RSS

Kenali Musa. Al-Hafiz cilik Indonesia

16 Jul

Video seorang kanak-kanak kecil berusia 5 tahun setengah yang menghafaz 29 juzuk Al-Quran di dalam sebuah rancangan Hafiz Indonesia menjadi viral di laman2 sosial baru2 ini.

Namanya mendadak popular di dunia maya kerana si Hafiz cilik yang masih belum genap berusia enam tahun ini sudah mengikuti pertandingan penghafal Al-Quran peringkat dunia di Jeddah, Arab Saudi. Mari kita ikuti sejarah kehidupan kanak-kanak hebat ini.

20140716-081200-29520909.jpg
Nama penuhnya Abu Musa. Kepopularannya naik mendadak selepas dia mengikuti program TV, Hafiz Indonesia. Sebelum mengikuti acara tersebut, anak kecil yang berasal dari Bangka Barat, Bangka Belitung ini sudah mengikuti beberapa pertandingan hafazan peringkat kebangsaan.

Setelah meraih kemenangan demi kemenangan, Musa memberanikan diri menyertai pertandingan menghafal Al-Quran peringkat antarabangsa yang diadakan di Arab Saudi. Menurut bapa saudara Musa, Abu Unaisah, penyertaan Musa dalam pertandingan peringkat dunia itu adalah kerjasama antara TV penerbit Hafiz Indonesia dengan Kedutaan Arab Saudi di Jakarta.

20140716-081325-29605188.jpg
Mengapa Musa? Kerana anak kecil yang belum genap berusia enam tahun ini berjaya mencuri perhatian semasa mengikuti Hafiz Indonesia. Sungguh, mungkin saat kanak2 seusianya asyik bernyanyi, Musa membawa nama baik Indonesia dan agamanya di peringkat dunia.

Bakat Musa menghafal Al-Quran memang sudah diasah sejak kecil. Sejak usia dua tahun, ayahnya, Hanafi, sudah memperkenalkan huruf-huruf Hijaiyah pada Musa. Huruf-huruf itu ditampal di dinding agar selalu diulang-ulang oleh Musa dan sampai dia hafal seluruh huruf.

20140716-083230-30750455.jpg
Kini pelajaran itu sudah membuahkan hasil memuaskan. Selain hafal Al-Quran rupanya Musa rajin melakukan ibadah malam seperti salat sunah.

Jika kita fikir masa kanak-kanaknya hilang, itu salah besar. Kerana selepas subuh adalah waktu bagi Musa untuk bermain dengan teman-temannya. Hebatnya dia, di saat2 itu dia masih sempat menghafal Al-Quran.

Ketika muncul dalam rancangan Hafiz Indonesia, Musa mengaku bahwa dia belum menghafal surat An-Nahl dan Bani Israil untuk melengkapi kemampuannya menghafal 30 Juz Al-Quran. Musa memang anak luar biasa.

20140716-082655-30415346.jpg
Daya ingatan dan daya tangkap Musa memang mengagumkan. Dia mampu menghafal setengah muka surat Al-Quran yang besar dalam waktu 30 minit. Tidak menghairankan, kerana semenjak masih dalam kandungan, kedua orang tua Musa rajin mengaji agar kelak anak yang lahir yakni Musa akan menjadi teladan yang begitu mengagumkan.

Jika kita berkesempatan bertemu Musa, dia tak ubah anak kecil biasa. Dia masih suka bermain dengan anak-anak seusianya. Namun Musa sangatlah istimewa, belum genap enam tahun dia memiliki kemampuan menghafal Al-Quran. Sungguh luar biasa.

20140716-083340-30820929.jpg
Musa memang fasih melantunkan ayat suci yang mungkin kita belum boleh melakukannya dengan sempurna. Bahkan semenjak muncul dalam program Hafiz Indonesia, Musa sudah membuat para juri dan penonton kagum.

Awalnya banyak yang tak percaya anak kecil ini boleh menghafal hingga 29 Juzuk Al-Quran. Namun saat diuji, dengan tenang Musa meneruskan bacaan itu dengan sempurna. Tidak sekedar menghafal, di usianya yang masih sesuai untuk bermain-main itu, Musa juga mampu melantunkan dengan tajwid yang baik. Tak hairan aksi Musa mampu membuat beberapa orang menangis terharu.

20140716-082816-30496990.jpg
Semasa mengikuti pertandingan hafazan Al-Quran peringkat antarabangsa di Arab Saudi, rupanya Musa menjadi peserta termuda dalam pertandingan tersebut.

Memang ada peserta lain yang berumur 10 dan 12 tahun, tetapi prestasi Musa luar biasa. Mengikuti pertandingan antarabangsa untuk kali pertama sebagai peserta termuda, Musa mampu berada di tempat ke-12 dari 25 peserta. Bahkan Musa mendapatkan nilai Mumtaz kerana meraih 90.83 dari 100 mata penuh.

Kesederhanaan adalah perkara yang menarik tentang Musa. Besar di daerah yang jauh dari ibukota iaitu di Bangka Barat, Bangka Belitung, membuatkan Musa tumbuh menjadi anak bersahaja yang taat agama. Semenjak kecil memang orang tua Musa sudah mengajarkan agama yang dalam berbanding usianya.

Meskipun Musa pernah merasa bosan belajar Al-Quran ketika usianya 3.5 tahun, ayahnya, Hanafi tidak menyerah. Walaupun Musa kerap menangis, Hanafi tetap percaya bahwa agama akan menjadi landasan kuat untuk kehidupan Musa akan datang. Kerana itu Hanafi meminta bantuan seorang penghafal Al-Quran bernama Sabilar Rosyad.

20140716-081452-29692852.jpg
Tahukah kamu kalau Musa hanyalah anak seorang petani Yap, dalam kesederhanaan hidup mereka, secara bersahaja mereka mengingatkan semua orang bahwa kekuatan terbesar di dunia ini adalah Allah SWT dan sudah menjadi tugas umat-Nya untuk bersyukur dan senantiasa memuja nama-Nya.

Sumber: dream.co.id

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on July 16, 2014 in Agama, General Knowledge

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: