RSS

Bagaimana Menukar Password Unifi

13 Feb

Uncle Chai mempunyai masalah dengan kecurian penggunaan wifi di restoran Uncle Chai baik oleh orang ramai mau pun oleh pekerja2 sendiri dan pekerja2 jiran. Apa yg selalu Uncle Chai lakukan untuk mengelakan kecurian penggunaan tersebut, Uncle Chai akan off router.

Tetapi bila router off masalah lain pula timbul. Uncle Chai tak dapat nak akses CCTV. Setahu Uncle Chai hanya TM sahaja yg boleh tukar password Unifi dan kita dikenakan caj untuk itu.

Tak berpuas hati Uncle Chai cuba Google samada kita boleh menukar password Unifi kita sendiri. Rupanya memang kita boleh tukar password Unifi kita. Uncle Chai kongsikan cara2 untuk menukar password Unifi untuk mereka2 yang tidak tahu.

Langkah 1: Login Pada Router

Pertama kita perlu login pada router kita. Untuk tujuan ini buka Internet Explorer atau Firefox atau Chrome atau apa juga web browser yang anda gunakan untuk mengakses internet.

Kemudian taip http://192.168.0.1 dalam address bar untuk melayari web server router. Router kita sebenarnya mempunyai web page sendiri yang membolehkan kita configure router kita tetapi web page ini hanya dapat diakses dan dilihat didalam home network kita sahaja so jangan takut ianya digodam.

20140213-020907.jpg

Bila kita memasuki web page browser itu kita akan dapat melihat apa yang tertera spt gambar di atas. Masukkan admin untuk username. Untuk password pula gunakan default password yg diberikan Unifi. Jika anda tidak pasti apakah passwordnya lihat dibawah router yg dibekalkan Unifi dan cari 8 digit PIN. Tetapi jangan keliru dgn password Unifi pula. Password router ini hanya untuk mengakses router sahaja. Untuk kes router Uncle Chai ianya tertera Leave Blank jadi Uncle Chai tak perlu memasukan apa2 password.

Langkah 2: Akses Wireless Setup Configuration

20140213-021005.jpg

Bila kita sudah logged onto router kita klik pada butang Wireless Setup menu pada sebelah kiri.

Langkah 3: Manual Wireless Configuration

20140213-021053.jpg

Kemudian cari dan klik Manual Wireless Connnection Setup. Ini akan membawa kita ke manual configuration page untuk setting Wi-Fi kita.

Langkah 4: Tukar Password

20140213-021255.jpg

Sekarang pergi ke bawah page tersebut dan cari dimana WPA/WPA2 Network Key berada. Disinilah tempatnya anda menukar password Unifi anda daripada yang sedia ada kepada yang baharu. Disini juga anda boleh melihat password lama Unifi anda jika anda terlupa.

Cara penukaran password ini adalah untuk standard Dlink dir-615 router, tetapi secara umumnya ianya sama dengan router-router yang lain. Anda hanya perlu mencari lebih sedikit dalam administrator panel untuk router lain.

Untuk mengelakan kita daripada terlupa password baru Unifi yang telah ditukar tadi, Uncle Chai cadangkan tulis dan lekatkan dibawah router untuk rujukan.

Selain password kita juga boleh menukar Wireless Network Name atau SSID. SSID untuk restoran Uncle Chai yang diberikan secara default oleh Unifi ialah fairuz. Uncle Chai telah menukarnya kepada yang lebih dekat dengan identiti restoran Uncle Chai iaitu Nama restoran FaiRuzKitchen.

Akhir sekali klik pada butang Save Settings dan reboot untuk langkah keselamatan.

Sekarang semua peranti yang telah diset menggunakan password lama perlu memasukan password baru ini.

Mudah bukan? Uncle Chai tak sangka ianya semudah itu dan boleh dilakukan sendiri. Kalau Uncle Chai tau dah lama Uncle Chai selalu tukar password untuk mengelakan kecurian penggunaan.

Untuk keselamatan tambahan Uncle Chai menasihatkan anda untuk menukar juga admin password untuk router anda.

Sekarang bila dah tau dan berjaya menukar password Unifi restoran Uncle Chai, tak perlu lagi Uncle Chai takut2 berlaku kecurian penggunaan terutama oleh pekerja sendiri dan pekerja jiran. Mereka ni kerap leka melayari internet semasa bekerja.

Advertisements
 
23 Comments

Posted by on February 13, 2014 in Technology

 

Tags: , , , ,

23 responses to “Bagaimana Menukar Password Unifi

  1. maria

    November 17, 2014 at 11:45 pm

    thank you uncle chai… maria da blh change password. 🙂

     
    • Acai

      November 18, 2014 at 6:16 am

      You are welcome my dear….

       
  2. kai

    December 13, 2014 at 6:07 pm

    Terbaik..info berguna ni uncle..thx..

     
  3. ana

    January 14, 2015 at 9:25 pm

    mcm mn nak tukar admin password untuk router

     
  4. arif

    January 30, 2015 at 2:23 pm

    nak
    tu

     
  5. arif

    January 30, 2015 at 2:23 pm

    ala saja saja

     
  6. Sofi

    June 15, 2015 at 11:42 pm

    Mcm mne nak tukar pawod wifi tuuu…line sye asyik kne curi jerrr..pkai internetvtrus jadi lembab

     
  7. Norly

    June 24, 2015 at 1:52 pm

    Tq… i pun nk tukar p.w unifi. Maid slalu main internet time keje.. susah betul

     
  8. uptwozero

    July 4, 2015 at 1:52 am

    Nk kna wired (coñnection) or just wireless pun bole tukar password ?

     
    • Acai

      July 6, 2015 at 1:37 am

      Mana2 pun boleh. Better pakai cable so lebih stable

       
  9. Wanius justin

    July 21, 2015 at 9:38 pm

    Saye nak tukar password unified

     
  10. Little lulu

    October 12, 2015 at 3:24 pm

    Knp saya try tk keluar mcm D-LINK pun?? Dia naik RG 4332…

     
  11. muhammad ezzat

    November 4, 2015 at 10:39 pm

    xde pun 8 digit kt bawah router unifi saya

     
  12. hazwan

    December 2, 2015 at 9:17 pm

    soo camne nak tukar admin & password utk router ?

     
  13. Ammar

    January 26, 2016 at 11:13 am

    Ingatkan susah tukar password unifi ni..senang je..

     
    • Sofi

      February 2, 2016 at 12:48 pm

      Boleh ajar tak….

       
  14. Sofi

    February 2, 2016 at 12:47 pm

    Nak tnya yg usernme tuu.guna usernme wifi kita kerrr…n paswod dea kalau tak tau mcm mne yee…sebab wifi asyik kne curi jerr nak wat kerja pon susah

     
    • Acai

      February 6, 2016 at 1:15 am

      User name yang mana ya?

       
  15. iwan

    March 8, 2016 at 10:56 am

    cannot log in la. kenapa yea 😦

     
  16. iwan

    March 8, 2016 at 10:59 am

    help me cai

     
  17. Ridhwan Rani

    March 8, 2016 at 11:03 am

    sy tak boleh log in. help me cai 😦

     
  18. Nysaa Ahmad

    March 11, 2016 at 10:37 am

    username wife ke username router? x faham .

     
  19. nurul adilla

    April 2, 2016 at 9:19 pm

    macam mana nak tukar nama wireless ? saya buat tak boleh pon

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: