RSS

Last Day In Korea

30 Dec


Hari ini adalah hari terakhir untuk Uncle Chai dan isteri di Korea. Flight kami dari Busan ke KL akan berlepas jam 10:35 pagi waktu Korea dan sampai jam 4:10 petang waktu Malaysia di KLIA2. 

Setelah bersiap kami makan simple breakfast dalam bilik. Roti dan doughnut yang kami beli malam semalam selepas dinner. 

Jam 8 kami keluar ke Stesen Sasang yang terletak dihapadan hotel penginapan kami, Sense Motel. Memang benar seperti review yang  Uncle Chai baca tentang Motel ini sebelum buat keputusan untuk menginap di sini. Lokasinya bagus untuk mereka yang akan menaiki kapalterbang untuk pulang. 

Perjalanan dari Sasang Stesyen menaiki Busan-Gimhae LRT menghala Kaya Universiti hanya mengambil masa 6 minit sahaja. Fare hanya ₩1,350 sahaja. 

Satu masalah vending machine tiket di LRT ni ialah kena guna exact amount untuk beli tiket mahu pun top Up T-Money. Uncle Chai hanya perlu top Up seorang ₩2,000 sahaja untuk ke Gimhae International Airport. Uncle Chai tak mau top Up lebih2. Membazir duit dalam tu. Sini pun tak ada machine untuk refund balik baki dalam T-Money

Uncle Chai suruh isteri tukar duit ₩5,000 kepada duit kecil ₩1,000 di Cafe hadapan machine tu. Malangnya mereka tak mau tukarkan. Semalam masa tukar pun Cashier tu dah cakap actually mereka tak benarkan tapi nasib kami baik. Hari ni nasib tidak baik…

Uncle Chai minta tolong dengan seorang lelaki tempatan yang baru lepas top Up card dia. Niat nak tanya dia ada tukar duit kecil. Akibat masalah komunikasi, ayam dan itik, mamat tu pergi masuk dan top Up T-Money isteri Uncle Chai ₩5,000. Hawau….

Then Uncle Chai dapat idea untuk beli one way tiket sahaja untuk Uncle Chai. Jimat! Tak pasal2 beberapa ribu ₩ sangkut dalam T-Money isteri Uncle Chai. Tak apalah. Still boleh guna untuk our next visit. 

Perkara pertama bila kami sampai di Gimhae International Airport, Busan ialah mencari timbang. Kami nak timbang check-In luggage kami. Tengok secara fizikal, dengan kebesaran beg nampak macam melebihi 30kg. Uncle Chai cuma beli luggage 30kg sahaja. Risau juga. Fobia sikit lepas kena bayar RM500 untuk access 10kg masa puteri Uncle Chai pergi Korea tempoh hari. 1kg access kena RM50 tu!

Bila ditimbang, berat beg hanya 25kg! Rasa tak percaya. Tapi lega gila bila tengok it is well beyond 30kg. Kalau tak tepat pun lari 1-2kg je. Bila kami check-in rupanya betul berat hanya 25kg. Maybe walaupun beg kembong dan besar, tapi tak seberat yang dijangka kerana isinya hanya baju2 sahaja. 

Waktu ini jam baru pukul 9 pagi. Kami kena masuk ke departures hall jam 9:45 pagi. So kami ada masa 45 minit. Kami lepak minum di Cafe dalam airport. 

Pemeriksaan masuk berjalan lancar walaupun isteri Uncle Chai terpaksa membuka boots beliau semasa pemeriksaan kerana ada buckle besi. 

Untuk proses pengesahan pasport pula agak lama. Panjang queue. Akhirnya kami sampai Gate 5 ngam-ngam time boarding. 

It was a smooth fly. Betul atau tak Uncle Chai tak berapa pasti. Itu yang Uncle Chai rasa sebab throughout the flight Uncle Chai tidur….haha. Memang Uncle Chai plan untuk tidur sepanjang flight. Takut boring. Thats why Uncle Chai tidur lambat malam semalam. Hanya 2 hours sleep. Layan TV. 

Sampai bila stewardess nak serve our prebook meals mereka terpaksa kejutkan kami. Suami isteri tidur…

Yang  Uncle Chai pelik sikit ialah Uncle Chai  boleh terjaga walaupun stewardess tu kejut dengan hanya memanggil lembut nama Uncle Chai. Sayup-sayup Uncle Chai dengar suara lembut memanggil. “En. Mohd Faisal…En. Mohd. Faisal…” Merdu suara seolah-olah bermimpi…

Akhirnya kami touchdown di KLIA2 5 minit sebelum jam 4. Awal 15 minit daripada schedule. Alhamdulillah…

Bila sampai KLIA bermakna selesai sudah misi kami membantu dan menziarahi puteri kami untuk kali ini. Kami suami isteri merasa puas kerana berjaya melaksanakan tugas membantu puteri kami. Yang tak puas ialah berada di sana. I like the weather. Winter sometimes freezing especially bila hujan atau berangin but I enjoyed it so much. Bila sampai sini terasa panasnya yang amat…..

InsyaAllah jika diberikan kelapangan masa dan rezeki, kami bercadang menziarahi puteri kami lagi bulan March semasa spring nanti. Jika kami pergi tidaklah selama seperti sekarang. Mungkin dalam seminggu sahaja. 

So Uncle Chai harap, pembaca semua enjoy nukilan pengalaman Uncle Chai di Korea terutama kepada mereka-mereka yang berminat untuk melanjutkan pelajaran ke sana mengikut saluran yang dilalui oleh puteri Uncle Chai

Uncle Chai juga harap apa yang Uncle Chai post dan share ini dapat membantu pembaca membuat keputusan samada mahu ke Korea atau ke tempat lain untuk belajar. Uncle Chai juga berharap informasi yang terdapat di sini secara tidak langsung dapat membantu pembaca yang ingin melancong ke Korea. 

Tidak banyak informasi tentang pelancongan yang dapat Uncle Chai kongsikan kerana tujuan Utama ke sana bukan melancong tetapi membantu dan menziarahi puteri kami. Melancong dan berjalan-jalan adalah program sampingan sahaja. 

Sekian. Wassalam

NOTA: Uncle Chai akan share post2 di Korea secara backdated so pembaca kena ikut dan follow blog ini untuk membaca post2 secara kebelakang

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on December 30, 2016 in Daughter, Family, Holiday, Korea

 

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: