul.

     
    • Acai

      March 2, 2017 at 9:28 pm

      Maaf lambat reply Nora. Memang benar semua Kad ATM Malaysia boleh digunakan di Korea. Semasa Uncle ke Korea, Uncle sendiri menggunakan kad ATM Bank Islam untuk keluarkan duit. Infact puteri Uncle ambil duit allowance dia yang Uncle beri setiap bulan menggunakan ATM kad Maybank.

      TETAPI kad ATM perlu diactivate dahulu untuk penggunaan di luar negara. Jika Maybank hanya perlu menggunakan Maybank2U untuk activate. Bank Islam pula Nora perlu call card Centre mereka untuk activate. Ada beberapa soalan keselamatan yang akan mereka tanya.

      Untuk setiap pengeluaran menggunakan mesin ATM di Korea, caj sebanyak ₩4,000 dikenakan untuk setiap transaksi manakala had pengeluaran pula adalah sehingga ₩300,000 sahaja. Kadar tukaran dari RM ke ₩ bergantung pada kadar tukaran semasa dan jenis bank.

      Harap jawapan Uncle membantu Nora. Terima kasih

       
      • nora

        March 11, 2017 at 8:46 am

        tq uncle…sangat membantu..moga uncle sihat sejahtera

         

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: