RSS

Supplements…

02 Sep

Gooooood morning peeps…! Sudah sarapan pagi? Makan apa utk sarapan hari ni? Tentu ramai yg bersarapan di luar agaknya especially yg bekerja di bandaraya. Belum terang dah keluar rumah…

Pagi ni aku bukan nak cakap pasal makanan breakfast tapi minuman. Tapi minuman2 yg aku nak share citer ni bukan hanya utk breakfast je tapi utk sebelum tido juga wajib diminum.

Minuman apa ye? Yang nak aku citer pagi ni ialah minuman supplement. Korang amik supplement tak? Supplement ada macam2 form. Ada tablet dan yg paling mudah dan top skg ialah bentuk minuman. Maklumlah bila dah berumur especially kalau dah masuk 4 series memanglah kena mula berjinak2 dgn supplement.

Lelaki biasanya supplements kita org lebih pada kesihatan tubuh badan dalaman dan menambah tenaga. Baik tenaga Zahir mahu pun batin. Tapi org perempuan lagi byk supplements dia org. Selain utk kesihatan tubuh badan mereka juga mementingkan kulit wajah demi kekal cantik, kulit mulus, anjal, tegang dan tubuh yg montok.

Sebab tu product2 supplements laris bagai goreng pisang panas di pasaran. Semuanya laku. Semua org nak buat dan jual supplements kecantikan dan kebatinan. Klu lelaki dgn pelbagai product berasaskan akar dan tumbuhan seperti Tongkat Ali, Misai Kucing dan macam2 lagilah. Itu yang kuat bagai hari-hari mau. Tapi hairankan? Zaman Tok dan bapak kita dulu takde pun Misai kucing ke, Misai Rimau ke, Tongkat Ali ke, Tongkat Ajaib ke tapi ada juga Joyah, Bedah, Ahmad, Acai kan…. Ramai juga anak.

Perempuan lagi dahsyat product2 dia org. Ada Vitamin C la, ada calogen la, Botox la…. Eh macam2lah. Mahal2 pulak tu! Tapi one thing about women, dia org sanggup berhabis utk kecantikan. Tak tau la utk sapa. Nak kata utk suami, kat rumah takde la secantik masa dia keluar. Nak kata utk suami, suami main kayu tiga jugak….hehe.

Ok. Aku nak share supplements yg aku amik setiap hari. Wajib waktu pagi dan sebelum tido dan sunat utk waktu pertengahan atau tengahari. Aku akan list down supplements yg aku ambil:

1. B’Young – Zhullian
20130902-085144.jpg

2. Herbalife
20130902-085254.jpg

3. Wholefood Nutrition – Cosway
20130902-085411.jpg

4. Sari Age Guard & Sari Stem Shape – Primadona Worldwide
20130902-085600.jpg

5. Tribumax
20130902-085736.jpg

6. Rapid Mass Gain
20130902-090038.jpg

Well….itulah antara supplements yang aku amik. Semuanya dalam bentuk minuman yg mostly kena shake. Cuba korang pikiaq, kalau 1 supplement kena minum 1/2 litre, berapa byk aku kena minum tiap2 hari? Pagi sekali malam sebelum tido sekali. Eh naik kembong perutlah nak habiskan. Berliter2 kena gogok! Lama2 aku buncit dan boroi! Tapi utk wanita2 zaman skg, boroi is sexy. Betul tak?

Dulu zaman org tua kita mana perlu minum and makan supplements ni semua? Tok2 kita lagi takde benda Allah ni semua. Sihat je. Panjang umur lagi. Semuanya berpunca daripada pemakanan kita. Zaman skg semua makanan ada chemical. Sayur ada chemical. Ayam, ikan, daging ada chemical. Dan kita pun makan chemical selalu macam fast food and junk food tu semua.

Dah lah barang semua mahal skg ni (tak masuk GST Lagi) kita kena spend beribu2 ringgit lagi setiap bulan utk supplements utk kekal sihat dan menawan. Kita lupa agaknya yang ajal maut tetap akan datang menjemput kita. Sesaat pun tidak lambat daripada masa yg telah ditetapkan oleh Allah Azawajalla.

So…apa supplements yg korang amik….? Berapa ribu hinggit pulak yg korang spend sebulan….? Ok cukup sampai di sini utk entry ni. Aku nak kena habiskan air2 supplements yg berliter2 menunggu ni. Ketemu lagi dilain entry. Bubye…..

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on September 2, 2013 in Kesihatan

 

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: